自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果個小朋友2歲半未夠, 可以拼3份拼圖每份12塊, 或者2份立體 6面9塊拼圖, 請問係咪資優 ?? 因佢媽咪唔識教佢, 亂咁買野比佢玩, 個bb拼拼下又拼倒喎

公爵府

醒目開學勳章

我個仔2歲半已可以切到98pcs 拼圖, 但我唔覺佢係資優喎, 因為切多幾就得,
資優唔一定非常聰明, 可以係某方面既天份

原帖由 hoiyi 於 09-11-4 16:35 發表
如果個小朋友2歲半未夠, 可以拼3份拼圖每份12塊, 或者2份立體 6面9塊拼圖, 請問係咪資優 ?? 因佢媽咪唔識教佢, 亂咁買野比佢玩, 個bb拼拼下又拼倒喎

子爵府

好媽媽勳章

我細女兩歲, 都玩到30pcs... 但係玩得多先識...

但返playgroup, 有個小朋友, 細我呀女兩個月, 無論老師比咩o既puzzle佢, 未見過o既未玩過o既, 多定小(最多60pcs), 佢都可以好快自己拼到, 我覺得依d先有天份...

原帖由 fundfund 於 09-11-4 17:04 發表
我個仔2歲半已可以切到98pcs 拼圖, 但我唔覺佢係資優喎, 因為切多幾就得,
資優唔一定非常聰明, 可以係某方面既天份

我想要9999呀...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 jj7723 於 09-11-3 23:01 發表

十分同意. 我家姐咪係呢種家長lor. 以前佢時常話佢個大仔好大機會係資優, 話好多人都讚佢叻, 又醒, 吸收能力強, 轉數又快等等... 經常攞佢個仔同我個女比較 (因為大家年紀差唔多), 問我:你個女識唔識呢樣, 識唔 ...

我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生,check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又check出來的。

子爵府

好媽媽勳章

可以check完又check o既咩? 因為我個女做大學研究check o個時, 佢o地話最少要隔一年先可以做test... 如果唔係就唔準o架喇...

原帖由 Ivy07 於 09-11-4 17:56 發表

我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生,check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又che ...
我想要9999呀...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我有個親戚係資優,8歲已經被評定為iq150,最叻係一言九頂,多多歪理....
佢父母就真係"知憂":-(
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

禁止訪問

大宅

依家係好多家庭都係生一,兩個....所以 D 家長 好專注自己小朋友既發展..... 有d 過份緊張果d 真係會咁....覺得自己個小朋友係資優......

我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生,check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又che ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 hoichun 於 09-11-4 19:48 發表
依家係好多家庭都係生一,兩個....所以 D 家長 好專注自己小朋友既發展..... 有d 過份緊張果d 真係會咁....覺得自己個小朋友係資優......

而家d小朋友營養好,加上資訊發達,因此現在的小朋友比上一代都聰明醒目得多,所以令好多父母都覺得自己個小朋友係資優......
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

原帖由 purplechili 於 09-11-4 01:14 AM 發表
似乎好多人都忘記左除左學歷知識重要之外,一個人既品德行為,言行舉止都一樣重要!我情願我個女唔係咩資優兒童,而係一個懂事,有禮既小朋友! ...

完全同意,我個大仔咪係什麼資優囉,但讀書唔叻.....咁又有乜用呀

大宅

好媽媽勳章

both my daughters were sent by the school to check if they were gifted through the school board's accessment - if they could attain the gifted programme or not. my elder daughter was not successful as she was screened out on the 3rd or 4th round. my younger daughter is in the gifted programme now. the method in teaching these kids are different from the normal school, aims at guiding them to think through discussions, trips, focus groups etc. she learns and sees a lot.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 靖嵐 於 09-11-4 17:59 發表
可以check完又check o既咩? 因為我個女做大學研究check o個時, 佢o地話最少要隔一年先可以做test... 如果唔係就唔準o架喇...

