婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔講邊有得笑呢。 當時,個女坐我對面,99 在我右邊坐下,我想另轉左面偷笑都來唔切,還敢望住 99 看她的臉有什麼反應咩。 99的反應都算快,一點也不引瞞,直接話是自己的胸,又唔生氣。99算好0嫁啦。

原帖由 miffymiffy 於 10-4-19 15:41 發表

sorry(我笑左), 你囡囡好funny .... 咁你99個樣+反應係點

大宅

858D

So good

子爵府

我 99 同 姑9,我地未有女時,眼尾都唔看下我們十年都無見次面。99 同姑9 都0系 中 女 輕男,點知 姑9 生曬仔,我老公就生曬女,自從一味生女之後,99 同 姑9 幾身體唔好,都要撐住山長水遠過來探孫女。

雖然知道 99 同 姑9 擺明 過來看孫女,我都好感動。只是 99 一人來都好,一同 姑9 來就不出幾日就黑埋塊面加嘈住要返屋企,搞到我老公鬧99。我老公雖然鬧 99,但鬧得好有文路,又有愛心,又一句起,兩句止:“仲咩0野成日黑曬個面,口裡常要嘈住走 噠我0姐! 你好唔歡喜0系數住0咩! 你地來,我就好開心0嫁!”0甘都鬧到 姑9 話見到自己啊媽0甘被人鬧好心 up wor。 我雖然0念,我老公都是 你啊媽個親生仔來wor。 我都唔0甘講,改個方法講,我唯有女人同女人0甘安慰她啦,話:“一家人,講個信字,我同我父母鬧到幾衡都好,我在理智上都從沒有懷疑過父母對我的愛,和我對父母的愛。 我啊爸都同我啊媽講,女0系他們教出來0既,現在女大被女鬧,無得怨啦。你同樣想想啦,你細佬0系你啊媽教出來0既,所以老媽會接受到自己個仔D語氣0既。還有,你弟弟以前當住老媽面向我喝過我一聲,我都死狗0甘吞左落吐了,所以你弟弟沒有偏代親人喔。” 姑奶即時擁抱我眼淚都掉下了許多, 還向我道謝安慰她。

子爵府

彈鋼琴的 99 會系點個樣呢?

阿女看緊電視彈鋼琴的女士,指住她話系嫲嫲。
老公:“電左頭發就話似嫲嫲,你嫲嫲的墩位0甘大,一坐埋為彈鋼琴就把凳子坐斷兩半啦。重要觀眾們只看到兩只手在鍵盤上爭住繼續彈琴,人就見唔到喇,因為在鋼琴下。”

逗到我同女女都笑哈哈。如果當時99在場,我就算要笑都要吞左落肚子裡,等個肚笑到痛都唔敢笑出聲。由他們倆父女一唱一和。

大宅

原帖由 858D 於 09-11-29 03:09 發表
有感而發:
人與人的關系,有時同一句話,
出自兒女的口,聽進去就覺得幽默、有趣、搞笑。
出自新袍、女婿呢,聽進去就變成“銀 ”耳,心裡不好受。 ...

呢句我覺得好啱啊~~

子爵府

當老公數他自己父母的缺點時,由自可,我不要插口數一份。最好找些事情來讚 99。
有次我說:“你媽媽說她兩歲就會自己煮早餐給她媽媽吃了,看看我們的女兒,七歲了,還要我幫她用叉企鵝雞蛋。”

老公:“ 呀!啊媽年紀越大,就越講到自己開始做家務的年齡越小。”

我們都笑了。

子爵府

YEAH!

我 99 年年我生日都讃我系好媳婦。

可能怕左我同想氹我開心。

點都好,我都多謝99。
有次,99在我家小住六個星期,臨走個日,我給99一個擁抱同99講:我很享受你來與我們同住的這段日子。
99: 是嗎! (當真?!果然?!)
我: 真心的!

子爵府

老公送花畀99 唔畀我. 呵呵呵!

我老公年年99生日、情人節、母親節都 送花畀99。佢送嘅花真係好有心思,自己襯顏色,花樣。預先訂做揾人送上門。 (老公系從事藝術創作0既)

老婆我都只系收過老公一次突然而來的情人節花,就是去年。點知,我叫老公唔好浪費金錢送畀我,尤其唔好送上我公司。我唔想引人注目。花點心意送畀 佢 媽媽就好。等99可以響鄰居面前曬下。LEE D 燦爛日子在 62 生前系唔會畀到99 0既。62 送畀 99 0既情人節禮物系如:一部攪拌水泥、瀝青機。0甘99幫手起屋時又快又輕松點。

老公還問我0甘送畀我媽媽好唔好。我話唔好。佢地語言唔同,在收花時可能增添我爸爸、媽媽的壓力。

首頁

尾頁

跳至