婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一晚 我老公話落街教我踏單車 咁我都唔敢去咁耐 我同奶奶講我10分鍾番來 叫佢幫我睇住我2歲半既bb 我唔夠10分鐘就上番黎 一入屋見我個仔自己坐係廳 我奶奶自己鎖埋個廁所門係度沖涼 俾著係你地你地認為有冇問題

子爵府

你奶奶太大意啦!10分鐘可以發生好多嘢呀!

原帖由 louise0752 於 09-11-16 12:15 發表
有一晚 我老公話落街教我踏單車 咁我都唔敢去咁耐 我同奶奶講我10分鍾番來 叫佢幫我睇住我2歲半既bb 我唔夠10分鐘就上番黎 一入屋見我個仔自己坐係廳 我奶奶自己鎖埋個廁所門係度沖涼 俾著係你地你地認為有冇問題:na ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可能佢認為你個仔識照顧自己啩 ,叫你c6出聲同你99講下,唔好放小朋友自己一個咁危險!唔好話10分鐘,要發生意外,2分鐘都會!我99都試過唔止一次喺5分鐘內因為大意而令我個女受傷!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

沖遲10分鐘涼會臭D咩, 咁不付責任嫁
2歲半識做好多野嫁啦!!! 有D野佢平時唔做, 或者係你地唔比佢做, 一行開就出事嫁啦!!!

別墅

有時老人家係吾會想到咁多事情發生,所以,我們後生仔女,要老人家做事前,必須先要比佢地想多一步, 大家D煩惱就會冇啦.

子爵府

好媽媽勳章

其實你奶奶諗住佢入去沖一沖涼...好快會出黎...唔會有危險...你唔好嬲佢啦...下次解釋比佢聽...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

交得比佢睇住, 佢就有責任, 走去沖涼就唔係咁好.

但掉返轉, 你學踩單車是否必要? 用來代步? 可唔可以weekend/日間才學, 你99唔會日頭走去沖涼啩?

P.S.: 我囝囝而家2歲, 得我一人湊佢, 有時真係冇辦法我要去toilet做大事, 或者一定要洗頭才落得街, 都會放佢响廳開住卡通/DVD比佢睇. 但大前提係我個仔比較坐得定, 甚少周圍搞, 同埋我哋特登裝修間屋for小朋友住得安全, 例如將電掣位改高, 不設飯枱和組合櫃電視櫃茶几等, 我先至放心咁做.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 方麗娟 於 09-11-18 03:17 發表

但掉返轉, 你學踩單車是否必要? 用來代步? 可唔可以weekend/日間才學, 你99唔會日頭走去沖涼啩?

P.S.: 我囝囝而家2歲, 得我一人湊佢, 有時真係冇辦法我要去toilet ...

我好想知道你點樣可以冇飯枱等等既野又唔affect到大人呀...等我可以參考一下之後點裝修~~

珍珠宮

原帖由 Julichi 於 09-11-18 22:20 發表
我好想知道你點樣可以冇飯枱等等既野又唔affect到大人呀...等我可以參考一下之後點裝修~~

pls check pm.

大宅

P.S.: 我囝囝而家2歲, 得我一人湊佢, 有時真係冇辦法我要去toilet ...

可唔可以 pm 埋我呀?

老人家就係咁, 佢地會諗以前佢地都係咁湊, 幾兄弟姊妹自己攪掂, 唔係佢地點出去搵食...

大宅

個人認為,,10分鐘咁短,可以等你返來後先沖都唔遲...

下次一係開定張網床(if any)..又或交代返叫佢如果要行開去toilet或廚房,就放bb去bb床先..

