跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好嗎?
想大家識左先 ...heee....

男爵府

你個係女o黎喎, 咁快就決定o左讀禮賢會?
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 spmok1999 於 09-11-16 11:49 發表
你個係女o黎喎, 咁快就決定o左讀禮賢會?

收咗上午班。

男仔讀禮賢會好d嗎?係咪因為男仔派位好比較好呢?

我報咗灣仔呂郭呀。

男爵府

me too! 收咗上午班。

I think 男仔讀禮賢 is better!

http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

別墅

你好呀
我個係女..hee...
第日大家係同學仔喇
^^

原帖由 心朗小B 於 09-11-16 15:40 發表
me too! 收咗上午班。

I think 男仔讀禮賢 is better!

男爵府

原帖由 tabolau 於 09-11-16 14:49 發表

收咗上午班。

男仔讀禮賢會好d嗎?係咪因為男仔派位好比較好呢?

我報咗灣仔呂郭呀。
禮賢會冇話男仔讀好d定女仔讀好d o既...
女仔在中西區選擇較多, 因為中西區由幼稚園直上到中學的有名女校較多, 但直上的男校好似就冇啦?
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-16 17:13 發表
女仔在中西區選擇較多, 因為中西區由幼稚園直上到中學的有名女校較多, 但直上的男校好似就冇啦?

咁好似聖類斯, 聖保羅書院果d呢?

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-16 17:13 發表

咁請問有冇一條龍既男仔小學,中學介紹呀?
我真係好似乜都唔知咁,我個大仔出年揀小學啦.請你去邊度可以搵到咁多資料呀?
可以的話,請你不要吝嗇同大家分享好嗎?謝....

男爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-11-16 17:25 發表

咁請問有冇一條龍既男仔小學,中學介紹呀?
我真係好似乜都唔知咁,我個大仔出年揀小學啦.請你去邊度可以搵到咁多資料呀?
可以的話,請你不要吝嗇同大家分享好嗎?謝.... ...
出年揀小學依家先諗直上好似遲o左d啦...男仔的話灣仔聖約瑟幼稚園係k2開始讀的, 好大機會直上小學&中學 ...
如果升小一先o黎安排競爭就更加大, 如果諗住大抽獎的話就睇彩數, 如果考直資/私小一都要爭崩頭的, 港島區有港大同學會小學, 聖保羅書院小學, 高主教小學, 聖士提反小學之類 ...

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-16 17:42 發表
出年揀小學依家先諗直上好似遲o左d啦...男仔的話灣仔聖約瑟幼稚園係k2開始讀的, 好大機會直上小學&中學 ...
如果升小一先o黎安排競爭就更加大, 如果諗住大抽獎的話就睇彩數, 如果考直資/私小一都要爭崩頭的, 港島區 ...

聖約瑟幼稚園都幾難入喎。

華仁, 皇仁又如何呀?

英皇而家仲係咪好似以前咁好呀?

thanks!

男爵府

Hello Hello! 你好呀, 如果大家都讀呢間. 仔仔有個靚女同學仔啦!!!!!!!!!!

原帖由 beckytamhk 於 09-11-16 16:23 發表
你好呀
我個係女..hee...
第日大家係同學仔喇
^^
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

原帖由 tabolau 於 09-11-17 09:19 發表

聖約瑟幼稚園都幾難入喎。

華仁, 皇仁又如何呀?

英皇而家仲係咪好似以前咁好呀?

thanks!

"聖約瑟, 華仁, 皇仁(灣仔區)" & 英皇(中西區)全部都係政府津貼的, 派位要同區, 若想跨區的位很少, 但若果少人跨區的話可能抽中的機會好大呢?
政府津貼派位o既學校o既學生有好有唔好, band1~3 都有, 好彩的話群到o的乖學生就好, 唔好彩聯群結黨打劫老凹都有可能...
如果要排我覺得灣仔區就咁排:
1. 皇仁
2. 聖約瑟
3. 華仁
英皇o係中西區係數一數二o既津校(男校)
若要和直資/私校一齊排的話我覺得就咁排:
1. 聖保羅書院(直資)
2. 英皇
3. 般含道官立

因直資/私立有全權揀學生, 所以質素較有保證(我係指好o既學校)...

