想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

好明白你感受, 我自己都唔知哭過幾多次, 我剛剛9月中肚內BB停左心跳, 23W+, 因為羊水小, 羊膜不知為何有洞....照結構時發現羊水小得很, 我也做了人工流產, 好痛, 下面無剪, 但因有點裂而聯了針, 出院後谷奶, 很痛, 心口好似有兩個石頭咁...一星期後回去覆診點知話要刮宮.....

剛巧人流那天個同事係同一間醫院生左個女, 而另一個同事同我同個月有左, 而家個肚都好大...而我, 唔知點解要經歷咁多,而家仲未來M....個人散哂.....

雖然好唔開心, 但係仍努力, 因為知道人係好渺少, 天父一定會為自己準備最好的, 我盼望下次有個健康BB, 如果佢唔健康, 咁我知道自己會累佢一世...而家最緊要係養好身子, 其他的無法強求, 有時自己都會流淚, 掛念BB, 但係自己唔想愛自己的人為自己擔心, 所以學會堅強, 你也要堅強點.....我地一起努力!

男爵府

梗係無諗錯啦, 我地一齊努力養好身體, 做好準備, 等bb有個安樂窩, 再接bb返黎^^

原帖由 mybbchan 於 09-11-16 23:37 發表

係呀, 有時我會唸埋一邊, 但係有時又會好識唸, 我有時會唸, bb 其實好乖, 可能我未有 bb 之前, 只係顧住工作, 成日食無定時, 又唔夠訓, 都係想搵多 d 錢呀, 做好自己既工作呀, 覺得時間唔夠用, 要親後生努力 d, 博 ...

男爵府

因為今次check晒所以野都搵唔到原因, 相信下次再有bb, 醫院應該都會當我係普通人咁看待

原帖由 mybbchan 於 09-11-16 23:46 發表

我 bb 出左黎之後, 醫生話子宮裡面既組織仲有小小, 但係屬於正常, 睇下我自己排唔排到出黎, 之後去覆診再照, 如果有先要刮宮, 我聽日去覆診喇, 好緊張, 希望己經清左d 組織出黎啦....

咁如果你以家 cleck 晒所有 ...

男爵府

我同你一樣都係唔知點解無晒d洋水呀, 我又係身邊好多朋友都今年生, 所以我都好明白, 真係好難過.....不過我而家真係好返好多喇, 你都會好快無事架, 加油呀!

原帖由 little1509 於 09-11-16 23:54 發表
好明白你感受, 我自己都唔知哭過幾多次, 我剛剛9月中肚內BB停左心跳, 23W+, 因為羊水小, 羊膜不知為何有洞....照結構時發現羊水小得很, 我也做了人工流產, 好痛, 下面無剪, 但因有點裂而聯了針, 出院後谷奶, 很痛, ...

大宅

hi mybbchan

睇到你既回覆, 我相信你個人都放鬆左好多, 係嗎? 有時我會用文字黎表達自己, 唔知點解, 我好怕同人正面講, 好怕喊......

現在我仍然blooding, 未清, 要再得第2次覆診才可以確定是否真的清曬. 不過我已經開始進補了, 因為我貧血, 暈得好利害, 所以暫時照食薑炒雞, 薑炒蛋, 雞湯, 豬潤水, 黑豆水, ......不過係D個食療之前, 有個中醫叫我飲生化湯, 唔可以多, 1次起2次止......飲左之後原本以為9成清曬既時候 (QE同我講9成清), 突然果朝, 痾左一舊有半隻蛋咁大既物體......好大呀......痾左舒服曬.

不過我唔知你可唔可以飲, 我中醫話因為我係人工流產先飲咋. 如果你想飲, 最好問左人意見先, 唔好亂煲呀~

希望大家快D回復健康, 再次m黎, 再努力造人.

不過再來一個, 我會先調理身體, 唔粗勞, 唔抱囡囡, 同埋食多D健康食物, 唔飲凍野, 要暖肚先可以暖胎.

記住呀.

加油......我明白突然會想唔通既時候, 不過你要同自己講 "我一定要放手, BB先走得快樂", 明白嗎? 你唔放手, 佢唔會走得開心. 你要佢快樂就放手吧.....當然我地會永遠記得佢曾經在我們肚裡存在過.....

原帖由 mybbchan 於 09-11-16 07:32 PM 發表

我同你既感覺係一樣, 我都係11月頭做, 不過因為醫生話bb 太大個喇, 有機會出黎既時候會識喊, 所以一入院己經幫我係臍帶到打左支針令bb 心跳停止, 果一支針, 己經足夠, 我一出房門己經喊到收唔到聲, 個心痛到好似比 ...

