烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我乾到流鼻血

大宅

我大仔都係呀!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我常煲的:
雪梨南北杏蜜棗煲豬肉
雪蓮果紅蘿蔔粟米煲豬肉
西洋菜南北杏蜜棗煲豬肉
木瓜雪耳南北杏煲豬肉
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

洋房

今晚煲雪蓮果粟米紅蘿蔔豬展~~
朋友極力推介...

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

又甜又好味~
我自己就鍾意煲雪梨貢梨蘋果煲瘦肉, 其實可以唔落貢梨, 不過唔落亞仔唔飲, 點都要落一隻~ 甜好多~
原帖由 gillian19 於 09-10-28 11:04 發表
朋友極力推介...

複式洋房

雪蓮果在那裏買?点賣?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 ericapan 於 09-10-28 19:33 發表
雪蓮果在那裏買?点賣?

街市有,個樣好似番薯,而家平左好多,約$5-8一磅

唵嘛呢叭咪吽      

別墅

原帖由 wong2323 於 09-10-28 19:38 發表

請問一煲湯, 3-4個人飲, 要落幾多雪蓮呀?

thanks

超級版主

原帖由 popokit 於 09-10-28 19:48 發表

請問一煲湯, 3-4個人飲, 要落幾多雪蓮呀?

thanks

2-3個雪蓮果+1個紅蘿蔔+1條粟米.....
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wong2323 於 09-10-28 19:38 發表

係咪去皮, 切一舊舊煲就ok?

tks

超級版主

原帖由 jennynini 於 09-10-28 21:26 發表

係咪去皮, 切一舊舊煲就ok?

tks

係呀!
(洗乾淨生食都好爽甜~)
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wong2323 於 09-10-28 21:58 發表

係呀!
(洗乾淨生食都好爽甜~)

可以生食架

以前唔多覺有呢種野

複式洋房

好媽媽勳章

秋季.....雪耳煲湯......都唔錯o架....

別墅

原帖由 wong2323 於 09-10-28 21:24 發表

2-3個雪蓮果+1個紅蘿蔔+1條粟米.....

多謝各位! 好好味, 我老公同囝囝都話好飲, 不過我買咗兩個雪蓮一大一中都要$12. (老闆話$10斤)

大宅

要不要下其他配料,如南杏.....

超級版主

原帖由 [[]] 於 09-11-20 19:42 發表
要不要下其他配料,如南杏.....

可以加南北杏
唵嘛呢叭咪吽      

複式洋房

原帖由 jennynini 於 09-10-27 09:19 發表
我乾到流鼻血

me too

男爵府

多謝分享!!

我會試下煲這個
↓↓↓↓↓↓↓
雪蓮果紅蘿蔔粟米煲豬肉

原帖由 wong2323 於 09-10-27 15:50 發表
我常煲的:
雪梨南北杏蜜棗煲豬肉
雪蓮果紅蘿蔔粟米煲豬肉
西洋菜南北杏蜜棗煲豬肉
木瓜雪耳南北杏煲豬肉

大宅

畀面勳章

呢啲天氣咁乾燥,真係吾知煲乜野湯水飲好,多謝幾位媽咪係到分享,希望可以繼續介紹多啲滋潤湯水,因為我真係吾識係啲乜野季節煲D乜野湯 .

THANKS,

子爵府

請問知唔知雪蓮果孕婦飲唔飲得?

原帖由 gillian19 於 28/10/2009 11:04 發表
朋友極力推介...

首頁

尾頁

跳至