自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我仔足足咳左一個多月,現在還未好番!
初時係感冒..然後轉咳..又傷風..喉嚨發炎..一個月裡吃過兩次抗生素..
現在由日咳變成現在日夜都咳..有痰聲..訓覺有點鼻塞
醫生話佢可能敏感咳!
但我仔無流鼻水(但可能鼻水倒流)我見佢有時鼻塞塞地咁...
各位媽咪,你地小朋友試過咁嗎?可以點做?
我個多月裡己經帶佢睇左成六七次醫生啦>.<
中/西醫都睇過晒,煲化痰止咳的湯水都試過..

有無媽咪可以幫幫我啊?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 emilylam 於 09-11-11 16:21 發表
初時係感冒..然後轉咳..又傷風..喉嚨發炎..一個月裡吃過兩次抗生素..
由日咳變成現在日夜都咳..
醫生話佢可能敏感咳!
但我仔無流鼻水(但可能鼻水倒流)我見佢有時鼻塞塞地咁...
...

日常飲食係點呀? 妳已同佢介食邊類食物?

大宅

My daugther was coughing for 1-month in early Sep 09. Then, my doctor said she was allergic to Air-Conditioner. As such, we stopped using Air-Con. Right after that, she recovered. We even stopped all medicine by knowing she is only allergic to Air-Con. My daughter is 28 months old.

水晶宮

無食生果..海鮮類,甜既野..
蛋都唔敢吃..
吃菜,吃豬肉

原帖由 cy101 於 09-11-11 16:24 發表

日常飲食係點呀? 妳已同佢介食邊類食物?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係咪氣管敏感?
如果係都係要睇醫生, 睇好咗再養好身體,
可以睇中醫保健, 身體強壯咗先無咁易返發架!

依家天氣好易敏感架, 過2日仲轉凍,
要更加小心, 好好保護條頸.
千期唔好食生冷野, 凍野....平時煲多d有營養湯水比佢飲啦!

水晶宮

請問你小朋友敏感咳有咩徵兆?咳時有痰嗎?

原帖由 meow50 於 09-11-11 16:30 發表
My daugther was coughing for 1-month in early Sep 09. Then, my doctor said she was allergic to Air-Conditioner. As such, we stopped using Air-Con. Right after that, she recovered. We even stopped all ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想知
阿仔病左差不多2個月啦
次次好到9成, 過幾日阿仔又再病過
見佢晚晚都咳 (瞓唔好), 又多想食野
而家阿仔好瘦, 睇到阿仔身 (皮包骨)

睇過幾個醫生 + 專科都唔 work.

當阿仔好到9成時會帶阿仔睇中醫, 飲左幾次中醫後
明顯係有好轉, 不過隔幾日後又再病過.....

抗生素都食過3次, 見好轉後冇

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 emilylam 於 09-11-11 16:30 發表
無食生果..海鮮類,甜既野..
蛋都唔敢吃..
吃菜,吃豬肉

我咳得耐都係會轉症, 我會介食埋湯類/粥, 有湯/有汁既食物唔會食(如通粉), 係最簡單既飲食, 飲就係熱水, 咩都諗唔到就炒飯食! dr 有無開青蛙仔? 加埋飲陳皮水!

水晶宮

同我個一模一樣>.<(你個仔幾歲?)
差不多好時轉睇中醫,過兩日再病過
斷唔到尾咁..好慘
夜晚成日聽見佢係度咳..訓得唔好..
都唔知仲有咩辦法

原帖由 newchun 於 09-11-11 16:37 發表
我都想知
阿仔病左差不多2個月啦
次次好到9成, 過幾日阿仔又再病過
見佢晚晚都咳 (瞓唔好), 又多想食野
而家阿仔好瘦, 睇到阿仔身 (皮包骨)

睇過幾個醫生 + 專科都唔 work.

當阿仔好到9成時會帶 ...

水晶宮

請問咩係青蛙仔?(藥?)

原帖由 cy101 於 09-11-11 16:39 發表

我咳得耐都係會轉症, 我會介食埋湯類/粥, 有湯/有汁既食物唔會食(如通粉), 係最簡單既飲食, 飲就係熱水, 咩都諗唔到就炒飯食! dr 有無開青蛙仔? 加埋飲陳皮水! ...

琥珀宮

原帖由 emilylam 於 09-11-11 16:43 發表
請問咩係青蛙仔?(藥?)

係葯!! 咁即係妳仔仔未須要食, 咁咪好囉!!

大宅

She has "nose water", but the color is clear and then, I suspect, just like what you said, the water went back to th throat and then has induced coughing. Just make sure the liquid is clear and not yellow. Then, I guess it should be allergic. Find out the cause..

