嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛出世8日...成日唔肯訓覺...點算好????

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

正常newborn 食完換完片就即訓架lu woo 或者試比個靜d既環境佢 放少少音樂 輕輕拍下佢 幫助佢入睡啦~~因為有d初生係唔識自己入睡架~~同埋你可以學係醫院果時咁~~用毛巾緊緊咁包實佢~~都可以比到安全感佢 令佢放心入睡~

洋房

原帖由 coffeejoeybb 於 09-10-24 20:13 發表
正常newborn 食完換完片就即訓架lu woo 或者試比個靜d既環境佢 放少少音樂 輕輕拍下佢 幫助佢入睡啦~~因為有d初生係唔識自己入睡架~~同埋你可以學係醫院果時咁~~用毛巾緊緊咁包實佢~~都可以比到安全感佢 令佢放心入 ...

我阿 B 九日大, 呢兩日開始唔願訓, 之前唔係架, 食飽就訓, 訓醒就食, 但呢兩日狂喊, 要抱好耐, tum 好耐先訓, 但一放落床又喊過, 試過用毛巾包住唔得, 又試過喺佢心口按住, 又試過唱歌, 訓一陣又會突然 "窄" 醒, 唔知點好呀 ...

別墅

原帖由 甜滋滋 於 09-10-25 19:33 發表

我阿 B 九日大, 呢兩日開始唔願訓, 之前唔係架, 食飽就訓, 訓醒就食, 但呢兩日狂喊, 要抱好耐, tum 好耐先訓, 但一放落床又喊過, 試過用毛巾包住唔得, 又試過喺佢心口按住, 又試過唱歌, 訓一陣又會突然 "窄" 醒, ...

同我個b一樣....好辛苦呀....晚晚都冇得訓.....慘>.<

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

初生係咁架喇~~佢地無左係媽媽肚入面既安全感 所以成日都會訓得唔林~~做媽媽係辛苦架啦 咪抱下佢 等佢訓林d先放落床仔~~或者順便初下佢肚仔~~可能肚仔有風唔舒服都會訓得唔林架woo~~總之媽媽就增取時間去休息~bb訓 你就好訓喇~~如果唔係bb一醒 咪又係自己無得休息~~我初頭1星期又係好似你地咁~~又怕佢呢樣 又驚佢果樣~~但個人真係好眼訓好tired 所以見佢訓就咩都唔理跟bb一齊訓左先算 咁樣就易過d囉~~~

首頁

尾頁

跳至