意見反饋
義工
[2010年] 分享懷孕時光

大宅

國民生產總值:2493

頭週四, 根本都唔知道自己 bingo 左, 在大陸做完野, 仲同朋友走去東門買碟, 及飲 beer 酒 (小量). < 此事我老公唔知道的. > 之後, 仲遇到個小乞兒, 想找住我的衣服, 但我反應快, 沒有比佢得手, 之後, 我朋友幫我喝住個小乞兒 ) 當時, 我仲同朋友講笑, 若果我有左, 又比個拍走. 我一定找他算賬.

直至 M 過期, 我才開始估, 會否 bingo ? 但我又怕用完驗孕棒之後, M 又會來返. 為了慳錢. 我又等多了 3 天後再 TEST. 到我 TEST, 那支驗孕棒又顯示得唔係太清楚, 因為有太多可能性, 似係又唔係; 2天之後, 我又走去買過另一支, 記住要找簡單那些. 不用太貴的, 最重要係易明. 這次真的確實是有了.

跟住, 再去診所, 再驗多一次. 這次到診所, 那個姑娘好搞鬼; 那間診所很小的. 因為我前面有一個病人, 她開門給那病人入診症室時, 她已經做口形給我知道是有了. ( 我估她以為我不想要, 但其實我同老公都好想快些有. 我仲同老公講, 今年唔得, 便算數. 因為年紀開始大, 怕沒有精力去教育 BB)

王國熱話
學神>>>學玩期權
2019投資學堂(一)
老婆有左細b,慳到盡但仍入不敷出,可以...
2019年第一季部署: 黎明前的黑暗

大宅

接著, 便不斷上網看資料. 而老公便開始當我做女皇一樣. 但也時常叫我小心 D , 唔好做粗重功夫. 但我呢, 因為我並没有任何異狀, 所以, 我仍然未有任何注重. 行動依然故我. ( 在家中, 我老公見我動作大一些, 都會制止. 連說話也是一樣. 也要叫我温柔些. )

到了 7 W 3 D 便去看私家醫生, 用超聲波, 看看亞 B 是否真的在, 因為我担心宮外孕便麻煩. 結果, 看到亞 B 已經在子宮內著床了. 而且, 醫生還告知已有 1 cm 長. 仲有心跳添. 那一刻我好感動, 可惜老公無時間陪我一齊見到. 醫生打印了張圖片出來. 及開了維他命丸及葉酸給我. 她還很體貼地打印了 2 封醫生信給我. 叫我一封去政府排期. 一封交公司.

大宅

跟著, 我也一樣, 按照平時的生活上班去.

直至到 10 W 3 D 晚上 , OT 後七時左右, 便去洗手間及準備回家, 但我發現有少許出血現象. 很少, 但是鮮紅色, 很驚. 馬上打俾老公同佢講, 唔知要不要去醫院急症 ?? 我開始有些怕.

但第二天, 是我預備去母嬰健康院首次登記. (註: 之前我是去威記登記先, 但他們要我先去母嬰健康院, 之後, 才去他們那兒. ) 心裡十五十六. 我老公就叫我盡快返去先. 於是乎馬上搭 TAXI 回去. 他就幫我問問朋友. 最後, 朋友說要先坐下, 不要動. 看看情況...

大宅

接著, 都停了. 我想著, 應該無事的, 無事的. (當晚 2 公婆都失眠. )

第二朝, 一早便去健康院排隊. 做一些抽血, 磅重, 量度及血壓. 見姑娘. 再醫生. ( 但同個醫生講了昨晚的情況, 佢只問我要不要用鴨咀夾撐開來看看. 我當然唔肯. 雖然佢係女醫生. 因為我担心會弄親亞 B 點算. 其後, 佢用手放入去 CHECK , 但都有些痛. ) 接著, 我問佢點, 她就話無事. 但郤沒有話俾我知點解會出血 ? 又無藥比我. 唉 ! 當時, 很煩 ! 可能這些便是政府服務. 最後, 我唯有打去私家問有沒有期. 因為我看這家私家都比較難 BOOK . 最起碼要 1 ~ 2 週才有期. 因為個個都是比較出名的婦產科醫生註診. 但我就同姑娘講, 我今天必須要見醫生, 因為有出血問題....

大宅

姑娘就好好人說, 他們這兒沙田滿了, 但尖沙咀那兒好以未满, 叫我打去那兒做 BOOK. 結果, 好好彩. BOOK 到一位好醫生. (註: 早上被那位醫生觸診之後, 都有流返少少血出來. )

雖然他不是我睇開那個, 但他好仔細地幫我 CHECK 及話俾我聽是那裡出血. 最起碼他話比我知 97% 是無事的. 而且, 他形容是流 "NOSE" 血一樣. 盡量少動便可以. 開了一星期藥及寫了一星期病假給我. ( 仲同老公一齊見到亞 BB 的手手腳腳..... 好開心 !! )

現時, 無事啦 !!

我要同亞 B 一齊努力. 仲有, 叫自己盡量唔好勞氣. ( 因為當天就是同個客戶講野時動了氣. )

大宅

國民生產總值:1141

你真係好有心機分享呀,好詳細。
而家一路做檢查,不路擔心好多難關要過!

大宅

國民生產總值:1753

樓主:十卜你呀~~~
我都係威院生喎~~~唔知到時會唔會見到你呢??^^

大宅

可能掛 ?

原帖由 moon_in_sky 於 09-11-5 02:11 發表
樓主:十卜你呀~~~
我都係威院生喎~~~唔知到時會唔會見到你呢??^^

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.