跳至

首頁

尾頁

大宅

波仔成日口水長流,不停要換口水肩,
其他 bb好似好早都無流口水o剌,
唔知佢乜事?
如果話係出牙仔,咁大家都係不停咁出,
佢d 口水真係無停過,咁耐以黎,係有一個月左右既時間好少少,跟住又係咁流……mouth:

伯爵府

醒目開學勳章

你個仔係咪仲食緊D唔洗點嚼既粥仔?
我個仔都係咁。。。playgroup老師話比多D韌野硬野佢嚼會好D喎mouth:
所以近排我地無將D肉同菜打得咁爛,試左一排好似流少左

大宅

吓~原來有關!?
我個仔好憎啃野,如果d 粥有菜粒肉粒,佢會食少成半,
咁點算……
我都係要的起心肝迫佢轉食飯仔……

原帖由 bobbob 於 09-10-29 12:40 發表
你個仔係咪仲食緊D唔洗點嚼既粥仔?
我個仔都係咁。。。playgroup老師話比多D韌野硬野佢嚼會好D喎mouth:
所以近排我地無將D肉同菜打得咁爛,試左一排好似流少左 ...

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 horriblefai 於 09-10-29 14:50 發表
吓~原來有關!?
我個仔好憎啃野,如果d 粥有菜粒肉粒,佢會食少成半,
咁點算……
我都係要的起心肝迫佢轉食飯仔……

