家事百科

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

尋晚沖沖下涼,有隻蜈蚣唔知晌邊度走出黎,爬左上我腳..咁岩我開左水,將佢沖返落地...佢就爬左去第二度...搞左好耐,我老公用殺蟲水噴死左佢..
哩隻係好似係黑色,大約4"長0既..我唔知係咩種..人但聽講佢地會一公一乸咁出現..依家我地只係殺左一隻...如果真係仲有一隻哩埋左..有咩方法引佢出黎消滅佢?!
同埋.我地懷疑佢係經地下去水位爬入黎..但沖涼果時一定要經哩個去水位去水.咁有咩方法令佢地唔會再爬入屋呀?!
請不要點評我,謝謝!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 gilkathy 於 09-10-30 17:38 發表
尋晚沖沖下涼,有隻蜈蚣唔知晌邊度走出黎,爬左上我腳..咁岩我開左水,將佢沖返落地...佢就爬左去第二度...搞左好耐,我老公用殺蟲水噴死左佢..
哩隻係好似係黑色,大約4"長0既..我唔知係咩種..人但聽講佢地會一公一乸咁 ...

試下在去水口加裝一個小鐵紗網
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

原帖由 wong2323 於 30-10-2009 19:49 發表

試下在去水口加裝一個小鐵紗網
a2大問題係,去水位係晌地板,唔係晌牆邊位置..而且被上手住戶用紅毛泥將面頭果個隔塵果個野痴實左晌地下... 我依家每次去廁所都好驚...好大壓力...
雖然話蜈蚣0既毒唔算好強..但我始終大住肚..如果真係被咬...我怕對bb有影響..
請不要點評我,謝謝!

複式洋房

用硫磺!!!

伯爵府

畀面勳章

我都有你咁ge情況. 但係我就只係小強爬入黎,我而家唔沖涼果陣會用d大大個ge樽遮住個去水位.沖涼果陣先拎開~因為d小強大大小小都爬到入黎,所以唯有咁...
不過用左呢個方法之後就冇再見過小強o係toilet喇我

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 gilkathy 於 09-10-30 21:27 發表
a2大問題係,去水位係晌地板,唔係晌牆邊位置..而且被上手住戶用紅毛泥將面頭果個隔塵果個野痴實左晌地下... 我依家每次去廁所都好驚...好大壓力...
雖然話蜈蚣0既毒唔算好強..但我始終大住肚..如果真係被咬. ...

試下去大間的五金舖睇睇,係有好多不同size的網隔,可能有合你用的
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

原帖由 moniqueee 於 1-11-2009 14:22 發表
我都有你咁ge情況. 但係我就只係小強爬入黎,我而家唔沖涼果陣會用d大大個ge樽遮住個去水位.沖涼果陣先拎開~因為d小強大大小小都爬到入黎,所以唯有咁...
不過用左呢個方法之後就冇再見過小強o係to ...
我暫時都係用你哩個方法,唔用果時搵野遮住佢...用先拎走...但係沖涼洗頭依然好大陰影...
請不要點評我,謝謝!

公爵府

原帖由 wong2323 於 1-11-2009 22:16 發表

試下去大間的五金舖睇睇,係有好多不同size的網隔,可能有合你用的
我個去水位就係冇得加or改...所以好煩...就算搵到岩0既網..都冇法可以裝落去..
請不要點評我,謝謝!

別墅

好驚呀...我都有此經驗....之後點香燒死牠!

首頁

尾頁

跳至