自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d好難講, 要睇小朋友本身資質的, 有d補左都未必可以名列前矛架

大宅

無錯.真係好睇個人資質問題.
以我個女為例.佢小學完全不需要補習,我亦不想佢依賴補習.So far,她的成績我可以接受.(全級10名---30名內/180人).
佢由細到大都是比較獨立,不是太喜歡我干涉她的功課,只是我緊張,成日要她俾功課我睇.
現在,升了中一.之前我問佢上到中學駛唔駛補習.佢話唔需要住.睇吓自己讀落去之後的成績再算.佢話驚一補開,就好似長期病患者,不停得藥喎.
其實上堂留心聽書真是好重要架!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

除左睇小朋友資質, 仲要睇去邊度補習.

如果係1對1或者小組補習班, 真係有人教功課, 咁會好d.

如果係去d 大型補習社, 咁同返學冇分別, 因為之後都要花同樣既時間去做功課同埋準備考試. 除非個小朋友讀果間學校真係教唔到野, 個補習老師可以教到佢明白啦, 否則花多左時間去做重覆既野, 根本係浪費時間.

其實只要個小朋友自己肯去讀, 老師唔教都可以讀得好好. 我以前個補習仔咪係咁, 喇沙仔, 成日話d 阿sir 同miss 係廢喎... .

大宅

這個道理,就有如母鳥放小鳥在懸崖邊去學飛一樣...不成功便成仁...

原帖由 木土土 於 09-10-26 15:13 發表
我聽有D人話, 爸媽不識野個d人既仔女, 如無學壞, 係會醒過個d有父母悉心照顧既, 因自小要自己解決問題, 我都好同意, 但真係唔識點放手俾小朋友自己黎

...

伯爵府

原帖由 維港 於 09-10-25 20:27 發表

補左習會識飛咩
好睇個小朋友資質同吸收能力, 配合適合教法~
我唔知依家d補習係咪真係咁勁,我同d細佬妹細個時個個都有去補習,咪一樣唔係咁掂~講真我覺得學乜都好都係講資質既....唔吸收既話,你比佢學乜都死!!
大b駿逸細b駿晞

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時補完習都要個小朋友係比心機去溫習, 有d野真係要記, 有d人真係可以過目不忘, 不過如果唔係的, 就真係要花d時間去溫.....

有時小朋友唔識自動自覺, 咪個父母幫手law.....

我係家庭主婦, 所以都可以幫少爺仔溫書, 不過真係好擔心再高年級, 係無得幫架.....小朋友一定要自己發力.....

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

中學補習,只係錦上添花

伯爵府

我都好想知, 什麼才是名列前茅, 囝囝剛派了一份數學評估回來, 有95分, 我覺得已經好好了, 但係聽佢講, 佢話佢有5位同學有100分, 真的很矛盾

子爵府

好媽媽勳章

我呀女唔駛補習, 暫時全級有一兩科考頭三名, 其餘科目考頭十名內...
佢讀書真係天生, 睇o下就會識哂... 我同老公細個都唔係...
不過我都有睇o下佢d功課, 真正唔識先教o下佢(做得唔好同唔識大人係睇到)... 亦會幫佢預默, 但佢係自己溫習, 有時預默都會錯十幾廿個, 但到默書派返黎就滿分... 到考試就只會同佢d書一齊由頭到尾睇一次...
我想要9999呀...

男爵府

咁您阿女的名次都唔會差law, 不過有時只係差好少分, 已經名次差幾名.....不過, 睇下個家長點睇, 如果佢已經好盡力溫習, 其實都唔好比太大壓力佢.....

原帖由 LoveChild 於 09-10-27 13:31 發表
我都好想知, 什麼才是名列前茅, 囝囝剛派了一份數學評估回來, 有95分, 我覺得已經好好了, 但係聽佢講, 佢話佢有5位同學有100分, 真的很矛盾

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

..........

伯爵府

好媽媽勳章

哈哈, 我覺得80已經係OK, 90幾可以擺返幾圍賀賀佢!
原帖由 yuyumon 於 09-10-27 14:54 發表

宜家D家長好誇張,95已經唔太OK,佢地要求既係100,因為,佢地會想到,95..有96,97,98,99,100係高分過自己...就因為個5分去補習...好CRAZY!!
走火入魔..........

男爵府

其實我覺得個5分, 係要小朋友小心去check, 唔係去補習, 可以考倒95分, 個小朋友已經好叻, 係唔駛補習...分分鐘愈補愈衰.....悶c個小朋友.....

原帖由 yuyumon 於 09-10-27 14:54 發表

宜家D家長好誇張,95已經唔太OK,佢地要求既係100,因為,佢地會想到,95..有96,97,98,99,100係高分過自己...就因為個5分去補習...好CRAZY!!
走火入魔..........

複式洋房

睇小朋友資質.

伯爵府

原帖由 jlam 於 09-10-27 14:59 發表
哈哈, 我覺得80已經係OK, 90幾可以擺返幾圍賀賀佢!
我都係咁話,唔好話要個仔一定要考得高分呀,我連平時c6教佢做工課時成日捉佢d字寫得靚唔靚我都唔太鍾意~我個仔今年先k2而且佢寫d字唔係好差架,只係有時寫得唔太正同大個左少少,我c6會叫佢再寫過....我唔想個仔咁細就比壓力佢,我驚佢第日會對自己要求太高,到時諗唔通就死喇...你知喇,依家d細佬動不動就話死,佢死左我點算...
大b駿逸細b駿晞

子爵府

其實唔一定要補習..有d小朋友唔洗補習都可以考第一..要睇小朋友本身吸收能力同佢地既學習態度

伯爵府

好媽媽勳章

我F3時考全級第一...冇補過一日習。我亞哥直頭係會考7A...又係冇補過習...。我唔覺得我D小朋友需要補習囉。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

BK Milk勳章

好叻呀

原帖由 小蘅媽媽 於 09-10-28 00:24 發表
我F3時考全級第一...冇補過一日習。我亞哥直頭係會考7A...又係冇補過習...。我唔覺得我D小朋友需要補習囉。

首頁

尾頁

跳至