夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

謝謝你,請問我而家系唔系唔好打電話比佢?唔好煩佢.我其實唔系好知我而家應該點做.點先可以將佢帶返回家.你可唔可以指點我.我真系唔知可以點.
原帖由 yan511229 於 09-10-28 20:24 發表

我老公之前同你老公情況一樣,但"她"有冇說唔想破壞我家庭就唔知,但我老公亦同樣地話自己同佢未開始,當時個女人成日叫左佢出去,又經常sms同打電話比佢,有次仲唔知點解打黎我屋企等等,我當時壓力好大,我亦係同你一樣 ...

洋房

你可以同C6去做婚姻輔導,趁早解決大家己存在既問題,或者會有意想不到既結果,由專業人士去幫助你哋

男爵府

係呀,我地都唔係專業人士,
有D方法我地啱用但係未必合你用的,
而且每個家庭都有自己的問題,
我地唔知頭唔知路,比左意見你都未必啱用架.

之前POST 過D 輔導的LINK,你試下啦.
如果你先生唔肯去,你自己去都得架.
有D 先生係見到太太去完有進步先會跟住去.
祝福你!

原帖由 efung96 於 09-10-28 23:06 發表
你可以同C6去做婚姻輔導,趁早解決大家己存在既問題,或者會有意想不到既結果,由專業人士去幫助你哋

子爵府

畀面勳章

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-29 12:38 發表
係呀,我地都唔係專業人士,
有D方法我地啱用但係未必合你用的,
而且每個家庭都有自己的問題,
我地唔知頭唔知路,比左意見你都未必啱用架.

之前POST 過D 輔導的LINK,你試下啦.
如果你先生唔肯去,你自己去都得架.
有D 先生係見到太太去完有進步先會跟住去.
祝福你
!

冇錯~自己先行第一步!我地個個都會祝福你~放膽試試

洋房

如果响朋友飲宴裏相遇個女人, 妳地會点呢? (事前是知道的,因為大家都係主人家的朋友).

洋房

如果响朋友飲宴裏相遇個女人, 妳地會点呢? (事前是知道的,因為大家都係主人家的朋友).

男爵府

我會點下頭笑下囉!
我諗佢其實仲尷尬啦,反而我地可以光明正大呢!

原帖由 agnesyingying 於 09-10-29 18:05 發表

禁止訪問

洋房

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-29 21:43 發表
我會點下頭笑下囉!
我諗佢其實仲尷尬啦,反而我地可以光明正大呢!

男爵府

祝福你,希望你能永遠保持這關係,而我的老公離開屋企已經一年零七個月,仍在逃避中,已經開口話離婚,我想補救都無辦法了,現在都要接受。

伯爵府

樓主真的好愛你先生呢, 好理智既係解決問題, 好欣賞你呀, 我c6唔係有第3者, 只係我地兩個好多時都會因小事而冷戰, 只因我兩既EQ太低了, 希望自己有日都可提升到EQ啦

別墅

樓主,我都明白需要時間去處理,好想知道樓主用了幾耐才另你c6和第三者分手?

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-27 12:56 發表
不要想得太簡單, 感情事有時真的需要時間去處理.
不是不見就會從此天下太平.
男人都好奇怪, 很多都不喜歡太決絕,
一方面覺得對不起對方,不想再傷對方的心,
但又不想沒了這個家,結果就唯有拖拖拉拉.

在這時候,想想這 ...

大宅

好媽媽勳章

我也認同, 治標同時治本, 就算個老公肯回頭, 都要找出問題根源係邊導致第三者介入, 除左能修補關係更可將大家感情同關系提升~!

祝福你丫~

別墅

樓主,這樣做我覺得好難為囉, 有乜理由我好似大陸D二奶咁就哂佢先?佢咪洗指意 !!!!

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-24 21:00 發表
我常常在這裡看到好多sister 的婚姻問題,
好想分享下當年我係點想挽救我的婚姻.

1. 我發現有第三者後,找婚姻輔導, 不停看有關
婚姻的書,了解點解好好先生會有第三者,如何改善
夫妻關係.

2. 我做任何事都會想,這樣 ...

