家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問縮左水既冷衫有無方法還原?

又是工人惹的禍 :cry:
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

洋房

Re: 請問縮左水既冷衫有無方法還原?

其實我都想知道, 不過我想不可能還原, 或者有冇人知可否把它回復鬆軟, 沒有那麼像石頭一般.

大宅

基上冇咩方法~最多用蒸汽法!
一邊蒸一邊小心拉,拉得幾多得幾多!
仲有生個囡囡/囝囝...等佢快高長大著!

子爵府

但係咁啱果兩件衫好女性化, 又縮到實晒。

等我試下用蒸氣先。

唔該晒。

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

侯爵府

我諗都神仙難救啦

洋房

the same case: my helper did
mycathy 寫道:
又是工人惹的禍 :cry:

男爵府

無得救, 因為d纖維已經破壞左。

子爵府

我朋友告之想完全回復就唔得但好過掉咗佢, 方法是當你發現件衫縮咗水要係件衫未乾即時放進一盆加入大量柔順劑的水中輕揚, 這樣件衫個size會大番少少.

伯爵府

咁我想問下怎樣洗冷衫才不會縮水

大宅

用護麗專洗冷衫,我都試過件衫硬到石頭般,但再用護麗都ok.

男爵府

護麗係洗冷衫, 令羊毛纖維唔會咁易破壞, 但係都要視乎你地點樣洗d冷衫。

機洗: 買冷衫時留意要買d可以機洗(machine washable), 同埋唔好同溫水/暖水洗, 好多時工人怕凍用左熱水洗衫, 咁就神仙難救。

手洗: 用凍水+專洗羊毛既護麗+柔順劑浸下d冷衫, 然後用手揚下/搓下→過水, 再將件冷衫放入一個較細的洗衣袋→入洗衣機單單用fing乾的功能去fing乾水份→打平浪便可。

伯爵府

mercury16, PINKAVA,

thanks.

首頁

尾頁

跳至