跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Re: 東涌消費指南

仲有仲有......

協康會playgroup

我自己未上過東涌的playgroup, 不過有些info可以share.

facts:
- 逸東村協康會

- 收1.5

大宅

機場 Regal o的 buffet 唔係o甘好食o架, 不過我上次去已經係上年年頭, 依家唔知會唔會好o的呢

大宅

somama^_^,
你好呀!我將會搬入東涌,想請教一問關於協康會的playgroup是否可以只參加星期六,而小朋友需要大約几大.謝謝.
somama^_^ 寫道:
仲有仲有......

協康會playgroup

我自己未上過東涌的playgroup, 不過有些info可以share.

facts:
- 逸東村協康會

- 分逢二.四班及星期六班, 全部都是上午上課

- 星期二.四班 - waiting list很長, 因為現正上課的家長, 想等小朋友今年開學才停上, 所以就算我排waiting list第5, 都可能要今年的第三or第四季才到

- 星期六班 - 上課的人比較浮動, 也多有退出, 所以就算排waiting list, 都會快d. 我排waiting list 第一, 下一期到我了!!! :mrgreen:

- 收費好似要$480一個月

- 也是一個社工, 一個staff. 一班最多收8個小朋友.

大宅

bigtabo 你好,

你幾時搬來東涌呀!! Welcome 先!! 歡迎你來我們的mama group 傾下計.

呀!! 是的, 我忘記加入年齡. 是要1.5

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

bigtabo

你BB幾大呀? 我個仔依家番緊<精靈寶寶遊戲組> from 協康, 我番星期六, $640有八堂 (@1hr & 15 mins). 依個係for 1.5-3 years old.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

somama^_^ , emmypun,
多謝你地的資料,其實我都參加過協康會的6個月的baby health gym,個center係長沙灣。我大約會係5月或6月前搬入東涌,希望個女可以參加一些群體活動,所以睇吓逢星期六有無D playgroup可以比佢參加。

大宅

Playgroup

Sunshine House playgroup

有10:30 a.m. 至12:00 p.m. on Monday, Wednesday and Friday 開,HK$1750 per month

多謝 jessicalau 報料

禁止訪問

大宅

請問有無人知東涌有無牙醫? 我個仔有牙週病, 因為註了隻牙, 今日帶左佢睇普通E生咋, 食D消炎藥止痛先, 聽日要帶佢去補牙!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

Hellomummy,

在東堤的卓健有, 不過不知多少$$.

另外, 在富東街市一帶的醫生中, 有一個是牙醫, 但我不知是什麼名字.

Hope this can help.

大宅

yes, thanks somama! 咁我聽日去睇下先!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

今日去左卓健, 只係洗牙$440, 好貴.......嗚........ :-( 原來佢無註牙, 尋日個e生......真係........

複式洋房

等我又搭下咀, 我覺得卓健一向ma ma 地, 集團經營, 主力做 Corporate 同 保險 referral, 新手醫生特別多, 我信心不大.

大宅

今日有個陪月阿姐帶埋個女上o黎我屋企見工, 佢個女突然間面色灰青口唇白晒又暈又嘔. o甘我立刻 call 白車送佢去睇急症啦. 後尾問返個陪月阿姐先知原來佢個女之前整親隻手去睇過跌打, 但傅完o的藥酒後成隻手腫晒一路都唔退. o甘佢帶o左佢去地鐵站度個醫生都睇睇啦, 個醫生開o左o的去水丸/類固純俾佢個女食. 佢個女o尋日食完已經唔係好舒服想嘔所以今朝佢再帶個女去睇多一次醫生. 點知上到o黎我屋企佢個女頂唔順四肢無力又暈又嘔好彩無休克 jar...

後尾個陪月阿姐打番電話俾我話佢個女無mud 大礙, 個政府醫生話個C+開o個o的藥大致上無mud問題唯一o既係佢唔應該開去水丸俾個病人食. o個隻去水丸原來係開俾o個o的有腎病o既病人食o既!!!!!!

據聞o個個醫生 (我唔知佢叫咩名淨係知佢診所係o係地鐵站裡面) 收$150只係俾兩日藥o既, 上次我個賓去睇完返o黎食o左藥後昏睡o左成日但佢話o的藥好犀利食完兩日即刻好番晒. 我諗佢o的藥真係好啃唔係個個受得起, 如果大家o係東涌睇醫生真係要小心o的!!!!!