印象中我好似睇過你話你個女好細個就會企,行,爬.咁你會點培養你個女呀???因為gifed太悶又唔喜歡,會搞搞震,沒興趣又唔學.我個人覺得唔洗一定要咩成名,12歲讀大學,但最怕最後未12就唔肯讀書,最後一事無成

其他資優媽咪,你們又係幾時開始估自己小朋友係唔係資優呀?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我個大仔 4 歲但係就比同齡既小朋友識多少少嘢
例如唔識讀既字自己拼音會讀到出嚟 (冇學過 phonics)
唔識串既字會嘗試串 (有好多時係 d vowel 掉轉咗而個音係好接近)
又會計加減數
好多家長會覺得佢好叻
但係我就唔覺得佢係資優
只係覺得佢比較鍾意讀書同計數
其實真係好睇個小朋友有冇心去做一樣嘢
有心既話你唔教佢都 'lur' 住你教

子爵府

好媽媽勳章

冇o架... bb開始就就咁放o係大地墊, 任佢自由發揮, 又唔怕跌親(其實係我懶...)...
d女細個時, 佢想拎玩具, 就會自己諗方法, 碌去, "典"去, 跟住爬去, 搵o野扶住企好行去... bb跟本冇得教, 佢做到就自然做到...

我大女都好少話悶, 因為我o地比主張玩多d, 玩電腦打機都冇所謂(當然有rules), 再唔係, 佢自己拎d書黎睇可以睇足一日... 不過我o地唔比佢咁做, 應該要多元化d, 乜都唔可以沉迷...

大女其實應該冇大家想像中咁叻, 佢都唔係次次九十幾分或一百... 不過佢真係好好記性, 差唔多係過目不忘, 所以係天生o既, 我同老公細個都唔係咁...

原帖由 南瓜車公主 於 09-11-5 00:11 發表

印象中我好似睇過你話你個女好細個就會企,行,爬.咁你會點培養你個女呀???因為gifed太悶又唔喜歡,會搞搞震,沒興趣又唔學.我個人覺得唔洗一定要咩成名,12歲讀大學,但最怕最後未12就唔肯讀書,最後一事無成

其他資優 ...

我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mouth: 有咩意思jet???????????
即係拚puzzle咁, 拚多幾次就識啦~~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

頂唔順呢D家長
我都聽過一個家長好搞笑,聽人講的,唔知係咪真的,又係因為佢個仔坐唔定,成日比老師投訴,於是認為個仔係資優生check 左二次都唔係資優生,再check第三次,結果就係,咁佢就好開心,放心曬。其實而家好多資優生,係D家長check完又che ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

複式洋房

頂唔順 d 家長, 個小朋友唔合作, 唔守規, 無禮貌 .....

一句 "佢係資優, 係咁架啦!"

個小朋友更加覺得 "我係咁架啦!"

真係避之則吉 !

原帖由 monkey妹 於 09-11-5 10:14 發表
頂唔順呢D家長

大宅

好媽媽勳章

原帖由 靖嵐 於 09-11-5 08:01 發表
冇o架... bb開始就就咁放o係大地墊, 任佢自由發揮, 又唔怕跌親(其實係我懶...)...
d女細個時, 佢想拎玩具, 就會自己諗方法, 碌去, "典"去, 跟住爬去, 搵o野扶住企好行去... bb跟本冇得教, 佢做到就自然做到...

我大 ...

尼個我同意,有時並唔係迫bb,佢就會係milestones上不斷進,佢要識就會自己識,父母就算想迫都迫唔黎.咁你女女會唔會好早開始講野呀?
方間/大學有d專俾資優參與的course or seminar,你又會唔會自己/俾小朋友參加,等佢發展下?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我囡囡係gifted, 點解會知? 因為佢2年班個陣, 學校出warning 話佢成績追唔上, 成績大上大落, 建議轉校, 我一路認為佢係正正常常個類, 無理由渣過人o架, 後來帶佢去check下係邊度有問題, 結果, 係gifted, 咁就放心, 俾佢繼續做個普通學生, 唔好留班就得, so far, 佢讀書好開心呀 ...
淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

好媽媽勳章

大女4個月叫媽媽, 5個月叫爸爸, 7個月叫B, 貓, 婆婆, 1歲講兩個唔同音o既詞語, 歲半識講完整句子...
我媽話我同樣4個月叫媽媽, 但我就唔係資優...

之前我都講過, 我o地唔會訓練佢, 假若佢第日有興趣自發要參加或要求跳級等, 我o地就盡量去配合佢...

原帖由 南瓜車公主 於 09-11-5 13:45 發表

尼個我同意,有時並唔係迫bb,佢就會係milestones上不斷進,佢要識就會自己識,父母就算想迫都迫唔黎.咁你女女會唔會好早開始講野呀?
方間/大學有d專俾資優參與的course or seminar,你又會唔會自己/俾小朋友參加,等佢 ...
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至