自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

我都覺得係check in遲左,先無相連既位....同埋我覺得佢係想博upgrade囉。

大宅

我無法相信佢係d咁既人......

伯爵府

好媽媽勳章

等我講番我個經歷。我細個跟過遊學團去法國,番香港時響巴黎check in,已經係好早到機場,我又係果團人排第一個,照道理應該係同其他團友一齊坐係咪?我重好開心話要窗口位,個地勤話OK。我收到登機證重睇下,咦,呢個好似係中間位,但係個地勤誓神劈願話係窗口位。好啦,上到機一睇,同D團友離得勁遠,同埋係中間一排既中間位,左右都係彪形外籍大漢。我D團友就坐機尾一帶,最後一排近窗邊夾個外國人。係咪好神奇?我都有嘗試投訴,但係D空姐見我細路女一個,理都唔理。好在個外國人見勢色唔對,主動話同我調位先解決。我呢世都唔會再搭法航。

唔好話點解check in 唔睇,有時D衰地勤玩野,你真係估佢唔到。可能麥生check in 都有要求坐埋一齊,個地勤又唔出聲,咪上機先發現囉。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

即係咁, 法國人衰就知好耐架啦, 只要你唔係同佢講法文, 好多時佢地都唔SO你, 唔好話去到法國, 就算係加拿大的法語區都有呢個問題。

但日本出名服務好, 同埋佢地一行7人, 7個人都分開哂坐, 真係耐人尋味。。。。

原帖由 小蘅媽媽 於 09-10-25 21:58 發表
等我講番我個經歷。我細個跟過遊學團去法國,番香港時響巴黎check in,已經係好早到機場,我又係果團人排第一個,照道理應該係同其他團友一齊坐係咪?我重好開心話要窗口位,個地勤話OK。我收到登機證重睇下,咦,呢個好似係中間位,但 ...

伯爵府

DUP.

別墅

佢Check in 後,上機前都冇睇登機證咩,啲位分開哂都唔出聲,等開咗飛機先嚟投訴?

子爵府

醒目開學勳章

我早2個月1家3口去日本玩都是搭JAL
佢地好體諒我們 (我BB 2歲唔夠)
專登安排3個位比我們坐woo (bb本身不佔位)

可以佢地真是太遲check-in 而航空公司都已經比最好既位佢地
只是佢地冇留意

男爵府

呢單野真係匪夷所思!!
所有航空公司都好照顧老幼,一定係以佢地為先,仲要Mr. Mak2個小朋友係2-3歲,我吾信JAL會甘玩野.

大宅

照E家D線索, 好明顯有人遲CHECK IN

男爵府

好明白他們當時感受和處境,但觀其所形容客觀環境:
1.太遲CHECK-IN
加上2.太遲上機

雖則他形容自己盡力去爭取調位,但相信只是單靠把口,行為上並未配合,如果是我会早點到登機閘口或上機早些,找人幫幫手,不是LAST MINUTE才出現,無疑分開了他們是好慘,但自己都要早些到!太多人因坐慣飛機常LAST MINUTE出現,這本身沒有問題,只是今次要人幫幫忙,自己都要出分力,不是單憑口講!

恕我直言,不喜勿罵,我只是路過者,客觀去分析

首頁

尾頁

跳至