樓市動向

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

原帖由 KT0603 於 09-11-5 14:09 發表

還價呢家嘢,真係要膽大心細臉皮厚,我當時都係睇咗好多你嘅post學番嚟! THANKS!!

係呀講價係要臉皮夠厚,仲要多多練習架!比個agent話多幾次就慣,我有個朋友响海嘯時成功撈底,佢努力練習得來的講價技巧的確幚咗佢唔少。仲記得每次佢要講價前都打比我,話一還就還佢1x%-20%好似唔係幾好意思,又話怕比個經紀以為佢玩,又話怕如果個經紀比業主罵好似唔係幾好意思,卒之我次次都同佢講,個經紀收你1%佣就係要幚你講價架啦,唔通佢使做又有錢收咩,再講比人話下就可以唔使買貴樓又有咩所謂,而事實上就算人地話你你都唔知啦,對於d都唔知有無發生既事,更加唔使怕!不過講就當然比做易啦,各位姐妹慢慢學下就有得架喇!

男爵府

原帖由 ume 於 09-11-5 14:26 發表

係呀講價係要臉皮夠厚,仲要多多練習架!比個agent話多幾次就慣,我有個朋友响海嘯時成功撈底,佢努力練習得來的講價技巧的確幚咗佢唔少。仲記得每次佢要講價前都打比我,話一還就還佢1x%-20%好似唔係幾好意思,又話怕比個經紀 ...

你唸法講法同我C6一模一樣, 我C6又係講價講到儘, 因為佢自己都係営業員, 所以好叻講價.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

大宅

呢樣野可能係練到返黎,但普通人家又幾多機會練呢!
我就真係好怕同D agent周旋。

原帖由 ume 於 09-11-5 14:26 發表

係呀講價係要臉皮夠厚,仲要多多練習架!比個agent話多幾次就慣,我有個朋友响海嘯時成功撈底,佢努力練習得來的講價技巧的確幚咗佢唔少。仲記得每次佢要講價前都打比我,話一還就還佢1x%-20%好似唔係幾好意思,又話怕比個經紀 ...

侯爵府

咁當時銀行估價估幾多?

原帖由 KT0603 於 09-11-5 14:04 發表

我三月份都成交了層樓(自住),588呎,向山景,不用窗對窗,樓下係屋苑內園,間隔好正,但又係低層(4樓),開價165萬. 業主好急等錢用,由於係低層和"爛"裝修(業主養了4隻1隻狗),我和老公都認為買了此屋要花多十幾萬攪裝修, ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ume 於 09-11-5 14:15 發表

搵多個agent幚你,仲有千其唔好比個agent知你個底價,我以前搵樓學到要耍個agent,佢每次問我budget幾多,我都只係同佢話睇下個盤咩嘢質素先啦,如果質素好就高d,質素唔好就低d,卒之成個搵樓過程中佢不斷搵唔同價錢既樓比我試我 ...

吓, 唔好比agent知我哋底價, 死啦, 我係同agent講我最多可以比幾多咋喎, 然後咪叫佢照住個budget搵囉, 唔係咁咩? 因為我哋心目中250萬, 如果我唔講, 佢成日介紹d
300萬, 咁我哋又買唔起, 如果去睇咁咪浪費哂d時間

禁止訪問

公爵府

原帖由 ilovematthew 於 09-11-5 20:40 發表

吓, 唔好比agent知我哋底價, 死啦, 我係同agent講我最多可以比幾多咋喎, 然後咪叫佢照住個budget搵囉, 唔係咁咩? 因為我哋心目中250萬, 如果我唔講, 佢成日介紹d
300萬, 咁我哋又買唔起, 如果去睇咁咪浪費哂d時間 ...
其實唔比個agent知個底價,係我第一次買樓後的體會,當時我同老公咩都唔識,話明幾錢以下先睇,個agent表現又好似好為著想,信佢真係會在我有限的預算內選最好的單位,但結果係我當然可以左預算內買到,但原來同期大部份我預算內成交的,都比我買的單位好,而且那些單位我之前連睇都未睇過。後來回想返,如果我係個agent,無論帶個客睇5間、10間或者20間,到最後個客最多都只係會幫佢買一間,咁點解要比個客睇咁多增加做成生意既難度?
身為買家,總希望以超值價錢買到最合心水的居所,但能以同樣心態為你搵盤的agent又有幾多個?
當然唔講底價,既意思只不係唔需要坦坦白白咁表明立場,你睇多幾次個agent就會大約估到你既目標,再講買樓賣樓本來就係心理戰,agent唔知準買家底價既同時都唔知賣家既底價。我就真係見過開價8佰幾9佰萬既樓,最後成交價係7佰萬多d,如果因為一早鎖死自己只睇某個價錢既樓,咁就會令自己少咗好多機會。

