樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

好受氣呀!!
真係估唔到現在d侓師樓會d人態度咁差. 我買樓,都估唔到可以一肚氣. 賣方侓師樓都覺得好簡單的事.

有冇人知可以去邊度投訴侓師樓??

複式洋房

律師公會

大宅

Thank you!!

原帖由 2childma 於 09-10-28 20:50 發表
律師公會

男爵府

大廚勳章

我都想投訴呀!

禁止訪問

洋房

我都想投訴中環的謝XX律師樓呀,兩次樓宇轉名個案都誤導我,搞到我要比多十萬.

禁止訪問

男爵府

邊間律師樓?

複式洋房

誤導你乜野?

洋房

呢個律師樓係我老豆邊的家人用開的.
其中一次,話說屋企人要轉樓契名,我地走去呢間律師樓話想將間屋轉名,佢話將屋的估值寫200萬樓下,並話係老豆比我的禮物,咁厘印費就可以減至100蚊.咁我地照佢提議做啦.
一個月後,收到稅局叫我地打10幾萬厘印費!唔係嘛?唔係100蚊咩?
我即刻走去問一個經常買賣屋的朋友,佢話而家D人買屋好多用公司名義,可以走D厘印費,而個律師都應該提議咁做.
我走去問律師,佢話我地叫佢轉名,咁佢咪轉名囉,我無叫佢提議其他辦法喎.我無講,所以佢無提議! 而且,最終評稅係出自稅局的估值,稅局唔估200萬以下,佢都無辦法喎.
咁我話我想反對(因為真係估得過高),佢話反對都無用,稅局估幾多就係幾多,點都唔肯幫我同稅局講或寫信去反對.
我覺得好唔抵,律師樓又唔肯幫我寫信去稅局,所以我自己打電話兼寫咗封信去反對,卒之比我反對到,雖然只減了一萬蚊,但都係錢黎架!
呢間律師樓做開樓宇買賣的,我比佢做的生意(樓宇轉名,遺囑等等),全部都做得半桶水,又收貴你錢,又唔負責任,真係一間中環超黑店!!

大宅

講埋中環邊座大廈丫.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你尊翁本身係唔係用公司名持有物業? 如果唔係點避厘印?用公司名持有物業你每年都要比商業登記同核數報稅, 起碼都唔見一萬.

稅局計厘印唔一定用你既成交價來計, 可以用估價處既資料來計, 佢追得你十幾萬, 即係你個成交價跟本同市價差太遠, 除非你買賣時已經有正式測量師做估價, 有晒supporting(住宅可以用幾間銀行既估價), 否則上訴都係要比番咁上下.

原帖由 keemama 於 09-11-2 21:25 發表
呢個律師樓係我老豆邊的家人用開的.
其中一次,話說屋企人要轉樓契名,我地走去呢間律師樓話想將間屋轉名,佢話將屋的估值寫200萬樓下,並話係老豆比我的禮物,咁厘印費就可以減至100蚊.咁我地照佢提議做啦.
一個月後,收 ...

男爵府

原帖由 clpapa 於 09-11-10 18:24 發表
你尊翁本身係唔係用公司名持有物業? 如果唔係點避厘印?用公司名持有物業你每年都要比商業登記同核數報稅, 起碼都唔見一萬.

稅局計厘印唔一定用你既成交價來計, 可以用估價處既資料來計, 佢追得你十幾萬, 即係你個成 ...

請問是否家人之間轉名,實際如贈送咁,不用比錢對方的.是否也要跟足市價比厘印費?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔肯定, 應該係要, 因為你物業轉手都係要上土地註冊文件, 有文件就要打厘印.

不過, 侓師一般都建議你當買賣做, 只係買家簽收樓款, 唔實質比錢. 因為, 如果你用"送契"萬一送贈人三年內不幸離世, 物業會有機會變成遺產, 對你再賣出(即使過左3年)會有一定麻煩.

原帖由 Gogojuly 於 09-11-10 19:26 發表

請問是否家人之間轉名,實際如贈送咁,不用比錢對方的.是否也要跟足市價比厘印費?

男爵府

原帖由 clpapa 於 09-11-10 21:58 發表
唔肯定, 應該係要, 因為你物業轉手都係要上土地註冊文件, 有文件就要打厘印.

不過, 侓師一般都建議你當買賣做, 只係買家簽收樓款, 唔實質比錢. 因為, 如果你用"送契"萬一送贈人三年內不幸離世, 物業會有機會變成遺 ...

謝謝回覆

首頁

尾頁

跳至