伯爵府

hi pinkybebe
thanks so much for yr info.

大宅

各位東涌MA MA,

我以前入黎往頭一年,都有睇 地鐵站裡面個醫生,因為唔知邊度有好兒料,又見個醫生好似好好.好有耐性,又細心,咁就睇佢,后來覺得好似唔夠EXPRENCE.成日好似試藥 :evil:
我個女,有次小病,食完d藥唔好, 去問佢,佢改了藥,我個女越來越病,重差d"哮喘",後來去了青衣地鐵商場,看一個兒料,食了兩次藥,就鬆了許多... 自己就試過發嬈,變左感 冒 加 胃炎, 入了 醫院..依家我地一家人連工人,都唔會幫襯佢.
可能咁僑啦
:-(
PinkyBeBe 寫道:
今日有個陪月阿姐帶埋個女上o黎我屋企見工, 佢個女突然間面色灰青口唇白晒又暈又嘔. o甘我立刻 call 白車送佢去睇急症啦. 後尾問返個陪月阿姐先知原來佢個女之前整親隻手去睇過跌打, 但傅完o的藥酒後成隻手腫晒一路都唔退. o甘佢帶o左佢去地鐵站度個醫生都睇睇啦, 個醫生開o左o的去水丸/類固純俾佢個女食. 佢個女o尋日食完已經唔係好舒服想嘔所以今朝佢再帶個女去睇多一次醫生. 點知上到o黎我屋企佢個女頂唔順四肢無力又暈又嘔好彩無休克 jar...

後尾個陪月阿姐打番電話俾我話佢個女無mud 大礙, 個政府醫生話個C+開o個o的藥大致上無mud問題唯一o既係佢唔應該開去水丸俾個病人食. o個隻去水丸原來係開俾o個o的有腎病o既病人食o既!!!!!!

據聞o個個醫生 (我唔知佢叫咩名淨係知佢診所係o係地鐵站裡面) 收$150只係俾兩日藥o既, 上次我個賓去睇完返o黎食o左藥後昏睡o左成日但佢話o的藥好犀利食完兩日即刻好番晒. 我諗佢o的藥真係好啃唔係個個受得起, 如果大家o係東涌睇醫生真係要小心o的!!!!!

別墅

請問除了聖公會外, 邊度有芭蕾舞學, 幼稚園生, 初學

別墅

另外, 有無外藉英文老師可介紹, 幼稚園生, 二至四人小組.

大宅

Ting0329 寫道:
請問除了聖公會外, 邊度有芭蕾舞學, 幼稚園生, 初學

逸東"鄰社輔導會", "xx離島xx婦女會"(在鄰社對面的.....)和逸東商場裡的琴行都有, 質素就唔係好清楚了!

大宅

(轉貼)~ part 1

租爐係$300一個爐4小時(8人計), 上次我地租左兩個, 就算落雨都可以燒, 因為有瓦傘頭, 仲有張大長枱放食物, 所以可以開party, 不過上次我地下午開始好熱, 個老細話通常晚上去會好d.......地點係單車徑沿海邊有條路行下去, 在單車徑望下去都見到它的招牌, 寫住"河畔燒烤釣魚樂".....另海邊飯店(只有晚市...)可以在逸東村(近信逸樓)海邊有條路路經一排村屋通往盡頭, 大約行15分鐘, (其實你屋企望落去都可能見到喎? 你係咪向海?)........如果車行就在入逸東的迥旋處轉右直落到尾, 就見到好多露天位在一條堤壩上, (相對入逸東係轉左, 即38巴士方向=轉左)

(轉貼)~ part 2

Ohms! 唔好意思! 我攪錯左, 係$150一個爐, 唔係$300! 因為我上次租兩個, 所以先$300! 食物自備, 人數係最多8人一個爐, 例如9個人就要租兩個, 不過小朋友多既可以傾下既.........查實無咩特別野玩, 上次我地大人在燒烤, 影下相咁, 一班小朋友走來走去已經玩得好開心, 我個仔就同大d既孩子攞個魚網捉魚, or釣魚, 細嗰d就在空地踏單車.......揸住條水喉一個水桶都玩得一餐........

東涌華記: 9502 3633

首頁
12345...7

尾頁

跳至