禁止訪問

男爵府

我細女19個月, 早排同您個女女情況一樣. 傷風時睇左醫生, 但佢唔肯食西藥. 我地的做法:

1) 盡量唔開冷氣 - 萬試萬靈, 一開即流鼻水.
2) 每朝一枝保嬰丹, 食一盒(6枝), 停2日, 再每日食, 前後食左兩盒.
3) 隔日煲:

辛夷花通鼻湯

辛夷花五錢、蒼耳子三錢、南杏五錢、茯神一両、陳皮一錢、淮山一両、南棗/蜜棗十粒

所有材料加水,用中慢火煲1小時,差不多煲好時加入冰糖調味, 或攤涼後加蜜糖。當水飲.

(功效:平和補氣血、辛夷花可以收鼻水、宣通鼻竅,有助緩紓鼻敏感;蒼耳子有驅除風寒咳嗽、頭痛的功效;陳皮、南杏可以化痰、順氣. 適合:任何人士,對鼻敏感人士、傷風感冒患者特別適合)

飲後好明顯鼻水減少/越來越杰, 大概5日左右, 無乜鼻水, 但轉為咳(因鼻水少/杰, 流唔出變左流向喉嚨), 有痰聲.

跟進轉煲川貝雪梨湯:

川貝及北杏各4錢、枇杷葉約1錢、雪梨1個、甘草和麥冬各少許。

所有材料放進煲內,加一碗半清水燉一小時。由於雪梨皮與果肉之間含藥性成分,故雪梨必須連皮煲。

(功效:川貝含母鹼,有效擴張支氣管;枇杷葉含皂素,可紓緩慢性氣管炎症狀。此湯滋陰清熱、潤肺止咳,兼且對潤喉防敏感有幫助。男女老少及任何體質人士皆宜 )

或 清燉川貝:

川貝磨粉, 一小茶匙, 加水, 燉半小時, 攤涷後加蜜糖, 又係當水飲.

(主要 for 化痰用).

大概3-4日, 仲有少少咳, 但無痰聲.

再轉羅漢果茶:

羅漢果1/4個(籽連皮), 陳皮一角, 加水煲半小時, 又係當水飲.

清埋果幾聲咳.

羅漢果茶本身有防敏作用, 我地日常都會煲黎飲.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-11-11 16:51 發表
我細女19個月, 早排同您個女女情況一樣. 傷風時睇左醫生, 但佢唔肯食西藥. 我地的做法:

1) 盡量唔開冷氣 - 萬試萬靈, 一開即流鼻水.
2) 每朝一枝保嬰丹, 食一盒(6枝), 停2日, 再每日食, 前後食左兩盒.
3) 隔日煲: ...

請問用辛夷花要用幾多水煲呢!

子爵府

我女都有敏感咳, 尤其清晨&零晨

我用果皮+薑皮煲水,沖manuka honey 20+

2~3日就停咳,而且長期飲都ok

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 emilylam 於 09-11-11 16:21 發表
現在由日咳變成現在日夜都咳..有痰聲..訓覺有點鼻塞
醫生話佢可能敏感咳!
但我仔無流鼻水(但可能鼻水倒流) ...

你仔仔幾多歲? 返學未? 如果要返學就要戴口罩, 避免被同學再傳染, 直至完全好番.
我女女都係架, 如果唔戴口罩, 佢一定唔會好番, 戴咗就快d好.
你試吓啦~

另外, 唔好食寒涼既菜, 中醫話寒咳or熱咳都唔好食~

大宅

回覆 10# emilylam 的文章

我同我個囡都係咁呀,都唔知點算好?

水晶宮

請問邊d菜係寒涼架呢?~唔該~
瓜類ok嗎?如南瓜...

原帖由 idac_c 於 09-11-11 18:14 發表

你仔仔幾多歲? 返學未? 如果要返學就要戴口罩, 避免被同學再傳染, 直至完全好番.
我女女都係架, 如果唔戴口罩, 佢一定唔會好番, 戴咗就快d好.
你試吓啦~

另外, 唔好食寒涼既菜, 中醫話寒咳or熱咳都唔好食~ ...

水晶宮

多謝你地提供的方法!
今日我再帶阿仔去睇醫生,醫生話佢喉嚨無紅了(發炎)不過就仲好多痰,醫生話佢氣管敏感~ 氣管比較弱 我問佢係咪要長期食藥,佢話佢咳都要繼續食..唉..但唔通咳幾個月都食足幾個月藥?(真係唔想咁..)

首頁

尾頁

跳至