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:03 發表

"聖約瑟, 華仁, 皇仁(灣仔區)" & 英皇(中西區)全部都係政府津貼的, 派位要同區, 若想跨區的位很少, 但若果少人跨區的話可能抽中的機會好大呢?
政府津貼派位o既學校o既學生有好有唔好, band1~3 都有, 好彩的話群到o ...

唔該晒你呀~
我多數要誇區既學校,而家煩緊邊區好,我本身係南區住。津校真係要睇彩數。如果自己去考學校,好似好冒險下,又冇咩把握。唉~~

男爵府

原帖由 tabolau 於 09-11-16 17:20 發表

咁好似聖類斯, 聖保羅書院果d呢?

中西區的直資/私小, 聖類斯 & 聖保羅書院冇直屬幼稚園的...
以前都有聖類斯幼稚園, 但好似跟聖類斯小學係冇聯繫的...

中西區的幼稚園有私小女校的有聖心 & 聖嘉勒, 又有中學...
真光幼稚園有男女子小學及女子中學...
聖士提反女子有幼稚園, 小學 & 中學...
救恩有幼稚園及私小但沒有中學...
所以女仔在中西區的選擇係比男仔多...

男爵府

原帖由 tabolau 於 09-11-17 10:12 發表

唔該晒你呀~
我多數要誇區既學校,而家煩緊邊區好,我本身係南區住。津校真係要睇彩數。如果自己去考學校,好似好冒險下,又冇咩把握。唉~~ ...

如果係男仔的話, 灣仔區就相對比中西區較有優勢, 皇仁, 聖約瑟 & 華仁都係男校...
如果諗住考直資或私小就沒有區域限制, 考直資的話若收左你又註冊的話就唔可以大抽獎(派位), 考私小則仍然可以保留大抽獎(派位)的機會, 但要留意有些私小若果已收o左你但你仍然去大抽獎(派位)的話有可能會將你列為後補, 所以要問清楚同諗清楚先決定...

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:25 發表

如果係男仔的話, 灣仔區就相對比中西區較有優勢, 皇仁, 聖約瑟 & 華仁都係男校...
如果諗住考直資或私小就沒有區域限制, 考直資的話若收左你又註冊的話就唔可以大抽獎(派位), 考私小則仍然可以保留大抽獎(派位)的 ...

如果成績好可以考到呢幾間其中一間當好啦,但學費都好重要,仲有小學好多興趣班要學,補習已經係不可少既一樣野。

而家只不過選幼稚園已經諗到頭都痛晒,再過多2年仲煩惱!

男爵府

原帖由 tabolau 於 09-11-17 10:46 發表

如果成績好可以考到呢幾間其中一間當好啦,但學費都好重要,仲有小學好多興趣班要學,補習已經係不可少既一樣野。

而家只不過選幼稚園已經諗到頭都痛晒,再過多2年仲煩惱! ...

sorry 呀! 搞錯o左~
聖約瑟小學o係灣仔, 中學o係中環 ...

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:55 發表

sorry 呀! 搞錯o左~
聖約瑟小學o係灣仔, 中學o係中環 ...

唔緊要呀!去到中學 location 已經唔係問題。

別墅

唔會喇
我淨係諗同佢讀男女校乍...

別墅

亞女都有個靚仔同學
不過叫你仔小心
我女好大擔架
成日係街追男仔架!
xdddd

原帖由 心朗小B 於 09-11-17 09:38 發表
Hello Hello! 你好呀, 如果大家都讀呢間. 仔仔有個靚女同學仔啦!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至