親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

原帖由 cy_cheung 於 10-1-17 15:46 發表
我都plan緊去singapore, 我想去埋Bintan,再o係Sentosa stay一晚, 係咪玩6d5n好d~

我雖然未去過 Bintan, 但係 Bintan 係 resort feel,
個人覺得去完 Bintan 之後就唔需要住 Sentosa 的 resort (因為後者其實幾貴). 住番星加坡市中心, 入 sentosa 玩其實都好方便.

複式洋房

updated

複式洋房

all uploaded

男爵府

環球影城今年幾月開幕? 吾知EASTER去開左未?

[

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 Win0501 於 10-2-1 16:31 發表
環球影城今年幾月開幕? 吾知EASTER去開左未?

係啦 我都想知呀~如果3月開咗就最啦~

複式洋房

聽聞EASTER前會開

水晶宮

原帖由 tabolau 於 10-2-1 17:52 發表

係啦 我都想知呀~如果3月開咗就最啦~

話晒都係新野, 等佢 run 多幾個月d 野暢順晒先至去都未遲呀.

別墅

請問是否可以由星加坡去民丹島呢 ? 有無边位可以有資料提供 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我有個10yrs 的小朋友, 樓主個行程好好喎, 想玩環球影城, 邊日去行程會順d呢

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 Pulmma 於 10-3-17 17:40 發表
我有個10yrs 的小朋友, 樓主個行程好好喎, 想玩環球影城, 邊日去行程會順d呢

我都plan咗呢個月尾去,打算到達之後既一日去。第3日就四周去睇下野。

複式洋房

開左啦!

別墅

hi Sophia,

我地一家三口 (囡囡4歲),5月中會去Singapore,我地應該到達Singapore連酒店check-in,大概2點幾到,諗住食少少野就去玩luge,

請問入到Sentosa跟住點去?
幾點close?幾多錢?全程玩左幾耐?諗住之後預7:40睇song of the sea?
請問我個囡比較細膽,我喺你個blog到見到SoSo好叻呀!佢驚唔驚?果條路斜唔斜架,係唔係最斜是你段短片一樣?還是有更斜?

你個blog好正呀!好期待 . . .

Thank you! 太多野問 . . .

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-16 21:38 發表
hi Sophia,

我地一家三口 (囡囡4歲),5月中會去Singapore,我地應該到達Singapore連酒店check-in,大概2點幾到,諗住食少少野就去玩luge,

請問入到Sentosa跟住點去?
幾點close?幾多錢?全程玩左幾耐?諗住之後預7:40睇song of th ...

Gmajor,
去Sentosa, 去到 Vivo City 轉 Monorail, 在 Imbiah station 下車. 跟住你跟指示行去玩 luge 的 ticket counter. 建議你買 family pass, 包4轉 (luge+skyride) (即係如果兩公婆坐, 每人可以玩2次 luge+2次 skyride, 每次 luge 之後就坐番skyride 上去), 小童跟大人玩 luge+skyride, 就另收 S$2/轉.

玩 luge 的斜路唔太斜, 而且係可以 control 架 luge 的快慢, 4歲小朋友跟大人玩, 絕對安全.

Songs of the Sea 的 Ticket 可在 Vivo City 或者在近玩 Luge 的 counter 度到買. 成個 show 冇劃位, 早少少入去搵個靚位坐. 個 show 只得25分鐘.

另外, Vivo City 去 Sentosa 的站旁, 有個 food court (叫 Food Republic), 果度有間係整印度薄餅的, 又平又好味 (S$1.x), 有興趣可以去試下.

別墅

BirdBird! Thank you very much!

你嘅資料好有用呀!唔該晒!我地仲plan梗行程,

諗住第一日去Sentosa行玩Luge、song of the sea and vivocity。

第二日先再去環球影城,諗住早上十點左右入去,下午三點左右走(你估計5個鐘頭夠未),之後番酒店休息,如果囡囡唔累,就去酒店嘅swimming pool,之後7點左右再 . . . 你有甚麼提議?

