興趣嗜好

跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

尋晚幫石竹換咗盤, 整到四四正正, 放咗响屋門外諗住夠晒通爽好陽光(我地住村屋), 點知今早發現比人偷咗…
點算呀, 邊度可以買番一盤呀??

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 aling0 於 09-12-3 12:13 PM 發表
尋晚幫石竹換咗盤, 整到四四正正, 放咗响屋門外諗住夠晒通爽好陽光(我地住村屋), 點知今早發現比人偷咗…

D人咁衰?!

去花墟應該有(年年佢地都入定貨,可能諗住有唔少家長種死左再去買)
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

原帖由 召藥師 於 09-12-3 13:30 發表

D人咁衰?!

去花墟應該有(年年佢地都入定貨,可能諗住有唔少家長種死左再去買)

係啦~ D 人咁衰, 教壞小朋友tim ar!
諗住週末放假出去附近d園藝舖頭搵吓先, 如果冇, 可能真係要出轉去花墟囉~

珍珠宮

原帖由 jasonhelen 於 09-11-24 16:28 發表
學校俾的資料,種到10cm高,要摘下頂的部分,請問即係邊部分?

我打算用洗米水施肥(環保),請問一星期一次足夠嗎?

唔係你地講,我都無留意

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

我棵石竹未夠10cm,又未 摘頂,但側邊有d分枝(但好細棵),這樣需不需要摘頂?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

你地咁快有花蕾o既?
我那棵仍然係幼苗呀!
今天才買了花肥, 希望對佢有幫助!

大宅

原帖由 aling0 於 09-12-3 12:13 發表

D 人真係好衰喎, 我都係住村屋地下, 係咪都要鎖住個盆呀 . 昨天呀囡都派左盆返黎, 今日同佢加左泥整四正左. 希望今年唔好種 C 左啦, 上年盆三色堇就係 C 左冇得交返學校.

大宅

我未摘頂, 今日都見倒下面好似有d分枝長出嚟, 個花蕾頂都好似爆咗d白色出嚟, 好似想開花咁, 咁我可能等埋佢開花先摘頂喇!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 jasonhelen 於 09-12-3 05:52 PM 發表
我棵石竹未夠10cm,又未 摘頂,但側邊有d分枝(但好細棵),這樣需不需要摘頂?

要摘再等佢生高d先。

我個棵就快10cm,都係係下面生緊兩個分枝芽,我諗住再大棵d時先摘頂,咁棵石竹就會好多分枝,生花蕾都多d

可能我用推肥,營養有d偏差,我見鄰居個棵冇乜葉就已經生花蕾,我個棵仲係咁生新芽同葉。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我冇摘頂,但係出咗花,同埋巳經生咗D花蕾
咁仲有冇咁再摘頂?
原帖由 召藥師 於 09-12-6 00:30 發表

要摘再等佢生高d先。

我個棵就快10cm,都係係下面生緊兩個分枝芽,我諗住再大棵d時先摘頂,咁棵石竹就會好多分枝,生花蕾都多d

可能我用推肥,營養有d偏差,我見鄰居個棵冇乜葉就已經生花蕾,我個棵仲係咁生新芽同葉。 ...

超級版主

原帖由 kitkitlo 於 09-12-6 09:28 AM 發表
我冇摘頂,但係出咗花,同埋巳經生咗D花蕾
咁仲有冇咁再摘頂?

咁要睇妳要求係點,如果想延遲開花同想至少多一朵花,咁就要而家摘頂唔留花;冇所謂就由得佢。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咩係堆肥呀
原帖由 召藥師 於 09-12-6 00:30 發表

要摘再等佢生高d先。

可能我用推肥,營養有d偏差,我見鄰居個棵冇乜葉就已經生花蕾,我個棵仲係咁生新芽同葉。 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

召藥師
係米淨科學泥就ok
要+唐泥嗎?

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-12-8 12:55 PM 發表
咩係堆肥呀

即係用果皮等食物殘渣用泥蓋住發酵成肥料(我會加蚯蚓,可以快d成熟)。

用前我會再加石灰粉中和酸性,加水再放多幾日先用(因為鹼加酸會產生熱)。

超級版主

原帖由 wingogo 於 09-12-8 12:58 PM 發表
召藥師
係米淨科學泥就ok
要+唐泥嗎?

得架喇。

唐泥唔疏水。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我諗我仔既石竹已經錯過咗摘頂既最佳時機,而家成20cm高,又已經自行生咗分枝,分枝上又有花lum,仲可唔可以摘頂呀?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

超級版主

原帖由 eeb 於 09-12-8 02:36 PM 發表
我諗我仔既石竹已經錯過咗摘頂既最佳時機,而家成20cm高,又已經自行生咗分枝,分枝上又有花lum,仲可唔可以摘頂呀?

隨妳啦,如果仲有大把時間就可以摘,淨番一個月都冇就唔摘。

水晶宮

淨番一個月多dd,試下摘啦。
其實交返去之後,康文署會唔會繼續種?

原帖由 召藥師 於 09-12-8 14:50 發表

隨妳啦,如果仲有大把時間就可以摘,淨番一個月都冇就唔摘。

超級版主

原帖由 eeb 於 09-12-8 03:00 PM 發表
淨番一個月多dd,試下摘啦。
其實交返去之後,康文署會唔會繼續種?

我知有d學校會睇完俾番小朋友(我女個間就係咁),有d就拎去老人院等地方。

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-12-8 16:19 發表

我知有d學校會睇完俾番小朋友(我女個間就係咁),有d就拎去老人院等地方。

首頁
23456...10

尾頁

跳至