嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無煲粥好介紹

pumpinickle: 唔好意思, 我答得咁遲, 我自己係sure 黃色o既 sweet potato 冇問題, 所以先至會堅持用返黃色, 相對地, 紫色o既蕃薯, 我都係會等個仔過左24個月大, 大個仔d, 腸胃好d,先至試囉, 因為我唔肯定所以我唔敢博. 芋頭就未夠兩歲我都唔會整俾佢食架喇. 其實芋頭本身都幾難消化架, 有d人食左都會胃痛, 所以我就唔會咁早俾bb食囉.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

大宅

心美: 蜜棗粥仔唔駛加鹽架, 龍牙百合可以去買中藥材o既地方或雜貨店都可以就買到
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

侯爵府

BB幾時開始可以食飯呢

複式洋房

呢個topic太有用, 可否將"主題已經固定在頂端"?

民房

試下南瓜粥,好好味!註意唔好俾太多carrot阿B食,太多胡萝卜素佢會变橙色架!

男爵府

到底怎樣煲田雞粥才沒有蟲, 因我的BB很LIKE.
OCTOBER

男爵府

我很少買新鮮雞的, 可否用雪藏雞柳煲粥呢, 有沒有營養的?
october

別墅

請問預防bb打一歲針發燒,可以飲什麼?? 怎样飲法? 幾時開始飲???

別墅

為避免bb打一歲針發燒,可以煲什麼比她飲? 怎樣飲法?

洋房

nnfonder,

我曾經入去你的yahoo想print出嬰兒食譜, 但print出後太細張及模糊不清, 請問你可否e-mail給我呢?
[email protected]

大宅

NNFONDER,

Could you also send me the meun for 4-24 months baby as well?

My email address is [email protected]

Thanks a lot.

Adrian 媽媽

大宅

october: 田雞有蟲架, 而且仲係睇又睇佢唔倒, 煮又煮佢唔死, 我自己都唔食, 所以我個仔到依家都未食過!

至於急凍雞柳, 我自己都未整過俾豬寶寶食, 我係買新鮮雞脾去皮起骨(可以叫雞檔幫你整哂架), 因為我覺得急凍o既雞柳冇味. 都冇話得唔得o既, 你bb肯食就得架喇, 我就prefer 新鮮咁解囉.

adrian媽媽 & 674544128: please check email.

cat: 我都聽過有人會煲定d涼野俾bb飲, 話冇咁易發燒, 西醫話冇用架喎, 因為發燒只係一種反應黎架咋.

大宅

nnfonder,
我BB六個月大, 想用魚煲湯再用d湯煲粥仔, 請問用d乜嘢魚好 請指教!

大宅

LITTLEFISH: 我自己就用紅衫魚煲紅蘿蔔, 蕃茄! 因為bb仲細, 煎魚果陣你可以俾多d薑去左d腥味, 加入湯之中o既薑我只係落左一片架咋,費事辣得制bb唔食.

子爵府

畀面勳章

Hi, nnfonder,

我想請教下, 如果煲個魚湯做粥底先, 咁果d 魚咪要先略為煎一煎佢先囉, 咁怕唔怕油呢? BB 係唔應該食有調味料及油份o既野果喎. 請問要點處理呢??

請指教.

波子媽

大宅

波子媽: 你屋企有冇隔油湯壺? 煲好d湯之後, 用隔油湯壺隔一隔佢囉. 如果你唔鐘意用隔油湯壺, 咁你煎一煎條魚之後, 就熄左火, 用kitchen towel 去索返條魚d油都得, 不過效果就不及隔油湯壺咁理想.

另外, bb 在一歲之前唔可以食鹽, 亦不能夠食太高油份o既野, 並不等於一dd 油都唔食, 你睇下d一號奶粉開出黎 (s26 最明顯) 有層油浮左嚮面就知啦. 少少油唔怕o既.

大宅

nnfonder,
Tks for yr advise.

洋房

nnfonder,

I fail to read your menu from the path you provided. Could you please also send me the congee menu ?

大宅

nnfonder,

I fail to read your menu from the path you provided Could you please also send me the congee menu at [email protected]

Thanks

HoneyB
HoneyB 媽媽[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid102/p7b9a39e2329b41666e1464276c20ef41/f9c88c7d.jpg[/img]

複式洋房

Sum Sum,
我曾經入去你的yahoo想print出嬰兒食譜, 但print出後太細張及模糊不清, 請問你可否e-mail給我呢?

[email protected]

首頁

尾頁

跳至