公爵府

原帖由 leanna~ 於 09-11-5 22:23 發表
我個人不太認同用一手法,如經紀常sell你3m嘅盤,你確係要值接因應你能力而直接,經紀會識兩邊預價,你更應直說怕bank上會有問題,供款額等問題...
供樓當然要睇能力,但睇樓唔需要錢加嘛,邊個話開350萬既,最後唔會以250萬成交?決定賣幾錢係賣家既事,但決定幾錢買就係自己既事啦,又有邊個準業主唔想以250萬買到350既樓,再講業主開價真係可以唔理個市價隨心開,無人知個業主幾時先需要面對現實,如果自己連睇既機會都無,咁又點會吼到這些平盤?下下要靠個agent,除非你有幸能遇到真心事事以你為先既agent啦。

公爵府

原帖由 Jackielee 於 09-11-5 18:23 發表
呢樣野可能係練到返黎,但普通人家又幾多機會練呢!
我就真係好怕同D agent周旋。

就係因為怕所以先要練,其實諗深一層,你比佣佢賺你先係老細,你幾時見過老細怕為自做事的人?再者練講價,最好就係睇樓時如果遇上d唔係太啱心水既單位,但如果超平既或者都會考慮既,你就可以試下大膽還下價,還多幾次就ok,唔使擔心架!

大宅

甘個agent 係同一間公司定係其他公司?

原帖由 ume 於 09-11-5 14:15 發表

搵多個agent幚你,仲有千其唔好比個agent知你個底價,我以前搵樓學到要耍個agent,佢每次問我budget幾多,我都只係同佢話睇下個盤咩嘢質素先啦,如果質素好就高d,質素唔好就低d,卒之成個搵樓過程中佢不斷搵唔同價錢既樓比我試我 ...
人人常歡笑 不要眼淚掉

禁止訪問

公爵府

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-6 07:32 發表
甘個agent 係同一間公司定係其他公司?

我覺得最好搵過第二間agent囉,因為唔同agent多多少少都會有唔同既貨源,睇多d比自己多d選擇。

公爵府

原帖由 leanna~ 於 09-11-6 08:11 發表
如你3.5m嘅細價樓,market price上落個range不會有1m嘛,開價還價不會由250→350、250→350!
業主開業開幾多無關係,因over market price你可以唔買,我無叫人吓吓靠經紀喎,乜睇樓前不是先對刻屋苑心儀的單位做估價和 ...

唔洗咁勞氣,你都講得好啱,講幾多價當然要睇市場情況啦,個市升到澎澎聲唔通仲可以以市價低20%去還咩,其實講價要配合好多嘢,準買家既需要啦,有幾多時間同agent周旋啦,個性都有影响,至於點樣先係最啱自己既方法,就只有自己慢慢摸索。
至於3.5M還1M個case我只是打個比喻,誇張咗d啫,通常市場氣氛勁差時,還1x-20%到啦,其實還大d既價只係比自己有多d空間搵業主個底價啫。在真實個案中,我有朋友就真係試過還20%,當時是金鎘海嘯後,最後佢以5千幾蚊尺買咗個太古城過千尺單位,但一個星期唔夠同一大細但低佢一層隔離座既單位比佢買入時貴1M,佢買平咗20%。我相信準買家應該唔介意自己成為創造最平成交記錄的人,你話係唔係?

大宅

Thank you.

原帖由 ume 於 09-11-6 09:50 發表

我覺得最好搵過第二間agent囉,因為唔同agent多多少少都會有唔同既貨源,睇多d比自己多d選擇。
人人常歡笑 不要眼淚掉

禁止訪問

大宅

買家撤退睇樓減10%

樓市升值力跑贏通脹,業主都不願大幅降價沽貨,如九龍塘畢架山峰一相連戶劈價420萬元後以4,580萬元易手,但仍屬市價,原業主獲利約658萬元。受成交單位做價仍高企影響,市場觀望氣氛更趨濃厚,有報告指出,今、明兩日50個主要屋苑預約睇樓量按周大跌10%,創今年春節後最大跌幅,而本月至今個別屋苑交投亦大挫,其中紅磡黃埔花園本月至今買賣按月跌67%至兩宗。

東方日報
2009年11月07日(六)

伯爵府

原帖由 Jackielee 於 09-11-7 09:09 發表
買家撤退睇樓減10%

樓市升值力跑贏通脹,業主都不願大幅降價沽貨,如九龍塘畢架山峰一相連戶劈價420萬元後以4,580萬元易手,但仍屬市價,原業主獲利約658萬元。受成交單位做價仍高企影響,市場觀望氣氛更趨濃厚,有報告指出,今、 ...

i think the sellers were offering very unreasonable high price initially. so even now the MB seller slashed 8%, 仍屬市價.

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

MB呢個價, 係house?! 比我以前所知既都真係貴左好多...~.~...

原帖由 c-wong 於 09-11-7 11:41 發表

i think the sellers were offering very unreasonable high price initially. so even now the MB seller slashed 8%, 仍屬市價.

禁止訪問

公爵府

原帖由 leanna~ 於 09-11-7 00:57 發表

我好勞氣?何以見得?反之係你勞氣之嘛!
我都無勞氣,可能是我用辭不好令你誤會,唔好意思呀。

首頁
23456...9

尾頁

跳至