大宅

原帖由 mybbchan 於 09-11-16 23:37 發表

係呀, 有時我會唸埋一邊, 但係有時又會好識唸, 我有時會唸, bb 其實好乖, 可能我未有 bb 之前, 只係顧住工作, 成日食無定時, 又唔夠訓, 都係想搵多 d 錢呀, 做好自己既工作呀, 覺得時間唔夠用, 要親後生努力 d, 博 ...

我e+都係咁, 可能以前成日想搵多d錢, 忽略了身體, 以為自己頂得到, 點知.....經過今次呢件事, 我明白點解d人有咗會唔做野..

坐完月, 我會睇中醫好好調理下身體, 諗下應該找d mug野既工作適合自己...

大宅

原帖由 weloveBB 於 09-11-17 09:15 發表
hi mybbchan

睇到你既回覆, 我相信你個人都放鬆左好多, 係嗎? 有時我會用文字黎表達自己, 唔知點解, 我好怕同人正面講, 好怕喊......

現在我仍然blooding, 未清, 要再得第2次覆診才可以確定是否真的清曬. 不過 ...

加油......我明白突然會想唔通既時候, 不過你要同自己講 "我一定要放手, BB先走得快樂", 明白嗎? 你唔放手, 佢唔會走得開心. 你要佢快樂就放手吧.....當然我地會永遠記得佢曾經在我們肚裡存在過.....

我好希望自己快d明白呢個道理...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 my329 於 09-11-17 14:11 發表

我e+都係咁, 可能以前成日想搵多d錢, 忽略了身體, 以為自己頂得到, 點知.....經過今次呢件事, 我明白點解d人有咗會唔做野..

坐完月, 我會睇中醫好好調理下身體, 諗下應該找d mug野既工作適合自己... ...

如果老公一個人可以養起頭家,
我諗好多SIS都希望唔駛做,
專心養胎,不過真係好難,
就算返寫字樓,都好多野好難避免,
最重要係唔好搬重野,其他自己盡量小心

民房

QM 醫生都同我講類似的說話,話我子宮組織未清(仲有惡露), 俾藥我食, 都流唔到出黎, 但後來我再睇C+,佢話黎m 1-2次,應該可以冲走,唔使刮宮,因為會傷子宮, 你都可以問下醫生.

原帖由 mybbchan 於 09-11-16 23:46 發表

我 bb 出左黎之後, 醫生話子宮裡面既組織仲有小小, 但係屬於正常, 睇下我自己排唔排到出黎, 之後去覆診再照, 如果有先要刮宮, 我聽日去覆診喇, 好緊張, 希望己經清左d 組織出黎啦....

咁如果你以家 cleck 晒所有 ...

別墅

原帖由 chunchungirl 於 09-11-16 23:51 發表
你要堅持呀! 我相信你一定得, 講真當我再有左, 我都好驚, 每日都好驚, 一感覺唔到bb郁, 就驚到想喊, 不過我每日都好感恩, 好感謝個天再比bb我, 記得無左個女後, 再有小產, 個次小產仲慘到比qm攪錯話係"葡萄"胎, 要每 ...

所以話, 做媽咪真係唔易, 要承受果種壓力, 男人係唔會明白, 只可以係身邊支持, 經歷左咁多野, 個天終於送一個健康既 bb 比你, 你一定好鍚佢, 佢一定好幸福喇 ^^

別墅

原帖由 little1509 於 09-11-16 23:54 發表
好明白你感受, 我自己都唔知哭過幾多次, 我剛剛9月中肚內BB停左心跳, 23W+, 因為羊水小, 羊膜不知為何有洞....照結構時發現羊水小得很, 我也做了人工流產, 好痛, 下面無剪, 但因有點裂而聯了針, 出院後谷奶, 很痛, ...

對, 有時就係咁, 唔明白點解偏偏揀中我呢, 身邊都係有幾個朋友同期生左bb, 我一班朋友, 今日去擔一個12焦既 bb, 聽日去探我, 連朋友既心情都又上又落.....

不過係真既, 如果我地唔保護好自己, 其實係害左bb一世, 所以大家要努力保護自己身體, 你健康, bb 先會健康... 加油

別墅

原帖由 寶寶龍 於 09-11-16 23:57 發表
梗係無諗錯啦, 我地一齊努力養好身體, 做好準備, 等bb有個安樂窩, 再接bb返黎^^

大家咁話 ^^.. 一定得既!!

別墅

原帖由 weloveBB 於 09-11-17 09:15 發表
hi mybbchan

現在我仍然blooding, 未清, 要再得第2次覆診才可以確定是否真的清曬. 不過 ...

