自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

~~

珍珠宮

我咪係囉!我仲嚴過d老師,當然冇問題啦,但自己超辛苦囉,我都唔知挨得幾耐!

別墅

成績要點先算名列前茅??

男爵府

原帖由 yuyumon 於 09-10-25 19:59 發表
有冇自己同小朋友溫習,都可以名列前茅?
請分享~~

我仔仔都算係自發性的孩子,所以我只需在旁提點吓已ok。

禁止發言

大宅

我個囡都冇補習,都考到全級5名內架,不過真係超辛苦,成日

男爵府

原帖由 士多啤梨 於 09-10-25 20:20 發表
成績要點先算名列前茅??

我個人的標準是全級頭10名內,會唔會太苛刻呢?

男爵府

小一自己同佢温,不過好辛苦,唔識點同佢温,成績中上。小二出去補習,成績上上。今年小三,我學識點同佢温,唔使去補習,不過未考試,唔知得唔得,但平常默書同評估仲o.k。

珍珠宮

好媽媽勳章

我女女四年班全級10/190, 從未補習, 只需我間中提點, 考試都係用好少時間溫書.
其實個個小朋友能力不同, 有需要自然要補.

男爵府

唔一定
識得有對孖女,冇補習,父母要返工唔得閒理佢地
但佢地兩個永遠都係響學校爭第一
唔係家姐第一,就係妹妹得一,超犀利!

男爵府

其實小朋友最緊要過底打好,每到考試測驗前個一個月我就閉關,開學就辛苦到學期尾,升左F1開頭都要跟,因為小學同中學個考試模就係完全唔同,佢一考試我就講,跟本學校係度節磨緊班家長,現在都唔使點理啦,上年全級成績17/150

男爵府

回覆 7# csk家長jj 的文章

全級10名巳經超叻啦!但係級有幾多人?有D學校全級有200人,有D學校全級得60人。

男爵府

原帖由 10101010 於 09-10-25 20:43 發表
全級10名巳經超叻啦!但係級有幾多人?有D學校全級有200人,有D學校全級得60人。

就用個中位數 la!
在我的標準來說,如在150人考取十名內就已是名列前茅。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

囡囡冇補習+考試前一日先自己溫習,
上年全級160人考第三,全班考第一
秘訣係上堂留心聽書+多睇課外書,只要做到,
家長同佢自己都會舒服好多

大宅

好多小朋友,家長都無理,都可以有好成績。
如果要吓吓靠補習同家長督促,好成績係唔會長久。

原帖由 yuyumon 於 09-10-25 19:59 發表
有冇自己同小朋友溫習,都可以名列前茅?
請分享~~

男爵府

其實好多小朋友係唔雖要, 都可以成績很好, 不過e+好多家長入息充裕了, 唔想自己教, 咪外判出去, 比人地去勞氣.

題外話 有d bk 家長小朋友係天水圍or tuen門讀小學, 一直係學校全級5名, 但到升中, 出左去九龍城抽中學, 但都只能去一間中中.

原帖由 10101010 於 09-10-25 20:43 發表

男爵府

唔同意, 只要個小朋友肯比父母督促.成績唔會差得去邊.

朋友個仔讀sfa, 一直佢都要補, 但去到中學, 讀左名校, 佢亞媽就唔理佢, 覺得入到名校就好掂, 到了中三, 個細路唔好, 又唔肯去補.一直到會考, 拿了十幾分會考成績單.

佢個另一個sfa同學, 讀地區名校, 一直有補, 學校同佢亞媽都好嚴, 去到會考25分.

原帖由 焱焱 於 09-10-25 20:51 發表
好多小朋友,家長都無理,都可以有好成績。
如果要吓吓靠補習同家長督促,好成績係唔會長久。

男爵府

因為每間小學程度都唔同,我個女個同學以前係全級頭1、2派左去一間超勁(英中)點知其他人都好勁,佢考6x/200當堂自信減半。

原帖由 catcatmom 於 09-10-25 20:55 發表
其實好多小朋友係唔雖要, 都可以成績很好, 不過e+好多家長入息充裕了, 唔想自己教, 咪外判出去, 比人地去勞氣.

題外話 有d bk 家長小朋友係天水圍or tuen門讀小學, 一直係學校全級5名, 但到升中, 出左去九龍城抽中 ...

男爵府

回覆 13# csk家長jj 的文章

如果小朋友上堂專心,又聰明,最緊要係鍾意返學,仲有家長要從旁指導,考好成績唔太難。但係全級十名對我嚟講就頗難。以我仔學校全級約200人,以我所知全級20名以內,得兩三個冇去補習可以考得咁好,真係好鬼叻。另外想講吓個人感受,小朋友成績好媽咪固然開心,但係我比較覺得操行緊要D,我想我仔操行攞A多過考第一。

男爵府

一個好有智慧既媽媽!

原帖由 10101010 於 09-10-25 21:05 發表
如果小朋友上堂專心,又聰明,最緊要係鍾意返學,仲有家長要從旁指導,考好成績唔太難。但係全級十名對我嚟講就頗難。以我仔學校全級約200人,以我所知全級20名以內,得兩三個冇去補習可以考得咁好,真係好鬼叻。另外想講吓 ...

首頁

尾頁

跳至