如樓上所說...上一代係認為天生天養ga..我夫家之前曾經要求過我俾個bb(幾個月大)佢地玩幾日..佢地o個度養貓,又無bb床,窗口無裝窗花(窗口就係響大人床隔離ga ja,一爬出去就係咁先ga la..)佢地都話"以前(即99那時)都係同bb一齊訓ga la又唔見出事"

伯爵府

好媽媽勳章

小朋友除左睡覺,無時無刻都要有人睇住。意外有時只係果十秒。

我個女2歲已經識得開木門鐵門出去按電梯,你話點可以唔睇到實?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我都係一個人湊仲要兩個, 一個1歲一個2歲半多, 我都知去洗手間/沖涼係必要, 但係我一定唔會lock門囉! 我都會開碟比佢地睇住我先會沖涼, 但係好多時小朋友好快會分心, 所以我一定要聽到佢地把聲, 聽唔到會叫下佢地, 唔應我就真係會即刻包毛巾沖出去睇(幾凍都係)~
但係叫得99睇又講明10分鐘返佢又ok既話, 佢去沖涼就係不附責任啦!!! 就算屋企有網床都無用, 因為BB已經咁大, 我仔仔未兩歲果時已經爬到出黎啦! 都係睇實好D, BB就係好多時等你行開行埋先攪野, 等你估佢唔到

水晶宮

原帖由 cowkingb 於 09-11-19 15:54 發表

可唔可以 pm 埋我呀?

老人家就係咁, 佢地會諗以前佢地都係咁湊, 幾兄弟姊妹自己攪掂, 唔係佢地點出去搵食...

未係囉!!!
所以佢地甘本都唔識湊仔, 仲講到自己點叻點叻, 係自己D仔女叻咋!!! 關佢地XYZ事

水晶宮

原帖由 babylovelove 於 09-11-19 16:40 發表
...上一代係認為天生天養ga..我夫家之前曾經要求過我俾個bb(幾個月大)佢地玩幾日..佢地o個度養貓,又無bb床,窗口無裝窗花(窗口就係響大人床隔離ga ja,一爬出去就係咁先ga la..)佢地都話"以前(即99那時)都係同bb一齊訓ga la又唔見出事"

養貓貓點可以無窗花, 走左/跌左落街點算呀?!
唔好話老一輩係咁, 依家好多都係...好似我家姐屋企, 又無窗花, 不過佢有貓, 所以都唔開窗!!!
住我對面有個mama 20歲, 佢又係無裝窗花, 個窗仲低到唔高過腰, 個女依家得2歲, 我話佢屋企咁樣好危險, 佢仲可以問返我點解.... 佢又話好多人都咁話佢, 但係都唔明有幾危險....

珍珠宮

原帖由 rubyplk 於 09-11-22 21:22 發表
我都係一個人湊仲要兩個, 一個1歲一個2歲半多, 我都知去洗手間/沖涼係必要, 但係我一定唔會lock門囉! 我都會開碟比佢地睇住我先會沖涼, 但係好多時小朋友好快會分心, 所以我一定要聽到佢地把聲, 聽唔到會叫下佢地, ...

你一個湊兩個仲要咁細年紀咁close, 仲多嘢擔心! 明明一個冇諗過搞事都會比另一個影響到~ 雖然我暫時只有一個小朋友, 話就話有時「行開行埋」, 其實都係有咁快得咁快, 講得核突d去toilet係唔急到就嚟瀨都唔會去, 洗頭都甚少, 要洗盡量一早起身洗(老公仲未出門口)咋! 一定唔會沖涼, 太耐.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

疏忽照顧
雖然發生危險的機會好細
但發生左點算呢

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 louise0752 於 09-11-16 12:15 發表
有一晚 我老公話落街教我踏單車 咁我都唔敢去咁耐 我同奶奶講我10分鍾番來 叫佢幫我睇住我2歲半既bb 我唔夠10分鐘就上番黎 一入屋見我個仔自己坐係廳 我奶奶自己鎖埋個廁所門係度沖涼 俾著係你地你地認為有冇問題:na ...

其實你帶埋 bb 落樓, 放佢係手推車度, 係你視線範圍唔係仲好咩?

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-11-22 23:40 發表

你一個湊兩個仲要咁細年紀咁close, 仲多嘢擔心! 明明一個冇諗過搞事都會比另一個影響到~ 雖然我暫時只有一個小朋友, 話就話有時「行開行埋」, 其實都係有咁快得咁快, 講得核突d去toilet係唔急到就嚟瀨都唔會去, 洗 ...

明明一個冇諗過搞事都會比另一個影響到~ 好彩又無呢個問題wo~ 因為大仔依家識報串 妹妹攪乜佢都會同我講, 有時好少事我唔應佢, 佢都會叫到我應為止~ 所以我都好放心呢個亞哥睇住佢

首頁

尾頁

跳至