嗯, 我覺得聽完你講好窩心, 我其實都算係樂觀既人, 有時靜既時候先會唸唔通, 但係大部份時間都尚算 ok 既, 同你一樣, 我面對住人地講野呢, 就唔敢開口, 但係用文字呢, 就暢所欲言, 我由有左 bb 之後, 每次既檢查呀, 買野呀, bb 郁呀, 我都有用本薄仔寫底晒個過程嫁, 雖然以家睇番有 d 酸, 但係可以睇到當時自己既感覺, 都算係一種歡欣..... 你講得岩, 學識放手, bb 其實係乖既, 佢見到媽咪唔開心, 都走得唔開心....

我同你個情況都係一樣呀, 不過我今日去照過超聲波, 醫生話裡面好乾淨, 隔多一個月再cleck 下子宮收縮既情況, 我幾驚醫生話唔清, 要刮宮, 以家總算鬆一口氣...

不過我一出院果日, 都有即刻去睇中醫, 醫師話開 d 藥比我, 一 d 都唔涼, 只係for 幫助排惡露, 第二日又係有舊好大舊既野排左出黎, 但係無半隻egg 咁大, 我唸半隻egg 再細小小啦, 排出黎果下其實個心理舒服左一陣, 因為覺得d 唔乾淨既野自動排左出黎, 應該唔洗刮宮, 擔心小左一陣 ^^

別墅

原帖由 my329 於 09-11-17 14:11 發表

坐完月, 我會睇中醫好好調理下身體, 諗下應該找d mug野既工作適合自己... ...

無錯, 以前以為自己仲後生呀, 捱得住, 我記得我有個同事同我講過, 你唔好成日食無定時, 唔好長期都淨係掛住工作工作, 你仲未生仔嫁, 但係當時我唔知佢咩意思.. 以家明喇!!

其實令次既事, 或者係個天話比我地知, 我地係時候要休息喇, 唔好去到咁盡..........

別墅

原帖由 my329 於 09-11-17 14:12 發表

我好希望自 ...

你一定得既... 我地一齊努力..

大宅

昨天我都突然喊了一場. 唔知點解, 好似一日未confirm清曬一日D件事都未可以完完全全忘記. 我能我自己太記掛D件事.....(即係未放手), 真的很辛苦.

QE要我26/11再覆多次, 因為之前check既時候, 仲有blooding, 佢話睇唔清......唉, 仲要等多個幾星期....足足攪左成個月. (佢check得勁快....只係插入去, 就話唔駛刮喇, 心都不知幾驚, why佢唔轉動下呢?可能四周未看清呢?) 唔比你再問, 就話寫多1日sick leave 比你, 我話我暈緊, 血量又好多, 行唔到, 佢叫我自己量力而為! 吓?! 無sick leave 點量力而為......佢話佢地有quota唔可以比wor, 叫我去睇c+.

有左果時, 我太固執, 咩都頂住上, 自己抱個囡 (36磅), 上上落落, 有時食dinner都無時間, ......可能因為係咁, 所以無休息, 佢就停止左發育吧~ 有時好怪自己咁頂硬上既性格........1個B已經係得來不易, 自己都唔去珍惜.......常常怪責自己.....

我希望時間可以淡忘一切, 下一個一定係健康既BB.

原帖由 mybbchan 於 09-11-17 06:17 PM 發表

嗯, 我覺得聽完你講好窩心, 我其實都算係樂觀既人, 有時靜既時候先會唸唔通, 但係大部份時間都尚算 ok 既, 同你一樣, 我面對住人地講野呢, 就唔敢開口, 但係用文字呢, 就暢所欲言, 我由有左 bb 之後, 每次既檢查呀 ...

珍珠宮

虎到金來勳章

你要加油呀..

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 weloveBB 於 09-11-18 09:05 發表
昨天我都突然喊了一場. 唔知點解, 好似一日未confirm清曬一日D件事都未可以完完全全忘記. 我能我自己太記掛D件事.....(即係未放手), 真的很辛苦.

QE要我26/11再覆多次, 因為之前check既時候, 仲有blooding, 佢話睇 ...

乜QE搞咁耐架

你都唔好怪自己啦, 未必同你有關既, 最多下次小心D , 唔好再咁操勞啦~

珍珠宮

虎到金來勳章

我o個日去QE睇, 都覺得個醫生唔係好掂, 問佢可唔可以驗血, 又話驗血冇用, 我第一次照到有蛋黃, 問佢咩黎, 佢又話冇特別, 唔洗理..

民房

好明白樓主嘅心情, 因為我肚裹面的BB亦離開了我....
現在好好休息, 好好調養身體, 好消息一定會要次來臨
有咩唔開心最緊要同人傾吓, 你老公都好想同你分擔吓, 同佢傾多啲你嘅感受, 比佢知道係諗緊咩, 有咩唔開心~

首頁

尾頁

跳至