夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

KEEP 住CHECK 佢D野,如果佢有心呃妳,
妳咁做只會教精佢,第日要更加小心.

我知初初係對佢無乜信心,但係信心係可以重建架,
只要大家都希望繼續維繫呢個家...

原帖由 efung96 於 09-11-11 16:12 發表
PIG-PIG-PIG
我既情況都係同你相似,但我未有BB,我仲驚因為係同一公司,根本避無可避,我依家既表面係相信佢,但我依然會CHECK住佢,只係佢唔知道,講真要完全相信無可能,我只係怕個女人唔肯放手,扮可憐,你都知女人幾會扮 ...

子爵府

你好,
可唔可以介紹你睇咩書,我想買來睇下點去改善.謝謝.
原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-24 21:00 發表
我常常在這裡看到好多sister 的婚姻問題,
好想分享下當年我係點想挽救我的婚姻.

1. 我發現有第三者後,找婚姻輔導, 不停看有關
婚姻的書,了解點解好好先生會有第三者,如何改善
夫妻關係.

2. 我做任何事都會想,這樣 ...

公爵府

醒目開學勳章

其實我覺得最重要是個c6有無care 個家, 如果有就會回頭, 一起去修補

別墅

可否講講你老公又為你做左什麼?等我C6跟住做,因為我C6好大男人,同我想法重來唔會一至。

thanks

原帖由 I_O_U_baby 於 09-11-11 21:44 發表
我沒有'就晒佢',而只係努力去改善大家的關係.

我亦看到我老公的努力,才可促使這段婚姻得以維繫.
我已忘了我們需要多少時候修補,
因為這已是3 年多年前的事,我想我們約有半年時間見輔導.

時間真係可以沖淡一切, 各 ...

男爵府

大家都去看看'男女大不同'呢本書吧,
可以領略到很多很多.

其中一個女人的通病就係一結婚就自動成立
'家事委員會', SET 左多規條, 好多野又會睇唔順眼,
慢慢倆人的關係就會變得疏離.

請不要嘗試改變一個人, 應該學習多一點欣賞身邊人,
因為當年佢都係咁想吸引你的,是吧?

原帖由 at777777 於 09-11-12 18:35 發表
可否講講你老公又為你做左什麼?等我C6跟住做,因為我C6好大男人,同我想法重來唔會一至。

thanks

複式洋房

我都好想修補我嘅婚姻,但現在好像得自己一個去做,所以覺得好無耐......

別墅

男女雖然有唔同,但如果佢愛我就應該明白我,同我既諗法一至,要免強去遷就我都覺得無意思。

原帖由 I_O_U_baby 於 09-11-12 21:37 發表
大家都去看看'男女大不同'呢本書吧,
可以領略到很多很多.

其中一個女人的通病就係一結婚就自動成立
'家事委員會', SET 左多規條, 好多野又會睇唔順眼,
慢慢倆人的關係就會變得疏離.

請不要嘗試改變一個人, 應該學 ...

洋房

回覆 67# at777777 的文章

開心D, 他愛你才會和你結婚, 但倆個人的想法是無可能一樣, 真的是要遷就及尊重才可相處.

洋房

努力呀! 你的為他所做的事, 他見到及知道, 只不過他在迷途中.

男爵府

""但如果佢愛我就應該明白我""
--> 呢個諗法其實已經好有問題.
我以前都覺得,佢愛我佢應該會點點點...
佢愛我佢唔駛我講都會咁做.

其實大家就算相處幾耐, 都無可能知道你心裡面諗乜.
所以溝通,坦誠相對係好重要的.
如果你想佢點做,不妨開口同佢講,
有時你唔講人地真係唔知你想點.
好多男人都唔識點去表達愛意的!
總之開心唔開心都可以同對方分享,
多D講感受,大家自己會了解多一點.

民房

樓主,

我最近與先生都是為了第三者的問題嘈了很多次. 雖然他說回家, 但我知道佢他還未放低這個第三者, 他還給錢給這第三者作一個補償。 我真得很心淡, 心淡他說些傷透我心的說話, 我問他還愛我嗎, 這些問題時, 他會說有一點點, 多年的感情卻換來是一點點, 我真的感到心淡。 我己經先後兩次原諒他的錯, 我真的沒力再撐起自己, 假如他再一次傷我心的話, 我相信會與他離婚, 而這個弟三者是他的同事, 每天都可以見面。 我真的希望他能決心地忘記這位女子。

子爵府

睇完先發覺原來維持一段婚姻極之不易,好佩服樓主用心用力去保護呢個家!