第三日應該plan去zoo . . . 下午之後我仲plan梗!

第四日下午6:25回程番香港,諗住上午食完早餐,喺酒店游水,之後找地方食lunch再行下街,3點去機場!

你地覺得我plan成點,請給我意見!

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-17 22:22 發表
BirdBird! Thank you very much!

你嘅資料好有用呀!唔該晒!我地仲plan梗行程,

諗住第一日去Sentosa行玩Luge、song of the sea and vivocity。

第二日先再去環球影城,諗住早上十點左右入去,下午三點左右走(你估計5個鐘 ...

第三日, 如果係唔係特別早出發去 zoo, 我覺得你預 zoo 要大半日 (我帶住個6歲仔, 玩o左差唔多5個鐘). Zoo 入面有個 kid'z world, 有個 water playground (記得帶泳衣), 小朋友會玩到唔捨得走. 所以, 最好先睇晒動物 & show, 最後先至去 kidz' world 度玩水, 到時個 zoo 差不多要 close 時, water playground 的水會停, 你小朋友想懶死唔走都唔得.

還有, zoo 的 '火車', 要加錢買飛, 果架唔係真火車, 冇 railway, 只係一d 有幾卡座位的觀光車行石屎路, 坐o左上去係睇唔到動物, 佢只係幫你慳番少少腳骨力, 唔坐其實冇損失. 至於隻觀光船, 在湖度行10幾分鐘, 坐過之後又係覺得冇咩特別, 而且要花時間等船, 所以又可以慳番唔洗坐.

第4日, 行街街可以考慮去逛下 chinatown 或者 little india. 坐 MRT 就到.

別墅

BirdBird! 唔該晒你!
多謝你嘅提點!我依加仲plan梗,希望喺呢4日玩得開心,同嘗到美食 . . . 請問你喺邊到食楜椒蟹and海南雞飯架!Thanks!!!

伯爵府

各位想問一下如果打算6月尾出發, 須要現在BOOK 機票嗎 ?

打算去6日5夜 點按排好呢 ?
(會同阿仔一齊去 , 小朋友是6歲)

只想酒店在市區地鐵沿線就可以, 但上網見到有太多choice 點好呢 ?

行程又如何按排好呢 ?

請給意見 謝謝

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-18 21:47 發表
BirdBird! 唔該晒你!
多謝你嘅提點!我依加仲plan梗,希望喺呢4日玩得開心,同嘗到美食 . . . 請問你喺邊到食楜椒蟹and海南雞飯架!Thanks!!!

black pepper crab, 可以到
1) Vivo City 那間 No signage Board (個名好似係咁叫, 有錯請其他網友更正)
2) 在 Riverwalk, 近Clark Quay MRT, 有間 Jumbo Restaurant. 呢間酒樓的麥片蝦亦很好味.

至於海南雞飯, 我冇特別去搵出名的食店, 我在 food court 吃到的, 已經比香港吃到的好味.

別墅

嘩!睇見幅相都流晒口水 . . . haha . . . 你真係好有心post埋相出黎,多謝你!

唔好意思呀!我仲有個問題想問 . . .

請問去環球影城 : MRT to Harbourfront station 之後轉Monorail (Sentosa Express) 跟住在那個站落?

vivo city, luge and skyride : MRT 之後轉Monorail (Sentosa Express) 跟住在那個站落,是否同一個站?

Monorail (Sentosa Express) 總共有幾多個站?

真係唔好意思,太多野問!Many Many Thanks!!!!!

男爵府

原帖由 Sophia_lau 於 09-11-16 23:03 發表
除了日本外,新加坡都幾適合小朋友去玩!

有興趣可以睇下我的遊記!

SoMa壽辰獅城之旅09

:: 第一日
香港機場→ 新加坡機場 → Habourfront→Seah Im Food Centre→聖淘沙Amara Sanctuary Resort→VivoCity→老巴剎
:: ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至