自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因去睇西醫都係比敏感藥食, 冇咩大作用.

佢鼻痕, 影響埋眼痕同嘴痕, 請各位媽媽賜教!

複式洋房

我以前都有鼻敏惑, 成日有流鼻水, 眼痕, 鼻痕, 耳痕, 後來找中醫師調理, 之後好左幾年, 但舊年生完bb唔知係唔係身體差左, 今年有又d. 都係又要找中醫師調理下.

等待驗證會員

試下食蜂膠, 我舊年食左一年, 我覺得work law!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我記得以前有人比過一張辛夷花做枕頭藥方比小朋友訓,但我唔見張方,你試去藥材舖問點執(因為我執藥時候,個執藥佬問我係咪做枕頭?)

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

請問有G6PD嘅小朋友聞得嗎 ??
原帖由 agneskong 於 09-11-5 22:06 發表
我記得以前有人比過一張辛夷花做枕頭藥方比小朋友訓,但我唔見張方,你試去藥材舖問點執(因為我執藥時候,個執藥佬問我係咪做枕頭?)

侯爵府

不如去醫生度驗下對乜嘢敏感先,再試下減低接觸敏感原。

E.g., 我個女對塵蟎敏感,就換d防塵蟎嘅床單etc再加空氣清新機。宜家都無乜番發 (touchwood!),轉季就差d,一感冒完就變鼻敏感,我就睇緊d。

BTW, 暑假我捉咗佢去中醫度做天炙,聽講做三次對鼻敏感好 (即係X'mas +next summer仲要去),又試下law!

別墅

好媽媽勳章

請問天炙係咩嚟?

大宅

我個仔睇左1年中醫, 醫好左啦! 胃口都好埋, 夜晚訓覺唔會因為鼻塞而醒!
原帖由 車迷 於 09-11-5 23:36 發表
請問天炙係咩嚟?

男爵府

同意! 如果小朋友有鼻敏惑, 可以試下食Comvita兒童蜂膠蜜糖露(檸檬) , 真係work架bor. http://comvita.com.tw/throatcare.html

原帖由 shalala1997 於 09-11-5 21:40 發表
試下食蜂膠, 我舊年食左一年, 我覺得work law!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Mingmami,

May I know where to find it and how much as my child only 2 years old, can eat it or not?

原帖由 MingMami 於 09-11-6 00:50 發表
同意! 如果小朋友有鼻敏惑, 可以試下食Comvita兒童蜂膠蜜糖露(檸檬) , 真係work架bor. http://comvita.com.tw/throatcare.html

洋房

我个女以前都鼻敏感得好犀利,坚持做左几年天灸(即系三九天和三伏天去中医贴背脊);每天早上起床(尤其是冬天,用冷水冲鼻);用曼秀XX鼻通;寒暑假转环境……
现在就好多了,不会一起床打十几个“阿乞”,只是转天气还会有点痒。

男爵府

環保接龍勳章

我個女朝朝打幾十個噴嚏加鼻水, 成日無胃口, 但唔肯食中藥好苦喎! 點好呢?

原帖由 大粉果 於 09-11-6 00:27 發表
我個仔睇左1年中醫, 醫好左啦! 胃口都好埋, 夜晚訓覺唔會因為鼻塞而醒!

男爵府

我想買蜂膠比我個囝食, 請問有冇好提議, 牌子要在香港有得買的, 之前個媽媽提議的,我click入個網址只在台灣有得買!!!

男爵府

試下食蜂膠, my son try for a month, he seems better than before.

大宅

如果成人我會建議食"六味地黃丸" 我細妹細佬都係食佢食到清左, 唔知小童份量減半得唔得, 你可以睇下~~

另外, 不如你帶佢做多d 運動, 每天去跑步, 我老公以前都是跑步清左鼻敏感架~~

男爵府

comivta 康維他好多地方都有賣, 例如jusco, sogo, watsons, citysuper, wing on, sincere etc......你click入之前我post個條link可以見到佢d產品, 小朋友可以食Comvita兒童蜂膠蜜糖露(檸檬)價錢大約$120一支有200ml, 2yrs都可以食,不過要跟據小朋友年齡而食幾多份量, 其實蜂膠都可以食,要弄散佢放在飲品到, 不過詳情可以去問counter個d sales.

原帖由 seavl 於 09-11-6 10:10 發表
Mingmami,

May I know where to find it and how much as my child only 2 years old, can eat it or not?

大宅

我唔係好了解蜂膠, 不過試過食免費蜂膠, 神奇地好似抗生素咁, 個病即刻有好轉. 但我唔敢再食, 唔想依賴左, 同埋蜂膠是不是有什麼 激素架?? 我唔多清楚, 你都係了解左先好食

男爵府

原帖由 elmamama 於 09-11-6 12:49 發表
如果成人我會建議食"六味地黃丸" 我細妹細佬都係食佢食到清左, 唔知小童份量減半得唔得, 你可以睇下~~

另外, 不如你帶佢做多d 運動, 每天去跑步, 我老公以前都是跑步清左鼻敏感架~~ ...

六味地黃丸邊度有得買? 成份係咩? 有 G6PD 的小朋友食唔食得架?

大宅

做咗敏感測試未?了解咗對咩敏感先啦!bb幾大呀?
原帖由 DongDongBB 於 09-11-5 17:26 發表
因去睇西醫都係比敏感藥食, 冇咩大作用.

佢鼻痕, 影響埋眼痕同嘴痕, 請各位媽媽賜教!
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

大宅

好媽媽勳章

我個仔唔得囉,真係見仁見智
原帖由 MingMami 於 09-11-6 00:50 發表

首頁

尾頁

跳至