一係試吓食生果, 例如蘋果切片比佢咬, 睇吓會唔會好d. 不過我聽人講, 流口水多都會遲講野, 波仔講野未?
不過我佑佑冇流口水都冇講野. 不用太擔心既.

~~~ LOVE & PEACE ~~~

別墅

可以係食飯之前咀嚼咗啲粒粒的餸,因為當時肚餓,肯食的機會大啲。練習完先至食搞碎的餸同飯。你試下會唔會好啲。

另外,有無轉用啜筒飲水同飲奶?係時候戒奶嘴同奶樽啦!用飲筒啜飲對流口水同說話都有幫助的。

大宅

通常第一舊生果 (貪新鮮),佢係願意咬既……但係好多時咬完都吐返出黎,唔知點解佢唔吞o個喎?
如果同一款生果食兩三日,咁佢就唔會睬你架啦……

波仔講野唔算叻,但係都叫肯講,
可能我地成日引佢,又同佢玩電話,打俾婆婆、麻麻、姑媽咁,係則邊係咁引佢講野lor。

原帖由 Allyly 於 09-10-30 00:09 發表

一係試吓食生果, 例如蘋果切片比佢咬, 睇吓會唔會好d. 不過我聽人講, 流口水多都會遲講野, 波仔講野未?
不過我佑佑冇流口水都冇講野. 不用太擔心既. ...

大宅

依個方法應該 work﹐事關每次 d 粥 d 餸如果粗少少,
大少都會先食1/3左右,少少飽先開始唔肯食……

其實佢未用過奶嘴既,未夠一歲就轉用學習杯飲奶,
有時會返老還童要用下奶樽,不過唔嚴重。
飲管有時有用,不過唔係每日,
等我迫下佢。

我諗食硬少少既餅應該有用,因為我諗最肯啃都係依樣架啦!

原帖由 kadragon 於 09-10-30 13:44 發表
可以係食飯之前咀嚼咗啲粒粒的餸,因為當時肚餓,肯食的機會大啲。練習完先至食搞碎的餸同飯。你試下會唔會好啲。

另外,有無轉用啜筒飲水同飲奶?係時候戒奶嘴同奶樽啦!用飲筒啜飲對流口水同說話都有幫助的。 ...

大宅

share with u:
http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 118012733_0000.html

父母過分溺愛 口肌鍛煉不足
唔戒碎肉幼兒黐筋

18/01/2009

【本報訊】兒童三歲仍經常流口水、未能咀嚼固體食物,甚至將「花花」說成「爸爸」,家長切勿掉以輕心,可能反映兒童口部肌肉發展遲緩,必須及早接受言語治療矯正。言語治療師警告,本港不少父母過分溺愛子女,愈來愈多幼兒到了兩、三歲仍吃攪碎的食物或免治肉類,令兒童的嘴唇、舌頭及軟顎等口部肌肉鍛煉不足,若不加強口肌訓練,兒童到了五、六歲可能仍然流口水,社交及學習能力將大打折扣。
協康會言語治療師廖華玲指出,傳統上有自閉症、唐氏綜合症或大腦痙攣的兒童,出現流口水、咬字不清等口肌障礙的比率較高,不過近年不少有口肌問題的幼童並無此疾病,反而與養育環境有關。她表示,有些父母恐怕子女吃不飽或營養不良,將食物攪碎才給孩子食用;有些工人貪餵得快和食得「企理」,將食物攪成糊餵食少主,導致兒童兩、三歲仍缺乏分辨食物硬度和質地。

吹氣訓練糾正
廖華玲指出,有小學三、四年級的男童,雖然成績優異,但咬字不準確,說話時猶如黐筋。該名男生經診治後發現舌頭的收縮力弱,接受吹氣訓練後,黐筋問題始完全矯正。

三歲的黎恩廷有自閉症傾向,經常流口水和不願進食白飯,日常只吃攪碎的飯菜和肉類,經診治後發現唇部張力較弱,導致流口水和說話陰聲細氣、軟顎的肌力不足亦令她難以大力咀嚼,經過四個月的言語治療後,她已肯進食白飯和可以大聲說話,流口水問題亦改善不少

複式洋房

我個仔都係不停咁流,但係佢識得食飯,食肉(當然唔係大人size),咬碎餅乾同糖,睇極醫生都話總知2歲流口水係可以接受,好清楚咁叫爸爸,無食奶咀、可以用飲管飲任何野,咁可以點?

大宅

其實文中應該係一 d 極端例子。

波仔都同你仔仔一樣識做你講o個d 野,
但係食飯佢真係唔叻 (或者佢揀擇啦),
佢食到有 d 飽,佢就唔會肯食飯,
食肉又係過下口癮咁,我有個幼兒教育既朋友同我講過,
好多小朋友食飯食一陣就唔肯食,其實係口肌問題,佢地倦所以唔食。

波仔另外一個問題係佢唔會合實個口,依個都係流口水既原因。

我相信佢口肌唔夠強都有好大影響,所以我都係會努力再train 下佢。

其實你都可以試下訓練下 BB 口肌,唔得咪再試第二樣,無壞既,因為口肌對智力發展都有影响架!

原帖由 Cissyli 於 09-11-2 02:07 發表
我個仔都係不停咁流,但係佢識得食飯,食肉(當然唔係大人size),咬碎餅乾同糖,睇極醫生都話總知2歲流口水係可以接受,好清楚咁叫爸爸,無食奶咀、可以用飲管飲任何野,咁可以點? ...

別墅

口肌訓練小遊戲:

1. 吹口琴 / 笛子
2. 吹肥皂泡

目標:每日成功地連續吹到10下

對流口水的情況應有幫助。

大宅

唔該 kadragon,
我會俾佢吹多d笛,
佢真係唔識吹肥皂泡,可以練下,
不過要去放假公園先吹到。

原帖由 kadragon 於 09-11-2 13:19 發表
口肌訓練小遊戲:

1. 吹口琴 / 笛子
2. 吹肥皂泡

目標:每日成功地連續吹到10下

對流口水的情況應有幫助。

大宅

報告下情況:
波仔依幾日轉食軟飯,
但係就食唔到半碗。
有咬過下香梨,咬完跟住吐晒出黎,吹過下笛,食過硬餅同用飲管飲過果汁。
擒晚 "玩"完舊雞比後,已經唔係好食得落飯,半夜喊左幾次,每次幾聲,唔知係咪肚餓。

口水仍然流緊~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 horriblefai 於 09-11-3 14:18 發表
報告下情況:
波仔依幾日轉食軟飯,
但係就食唔到半碗。
有咬過下香梨,咬完跟住吐晒出黎,吹過下笛,食過硬餅同用飲管飲過果汁。
擒晚 "玩"完舊雞比後,已經唔係好食得落飯,半夜喊左幾次,每次幾聲,唔知係咪肚餓。

口水仍然流緊~~ ...

波仔有几隻牙?

複式洋房

我個仔識得吹bubble,等我試o下訓練佢吹笛,仲有我仔又係合唔埋個口﹗
原帖由 horriblefai 於 09-11-3 14:15 發表
唔該 kadragon,
我會俾佢吹多d笛,
佢真係唔識吹肥皂泡,可以練下,
不過要去放假公園先吹到。

子爵府

寶寶E排都係,出緊大牙呀!!!

大宅

門牙 8隻出晒
犬齒有一個尖尖伸左少少出黎
下面兩隻大牙叫做出晒
另有兩三隻大牙剛剛露頭~

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-11-5 22:43 發表

波仔有几隻牙?

大宅

Cissyli 你睇你阿 B 有無相似問題:

我同o個個做幼兒教育既朋友講起,
佢話波仔應該係後諤位(大臼齒附近)既肌肉唔夠力,
所以吞口水唔叻,之後學講野會有10幾個音講唔掂,
而家佢講1-10會講成 1,2,5,7,8,9,10

我諗落又可能係,因為波仔無乜大牙,俾硬餅條佢,佢都係用門牙咬。

我個frd 話要食 d 靭既野,俾佢啃,食水果條,要佢用後面 d 牙咬,阿波仔點都唔肯用大牙 (咁又唔怪得佢,得下大牙,無上大牙,點咬……),咁我唯有用我隻手指尾……伸到去最後,要佢咬,因為無乜牙,所以我都頂得住,我個 frd話佢咁細,每邊每日練一次就夠啦。

原帖由 Cissyli 於 09-11-8 10:04 發表
我個仔識得吹bubble,等我試o下訓練佢吹笛,仲有我仔又係合唔埋個口﹗

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 horriblefai 於 09-11-11 11:07 發表
Cissyli 你睇你阿 B 有無相似問題:

我同o個個做幼兒教育既朋友講起,
佢話波仔應該係後諤位(大臼齒附近)既肌肉唔夠力,
所以吞口水唔叻,之後學講野會有10幾個音講唔掂,
而家佢講1-10會講成 1,2,5,7,8,9,10

我 ...

我個仔又係唔係好發到S音,"早晨"講左"早等"。。。
佢咬餅乾都係用門牙咬。。。D水果條響邊度買呀?

大宅

係自己切咋,總之會用到後面 d 大牙既食物都得。

原帖由 bobbob 於 09-11-11 11:23 發表

我個仔又係唔係好發到S音,"早晨"講左"早等"。。。
佢咬餅乾都係用門牙咬。。。D水果條響邊度買呀?

首頁

尾頁

跳至