意見反饋
義工

自由講場 今日: 5524|主題: 1023310

問: first name last name

複式洋房

國民生產總值:196

係香港填表,係咪要跟外國人一樣,將個姓排在 last name ,名係 first name . 今日有人同我講, 中國人要跟中國人姓氏排, 理佢乜外國點填, first 一定要寫姓 , last 一定係名. 依家係唔係可以咁,因為外國人都知

複式洋房

國民生產總值:377

我認為寫英文就要跟返英文既意思, 所以係我既話就唔會信同你講果個人.

原帖由 貓太 於 09-10-24 09:17 發表
係香港填表,係咪要跟外國人一樣,將個姓排在 last name ,名係 first name . 今日有人同我講, 中國人要跟中國人姓氏排, 理佢乜外國點填, first 一定要寫姓 , last 一定係名. 依家係唔係可以咁,因為外國人都知 ...

大宅

國民生產總值:2165

好媽媽勳章

我都唔會跟同你講o個個人o既說法去做, 英文同中文唔同, 應該唔關係唔係中國人事.

侯爵府

國民生產總值:20529

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

個form係英文, 就跟返姓係後名係前咁去填~

大宅

國民生產總值:4510

your friend must be making up a joke!

珍珠宮

國民生產總值:39966

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁騎呢?通常D form寫明邊度填first,邊度填last... 就算無寫明,我會將姓用block letter寫,咁唔理係中國人外國人都知邊個係姓啦!

水晶宮

國民生產總值:57132

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就會跟番張form點寫,我就點填,
唔需要理會你朋友

公爵府

國民生產總值:26756

2019新春慶豚圓 2019勳章

原帖由 貓太 於 09-10-24 09:17 發表
係香港填表,係咪要跟外國人一樣,將個姓排在 last name ,名係 first name . 今日有人同我講, 中國人要跟中國人姓氏排, 理佢乜外國點填, first 一定要寫姓 , last 一定係名. 依家係唔係可以咁,因為外國人都知 ...

如果將form係英文, first name係名, last name係姓.
一定係咁, 唔使拗

珍珠宮

國民生產總值:41032

好媽媽勳章 大廚勳章

邊個同你講ga? 明點你la

複式洋房

國民生產總值:196

我等以為我out

男爵府

國民生產總值:7239

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定唔會,如果你想再穩陣d,個姓全部大楷,個名就頭一個字大,跟住用小楷!

珊瑚宮

國民生產總值:101762

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

下,Last Name就要寫姓, First Name 就寫名。

唔如理佢,跟番正統英文黎寫

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.