別墅

原帖由 unhappy1104 於 09-10-26 00:43 發表
我當初亦試過去修補, 但換來是那人對我說, 原來有人爭個感覺係甘好架, 聽完個即真係想打佢呀

別墅

冇第三者係應該既,你話想她 ...放底自己的硬頸性格....,甘等於話你自己冇錯,完全係她問題啦。你應該思想要同佢一模一樣,甘先至叫做對佢好。

原帖由 itfjoe 於 09-10-26 18:51 發表
我冇第三者,但我跟太太關係三日好四日唔好,我自己覺得這種生活好辛苦,我相信佢都唔好受,或許我真係唔識做一個令佢渦心既老公,但我真係用了心機,妳的方法,我看過了,我也希望她會放底自己的硬頸性格,令大家生活開心D

...

大宅

你好..我想問下樓主, 你用左幾耐時間去修補里段關係, 同埋用左幾耐時間去沖淡傷口? 因為你係好好的學習對象! 我老公在我有BB之前一年同番個舊情人一齊, 我係在生完之後先發現, 佢話係個女仔打比佢, 之後佢地一直都係電話聯絡, 在我就生之前佢呃我去睇廠, 但原來同個女仔去左遊山玩水! 因為佢有時會去MACAU做野, 通常係SAT 晚上 SUN返來, 我一直都對佢好信任, 所以一直都無懷疑過! (佢亦都在我知道之後無再返去做野) 到我知道左之後, 佢話在我生BB之前一/兩個月已經同佢分左手! 我比多個機會佢, 原諒左佢! 我亦都好似樓主甘講, 做返好自己, 重拾對佢的信任, 盡量唔好提, 唔好諗, 同佢相處亦都開心左D, 佢亦都注意多左我! 因為我想佢知道我係開始信佢, 所以我上個WEEK比佢返去澳門做野, SUN果日佢返來, 之後我地同朋友一齊上左大陸玩, 按摩時有個技師話之前見過我老公, 果時我地仲笑, (其實上大陸之前我都有諗過會見個大陸女人, 或者去D佢地去過的地方!) 後尾我再問佢有無去過, 佢話無! 我好驚佢再呃我...其實佢當日放工再去澳門時, 我都有D唔開心, 我問佢可唔可以我都去, 佢話佢太耐無去, 如果我今次跟佢去會好怪, 話遲D先同埋我去! 有時我覺得我好衰, 係我叫佢去做野搵錢, 但我又驚又懷疑佢, 佢都算體諒我, (因為我之前有CHECK佢銀包, 電話, 我事後同返佢講, 佢話我甘做都好正常) 我個心好矛盾, 之前我同佢傾過好多野, 佢話佢唔想我成日想返果件事, 話而家最重要係我同BB, 佢唔係因為個BB先揀我同我一齊, 係真係鍾意我想同我一齊! 而家我唯有信住佢先, 再好似樓主甘講, 唔好再諗甘多, 盡力令大家開心D啦!!

洋房

PIG-PIG-PIG
我既情況都係同你相似,但我未有BB,我仲驚因為係同一公司,根本避無可避,我依家既表面係相信佢,但我依然會CHECK住佢,只係佢唔知道,講真要完全相信無可能,我只係怕個女人唔肯放手,扮可憐,你都知女人幾會扮嘢,男人心軟,但個男人一下子話放得低我都唔信,我C6偷偷上INTERNET CHECK 個女人既嘢,因為佢知道女人去TRIP,想知道佢同邊個去,總會有掛住既,何況已一起2YEARS.現在我唯有做好自己,就算無佢,我唯有寄望下一個.俾時間大家,OR你同C6去做婚輔導,會好啲,會令自己唔洗諗咁TOO MUCH.

大宅

唯有希望佢真係回頭啦...不過我都諗左後路!
總知大家都要努力啦...!!

不過經此一役, 我覺得要多留意, 溝通同關心係好緊要...所以我而家成日都提自己盡量做多d, 做好d 里3樣野!! 盡左力就算結果係唔好, 都對得住自己同個BB, 問心無愧!!

男爵府

我沒有'就晒佢',而只係努力去改善大家的關係.

我亦看到我老公的努力,才可促使這段婚姻得以維繫.
我已忘了我們需要多少時候修補,
因為這已是3 年多年前的事,我想我們約有半年時間見輔導.

時間真係可以沖淡一切, 各位太太,
不要刻意去逼自己忘記, 事情總會過去的,
神做人,眼睛是要向前看! 加油!

首頁

尾頁

跳至