嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有無煲粥好介紹

Dear nnfonder,

I'm Elsa, my girl is now over 9 months, sorry i'm not in your group usually but knowing that you're so great in baby's stuff, can I ask a few questions? hope you don' mind.

Elsa

大宅

4-24 個月建議餐單已經post左出黎架喇.

elsa: 太過獎了, 我唔係邊一黨架喎, 無group 可言呢, 你想問d咩呀, 你都未post出黎, 因為我呢排都好少上黎bk, 你可以send pm 俾我丫, just in case 我冇時間入黎呢個topic望一望.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

洋房

Thanks much nnfonder.. i'll write you my bb's menu later.. really tough these days at work.
Elsa

洋房

Hi nnfonder,
Can you also send me the menu for 4-24 month
[email protected]
Thank You...

別墅

To nnfonder,

我都想要煲粥仔食譜, 可否E-mail給我, 謝謝.

E-mail : [email protected]

侯爵府

Can u send to me as well? [email protected]

別墅

我都想要呀....唔該

大宅

以下呢一個睇下岩唔岩用啦

4- 24 個月建議餵哺時間表

4個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – ½-2湯匙嬰兒米粉
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
晚上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

5個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – 1安士果汁, 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – ½ -1湯匙生果茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
晚上 – 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

6-8 個月大
早上 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士
早點 – 2安士果汁,1/4 –1/2 隻熟雞蛋黃
正午 – ½-2/3 碗嬰兒米粉/麥粉或粥
午點 – 高蛋白奶粉6-7安士
晚上 – ½ - 2/3 碗嬰兒米粉/麥粉, 1-3茶匙魚/肉茸, 1.5-2湯匙菜茸, 2安士果汁
睡前 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士

9-12個月大
早上 – 高蛋白奶粉 7 安士
早點 – 2-4安士果汁,1隻熟雞蛋黃, ¼ - ½ 片麵包
正午 – 2/3 - 1 碗嬰兒米粉/麥粉或粥,1-3茶匙魚/肉茸, 2-3湯匙碎菜, ½ 碗生果粒
午點 – 高蛋白奶粉7安士, ¼ -1/2 片麵包
晚上 – 2/3 -1 碗粥, 2 湯匙魚/肉茸, 2-3 湯匙碎菜, ¼ -1/2 碗生果粒
睡前 – 母乳或高蛋白奶粉 7 安士

13-24個月大
早上 – 高蛋白奶粉 或助長奶粉7 安士
早點 – 4安士果汁,1隻熟雞蛋黃, ½ - 1 片麵包
正午 – 2/3 - 1 碗軟飯, 3-4安士魚肉/碎肉, 1/3 碗短條蔬菜, ½ 個生果
午點 – 高蛋白奶粉或助長奶粉7安士, ½-1 片麵包
晚上 – 1 碗軟飯, ¾- 1 ½ 安士魚肉/碎肉, ½ 碗短條蔬菜, ½ 個生果
睡前 – 高蛋白奶粉或助長奶粉 7 安士
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

複式洋房

nnfonder
我想問瘦肉粥,D瘦肉要唔要飛水口架?係剁碎定係切片?
唔該!
我係個連飯都唔識煮嘅媽媽,所以我都想要一份煲粥仔食譜, 可否E-mail給我啊,

伯爵府

好媽媽勳章

各位,
我想請教下,我聽過煲粥唔好攪咁多,會出水同多風,但係唔攪又黏底,我見個工人起勢咁攪,煲完灘一陣就有d水係面,但係唔攪,佢會煲到勁黏底,點算好???
你和我是天父愛的創造 每個人有最美的夢想 
一路上彼此照亮 扶持擁抱 我們的愛讓世界不一樣
我們愛 因神先愛我們 
雖你我不一樣 我們一路唱 走往祝福的方向
我們愛 因神先愛我們 心再堅強也不要獨自飛翔 
只要微笑 只要原諒 有袮愛的地方就是天堂

民房

TO : nnfonder
我都很想要一份煲粥仔食譜,唔該你send俾我

大宅

大宅

e-mail : [email protected]

Thank You !

洋房

唔該你send煲粥仔食譜俾我

Thank You !

男爵府

大廚勳章

我都想要煲粥仔食譜可否send俾我,謝謝!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thank You !

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

nnfonder:
I also want to have the menu of congee. Please check PM! Thanks!

伯爵府

可唔可以send俾我呀.....

大宅

我都很想要,請send 給我。謝謝。

大宅

我都很想要,請send 給我。謝謝。

首頁

尾頁

跳至