樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我租緊既, 個業主話要放盤, 問我可唔可以有客睇樓時比人入屋睇, 但我好唔想成日要比d 唔識既人入屋, 我係唔係可以堅持唔比架? thanks

伯爵府

Don't entertain your landlord. NEVER EVER let anyone (customers) to view your flat. SAY NO!
unless contract stated otherwise he has no right to get into your flat.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ballball411 於 09-11-11 18:35 發表
如果我租緊既, 個業主話要放盤, 問我可唔可以有客睇樓時比人入屋睇, 但我好唔想成日要比d 唔識既人入屋, 我係唔係可以堅持唔比架? thanks
係,於租約期內你有權唔比人入屋睇樓,當然要好聲氣同業主講啦…睇得一個就會有第二第三、45678個客要睇,初一朝早要開門比人睇,初二中午又約你開門,初三半夜又要睇,你比得幾多個人入屋…

大宅

絕對可以唔比
親身經歷 d agent用先斬後奏
黎到門口"局"你唔好意思
呢個情況都要堅決唔比

唔係以後你有排煩

大宅

唉..........係啦, 我就係驚佢一日幾次話睇樓, 我就煩死啦, 屋企又咁多私人野, 我真係唔想比人入黎, 如d agent 真係黎到門口, 咁點講好?

伯爵府

原帖由 ballball411 於 09-11-11 21:21 發表
唉..........係啦, 我就係驚佢一日幾次話睇樓, 我就煩死啦, 屋企又咁多私人野, 我真係唔想比人入黎, 如d agent 真係黎到門口, 咁點講好?

just be strict and tell him u won't open the door.
don't feel guilty. the landlord shd feel guilty of making such nonsense request.

大宅

我以前試過甘既情況﹐一早已經同業主講明唔會比人黎睇樓﹐因為我B當時得幾個月大﹐業主答應﹐但之後就開始有agent打電話黎問有無人係屋企呀﹐幾點有人係屋企呀甘......
我地已經同個agent話已經同個業主講好左唔會比人黎睇樓﹐跟住個agent答話明白明白.....
過左幾日(星期六)﹐個agent連同d客一齊上到黎我屋企門口襟我門鐘﹐我地唔開門﹐之後仲不定襟(好似追數甘﹗)我地都唔理﹐跟住個agent再打我老公個mobile﹐仲話聽到我地屋企有人但唔開門﹐跟住我老公立刻開左門當住佢d客面前鬧個agent﹐話佢地嘈住BB睡午覺﹗其實個agent見到我老公特然開門已經嚇左跳﹐反而係佢個客係甘話唔好意思.....
之後就無人來過 hoho
你要記住﹐佢地係無權上你屋企架﹗講真﹐連業主都唔得啦﹗

原帖由 ballball411 於 09-11-11 21:21 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章

死都唔好比呀!! 一黎麻煩, 二黎睇中左有人買了, 一過死約9成9即比新業主逼走啦.

無得睇難賣出d架.

原帖由 ballball411 於 09-11-11 18:35 發表
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我係租客, 業主問我方唔方便比人上黎睇樓, 我話如果時間o岩的話, 都無問題, 結果比佢成功賣出.

在我角度, 大家行個方便, 無乜所謂~

原帖由 Jessy 於 09-11-12 00:39 發表
死都唔好比呀!! 一黎麻煩, 二黎睇中左有人買了, 一過死約9成9即比新業主逼走啦.

無得睇難賣出d架.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我有朋友就係咁樣, 結果係賣出了, 但一到死約完了即比人趕走, 攪到佢好麻煩, 住了一年咋, 又搬...又麻煩又waste money.

原帖由 pcsiauw 於 09-11-12 09:41 發表
我係租客, 業主問我方唔方便比人上黎睇樓, 我話如果時間o岩的話, 都無問題, 結果比佢成功賣出.

在我角度, 大家行個方便, 無乜所謂~

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我都係死約完 (12月中) 就搬走, 剛剛找到新租盤, 今晚簽正式租約

可能我自己都係一心打算會搬走, 所以佢想賣, 咪方便下佢囉, 又無蝕底 ge

原帖由 Jessy 於 09-11-12 10:11 發表
我有朋友就係咁樣, 結果係賣出了, 但一到死約完了即比人趕走, 攪到佢好麻煩, 住了一年咋, 又搬...又麻煩又waste money.

珍珠宮

2024年龍年勳章

但我呢個FD係生活好艱難, 1家5口等緊派公屋的人呢!!

原帖由 pcsiauw 於 09-11-12 12:01 發表
我都係死約完 (12月中) 就搬走, 剛剛找到新租盤, 今晚簽正式租約

可能我自己都係一心打算會搬走, 所以佢想賣, 咪方便下佢囉, 又無蝕底 ge

...

複式洋房

有權唔俾!

大宅

禽晚個業主打左比我, 問我可唔可以比我個電話 agent , 等 agent 約我睇樓, 跟住我話唔方便, 個業主就講, 我都知係唔岩, 咁不如你開門比 agent 等佢地入去影幾張相, 之後我都話我唔方便比d agent 入黎, 我話一係等我影幾張間屋既相比佢.
我想知其實佢有無權影相, 因間屋我住左幾年架啦, 有好多私人野擺曬出黎, 如生活相.....咁我影左d相會有埋我d野係入面, 唔係吉屋相喎, 跟住又比咁多人睇, 我真係唔係幾想....我唔係話想玩野, 而而家我真係比緊租, 我住緊架嘛......其實呢樣, 我可以點做?

複式洋房

我啱啱買咗個連租約嘅盤, 個agent都同我講, 我亦問過好多人, 都係話租客有權唔俾人睇樓, 影相都要租客答應先得, 我都冇睇過樓就買咗, 死約仲有幾個月就到期, 但我覺得業主就算唔放盤, 租客簽一年生約一年死約, 業主都有權到死約完咗唔續租, 其實我都認同如果個業主同agent好&識做, 租客行個方便都冇問題, 我之前都係租客, 之後唔租, 但個業主要放租, 我都方便佢俾個agent帶其他人嚟睇樓.....

公爵府

我賣樓時係因為個租客想斷約,咁啱樓市旺想換樓, 而個租客都應承可以比客上來睇樓. AGENT只會打電話比我約時間,而唔會直接揾租客同自己衝上去羅..

業主要租客間最緊要係有商有量.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

真係煩死我, 最慘我個約係去到出年4月, 仲有成半年........ 驚唔影比個業主, 唔知佢會點, 影比佢, 我又要將間屋執一輪先得....煩死我............

男爵府

我想知一般連租約嘅盤, 樓價係唔係比一般市價平10% (如面積相若, 樓數相同, 方向等..市價若250萬, 因有租約在身, 所以, 放盤時業主通常低於市價, 叫價220萬左右)??

原帖由 fatfish 於 09-11-13 12:23 發表
我啱啱買咗個連租約嘅盤, 個agent都同我講, 我亦問過好多人, 都係話租客有權唔俾人睇樓, 影相都要租客答應先得, 我都冇睇過樓就買咗, 死約仲有幾個月就到期, 但我覺得業主就算唔放盤, 租客簽一年生約一年死約, 業主 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

複式洋房

又唔多覺喎, 因為都唔同樓層, 而且我買嘅係低層, 咁計平均尺價就真係平d...

首頁

尾頁

跳至