洋房

I_O_U BABY,我好倍服你,可否講多d心得,點樣克服每個難關.....
我正努力修補婚姻,但他常常不在家,我想對佢好d,溝通都好難,有d心灰意冷,好寂寞@@@@

男爵府

你今日的付出,他一定能感受得到.
如果想他的話,不妨SEND SMS 告訴他.
不要放棄!

原帖由 kittych 於 09-11-18 10:19 發表
I_O_U BABY,我好倍服你,可否講多d心得,點樣克服每個難關.....
我正努力修補婚姻,但他常常不在家,我想對佢好d,溝通都好難,有d心灰意冷,好寂寞@@@@

男爵府

可以找婚姻輔導嗎?
出現第三者,絕不是一朝一夕的事,
不是沒有了這個人問題就不存在.

其實你們真的要好好了解問題的根源,
才可找方法鞏固呢段婚姻!
祝福你!

原帖由 forgotyou 於 09-11-17 14:17 發表
樓主,

我最近與先生都是為了第三者的問題嘈了很多次. 雖然他說回家, 但我知道佢他還未放低這個第三者, 他還給錢給這第三者作一個補償。 我真得很心淡, 心淡他說些傷透我心的說話, 我問他還愛我嗎, 這些問題時, 他 ...

民房

原帖由 I_O_U_baby 於 09-11-18 21:01 發表
可以找婚姻輔導嗎?
答 : 我己經找了社工跟進

出現第三者,絕不是一朝一夕的事,
不是沒有了這個人問題就不存在.
答 : 婚姻有問題是雙向的, 所以我都希望能原諒他, 不過無
論甚麼說都是他不對

其實你們真的要好好了解問題的根源,
才可找方法鞏固呢段婚姻!
答 : 大家正重建關係, 不過可否回到從前真的不知道:(

祝福你!

...

複式洋房

I_O_U baby, 謝謝你分享"男女大不同" 這書, 的確好好 ! 我c6 開始願意和我分享他的工作, 可惜我不懂回應...... 樓主, 請問有否有關說話的技巧好書分享呢 ?

男爵府

其實你靜靜地聽他傾訴,
已經好好的了. 有時,男人同我地講佢工作上的苦與樂,
係想找人聽聽罷了,不是要找解決辦法,
或是一些評語.
你試下聽完, 如果係開心的事,你就說: 你係咪覺得
.... 你好開心?
如果係不開心的事,或同事之間不和,你就說佢地咁樣,
你係咪覺得好唔開心?
咁佢就會覺得你聽緊佢講野同埋好明白佢架喇.
總之,唔駛教佢地點做,因為佢既目的是找個人訴下苦.

再反,如果佢話工作不順意, 你反而說: 份份工都係咁架
呢,一樣米養百養人, 睇開D 啦...
咁佢就會覺得你一d 都唔明白佢,
有乜佢地都唔想再同你講.

原帖由 manman06 於 09-11-23 13:17 發表
I_O_U baby, 謝謝你分享"男女大不同" 這書, 的確好好 ! 我c6 開始願意和我分享他的工作, 可惜我不懂回應...... 樓主, 請問有否有關說話的技巧好書分享呢 ? ...

男爵府

其實好多男人分享他的工作苦樂,都係想搵個人聽佢訴下苦,
唔係想你回應D乜或者教佢點做.

你不如試下靜靜地聽佢講,
講完之後,你可以說:我覺得佢地咁做,你好開心/
唔開心咁喎! 你係咪覺得工作好累.....
跟住你可以鍚下佢或者挨近佢就可以了.

千祈唔好講既係: 份份工都係咁架啦,
一樣米養百養人, 係咁架啦...
雖然呢d 係事實,但係男人同你分享,
係想訴下苦啫,如果你咁答佢,佢地會覺得你唔明白佢,
唔會再同你分享架喇.

原帖由 manman06 於 09-11-23 13:17 發表
I_O_U baby, 謝謝你分享"男女大不同" 這書, 的確好好 ! 我c6 開始願意和我分享他的工作, 可惜我不懂回應...... 樓主, 請問有否有關說話的技巧好書分享呢 ? ...

男爵府

首頁

尾頁

跳至