跳至

首頁

尾頁

大宅

你個BB好叻叻呀,識得咁多野,我個一個成日係到叫,同埋POINT TO呢樣 POINT TO個樣,不過佢自己玩的時候佢會研究一下D野點玩。

我都教緊BB去POO POO,不過佢每次一坐上去都唔係,湊佢個姨姨話好似只係試立口過幾次可以係廁所POO POO。
原帖由 chowhui97 於 09-11-6 11:15 發表

呢啲自我照顧的能力我都好積極train緊! 因為佢仲未識行.. 總算佢想boo時佢會叫ng ng.

n1都係讀唔讀都得架, 不過我會俾佢讀報咗先, 佢真係好唔like定係咩隨時可以stop.

不過我覺得如果俾佢太遲返學, ...

大宅

會選擇做細B, 返Nursery學吓嘢,又可以同其他小朋友玩吓同相處吓. 唔洗喺屋企只喺對住工人姐姐全日嘛.

會選擇半日啲Nursery, 全日太長啦.

大宅

返nursery(n1)都好嫁,佢o地有modelling又有peer group pressure,會成熟d,不過,就會病多少少,又會學埋其他小朋友d曳野!其實n1同kg(k1-k3)有d唔同,無乜話大仔定細仔。

原帖由 cheungsee 於 09-11-7 10:30 發表
會選擇做細B, 返Nursery學吓嘢,又可以同其他小朋友玩吓同相處吓. 唔洗喺屋企只喺對住工人姐姐全日嘛.

會選擇半日啲Nursery, 全日太長啦.

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 gunsou 於 09-11-7 11:40 發表
返nursery(n1)都好嫁,佢o地有modelling又有peer group pressure,會成熟d,不過,就會病多少少,又會學埋其他小朋友d曳野!其實n1同kg(k1-k3)有d唔同,無乜話大仔定細仔。

...

n1只係返去學校玩下, 學同人相處, 學下自理咁. 決定大b定細b都係要報k1之前開始諗!
10月bb女做細b應該問題不大, 女仔講野叻, 學野又快, 10月bb仔就好難講, 我見過有d細b仔都好叻, 至於我個仔.......都係要睇定d先再決定!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-7 11:40 發表

...

不過好多Nursery都唔收細b呢!

交表都話唔駛, 話唔會考慮8月31日後出世的bb.

大宅

依兩年有咁多bb出世,學校會揀小朋友多d,做大仔都會有著數!

原帖由 chowhui97 於 09-11-7 15:13 發表

不過好多Nursery都唔收細b呢!

交表都話唔駛, 話唔會考慮8月31日後出世的bb.

大宅

回覆 26# alopoe 的文章

我囡囡是0809月下旬出生的,只差2x日就足2歲 才能讀N1, 如果學校取錄的話, 會做細B架! 可以早d返學學嘢吧!大女兒11月出生都係細B, 都一樣適應到喎,妹妹應該無問題的

首頁

尾頁

跳至