少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

半夜叫醒小朋友去toilet

請問大家.........

如果要夜片, 每晚wake up 佢去wee wee, 實在會唔會好disturb 佢地訓覺呢??
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

大宅

Re: 半夜叫醒小朋友去toilet

會好disturb 小朋友訓覺! I don't think you need to 每晚wake up 佢去wee wee!

In my daughter's case, I will have her wee wee before she goes to sleep every night. And that is good enough as she does "not" need to wee wee one more time in the middle of sleeping.

Every morning she wakes up, she goes to wee wee first thing in the morning.

大宅

仔仔保母話bb熟睡係唔會尿尿的,只有佢半夜醒左先會有機會尿尿,所以唔駛特登叫醒佢,只要你見佢有少少醒,問佢去唔去尿尿就得架啦!我仔仔歲幾都戒埋夜片啦,都好少賴尿!

複式洋房

我都係晚上見囡囡瞓瞓下會轉來轉去既時侯,就知佢有pee pee,跟住同佢講話去toile,就一定起身去,唔會唔去喎,去左佢都瞓得好d啦!

BB係2002年出世! 好得意好可愛呀! :hammer: :hammer: :pint:[img align=left]http://lilypie.com/baby3/020726/0/0/1/+10[/img]

大宅

我都係叫囡囡臨訓前去一次﹐跟住訓到半夜如佢想去佢會自己出聲﹐多數係叫wee wee 或 "er"兩聲﹐我地就幫半夢半醒既佢去廁所。一晚通常起一、兩次身﹐有時又一覺訓到天光。

大宅

好媽媽勳章

我個囡差不多3歲,係剛過農年30晚,因我老公和她沖完涼後忘記
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

別墅

我都覺得要打擾佢瞓覺唔係幾好咁!

珍珠宮

好媽媽勳章

我幫細女介夜片時,就係半夜叫佢起身痾,比佢鬧到我飛起,咁我由得佢啦,點知過左一星期,佢條片唔wet,咁我順便介左,佢ready 好的話,佢自己唔痾架啦

子爵府

多謝大家意見!

咁即係話如果小朋友到時候(不輪佢幾多歲), 夜晚自然不會wee wee , 又或者會自動起身叫我地同佢wee wee!

如果未到時候, 每晚叫佢wee wee, 無錯, 朝早條片係乾, 但不過只係我地叫醒佢wee wee, 而唔係佢自動feel 到急要去wee wee, 我地只不過幫自己慳左一條尿片錢, 而對個小朋友無幫助.

right??

大宅

好媽媽勳章

kittybuzz 寫道:
多謝大家意見!

咁即係話如果小朋友到時候(不輪佢幾多歲), 夜晚自然不會wee wee , 又或者會自動起身叫我地同佢wee wee!

如果未到時候, 每晚叫佢wee wee, 無錯, 朝早條片係乾, 但不過只係我地叫醒佢wee wee, 而唔係佢自動feel 到急要去wee wee, 我地只不過幫自己慳左一條尿片錢, 而對個小朋友無幫助.

right??

YES!對於我個女o黎講!補充一句,我個女係唔可以者片來戒夜片,因她知道有依懶,更難戒
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

我個女戒左夜片半年左右, 起初都無刻意叫佢起身尿尿, 但大約一星期會尿床一次, 後來就每晚在佢半夢半醒時抱佢去尿尿, 多數都會
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

大宅

好媽媽勳章

[quote]
Abbie媽咪 寫道:
我個女戒左夜片半年左右, 起初都無刻意叫佢起身尿尿, 但大約一星期會尿床一次, 後來就每晚在佢半夢半醒時抱佢去尿尿, 多數都會

大宅

cacalam,

我又無留意喎! 最慘好似琴日, 半夜去完, 朝早佢又尿濕, 會唔會係佢懶唔願起身呢 :evil: ?-(
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

子爵府

我個仔要叫到7歲先無再叫.今年9歲偶爾都會尿床 :mrgreen:

大宅

kittybuzz 寫道:
多謝大家意見!

right??

係呀﹗我地就係見個女成幾個月條夜片都冇濕(當時兩歲幾)﹐佢又自己叫去廁所﹐就等用晒D片先就唔再買lor.

大宅

好媽媽勳章

Abbie媽咪 寫道:
cacalam,

我又無留意喎! 最慘好似琴日, 半夜去完, 朝早佢又尿濕, 會唔會係佢懶唔願起身呢 :evil: ?-(

Abbie媽咪
妳個女係o米食好多"奶"先訓呢?係的話,試下早小小食得唔得?

子爵府

hello my old friend,

How are you and the little angel??

咁我唯有認命啦......... :cry:

p.s. 我而家就學其他媽咪咁, 唔再刻意叫醒佢, 不過一聽到佢碌來碌去, 就問佢, 咁佢如果想, 都會即刻坐起身, 唔想就會擰擰頭之後訓番!
justjust 寫道:

係呀﹗我地就係見個女成幾個月條夜片都冇濕(當時兩歲幾)﹐佢又自己叫去廁所﹐就等用晒D片先就唔再買lor.

大宅

okay la! Now attending Think LN (lower nursery). how are you?

我而家就學其他媽咪咁, 唔再刻意叫醒佢, 不過一聽到佢碌來碌去, 就問佢, 咁佢如果想, 都會即刻坐起身, 唔想就會擰擰頭之後訓番!

我都係咁lor.

首頁

尾頁

跳至