興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

middle C...:lol :lol
因為學彈琴要佢地認住中央c既位置,所以..:lol
原帖由 webjen 於 09-11-21 10:12 發表

係啦,今日又涷番..
中央 c 係咩
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我今晚煮 :
菜乾南北杏豬肺陳腎湯
當歸炆豬手
灼菜心
蒸海魚
栗米蓉煮肉碎
不過如果c佬早返,可能佢又講打邊爐都唔定 .
原帖由 pinkyhsy 於 09-11-21 14:04 發表
我都好想打邊爐呀...咁凍都唔知煮咩好......

子爵府

唔理啦, 今晚一於打邊爐, 最多唔牛牛唔海鮮嘅啫

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔食牛同海鮮都有好多選擇既, 一於打啦:lol
原帖由 pinkyhsy 於 09-11-21 14:49 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

好嘢!我哋今晚都係打邊爐...
原帖由 JENNYSKY 於 09-11-21 15:02 發表
唔食牛同海鮮都有好多選擇既, 一於打啦:lol
原帖由 pinkyhsy 於 09-11-21 14:49 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

咁大陣味, d仔咪唔食囉
原帖由 JENNYSKY 於 09-11-21 14:38 發表
我今晚煮 :
菜乾南北杏豬肺陳腎湯
當歸炆豬手
灼菜心
蒸海魚
栗米蓉煮肉碎
不過如果c佬早返,可能佢又講打邊爐都唔定 .

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

做完免費顧問同苦力連真正嘅日本都冇得食
原帖由 JENNYSKY 於 09-11-21 07:59 發表
早晨呀~~
今日起身,覺得仲寒過琴日既~~
今日節目係
2010早場
下午大仔畫水墨晝
旁晚燒賣中央c
咁寒又想打邊爐,不過琴晚已經打左仲豪食日本喇wor:lol :lol ,yummy~~

...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

頭先喺銀座pk見到工人同QQ shopping, 原來蕃薯又去聽教仔講座...
蕃薯真係一個好媽媽
原帖由 webjen 於 09-11-21 10:12 發表

係啦,今日又涷番..
中央 c 係咩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

TO WHOM IT MAY CONCERN

戚風蛋糕
材料:
3隻蛋黄
4隻蛋白
80g 砂糖 (分成2, 40g) <<<--或自行減糖再分成2
少許幼鹽
50g 低筋麵粉
40ml 鮮奶<<<--大約45g

50g菜油 (或橄欖油) <<<--或自行減

做法:
(1)
蛋白加一半份量的砂糖(40g) 幼鹽隔水加熱至38oC (人體體溫為37-38oC, 所以用手感覺到微暖便可), 一邊用打蛋器拌勻, 讓其熱度均勻, 離火; 用電動打蛋器快速打蛋白, 蛋白的體積會慢慢變大, 氣泡開始多而細少, 打至蛋白的紋路慢慢清楚, 而且消散的時間減慢, 轉慢速續打至企身備用
(2)
蛋黄和餘下的砂糖隔水加熱38oC (人體體溫為37-38oC, 所以用手感覺到微暖便可), 一邊用打蛋器拌勻, 讓其熱度均勻, 離火; 電動打蛋器快速打蛋至均勻

(3)
加入鮮奶和菜油
, 稍稍拌勻後開動電動打蛋器攪拌均勻 (否則蛋漿會彈出來)

(4)
將低筋麵粉一次過篩入, 用刮刀由盆邊放入, 沿盆邊像畫圓圈般手勢, 再反手摺入麵粉, 不斷重複直至攪拌均勻 (動作要快, 切記輕手, 否則會破壞蛋糊的細泡, 焗好的蛋糕便不夠鬆軟)假如仍發現有粉粒便過篩
(5)
1/3蛋白拌入麵糊中拌勻, 再將其餘拌入蛋糊內, 輕手而快速地用刮刀拌勻
(6)
倒入焗模內 (蛋糊流下來時呈絲帶狀), 放入已預熱170oC的焗爐內焗約25分鐘

食譜更改自
http://shirleyliving.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1413827

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-11-21 18:59 發表
做完免費顧問同苦力連真正嘅日本和牛都冇得食
打完齋 .....
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-11-21 19:04 發表
頭先喺銀座pk見到工人同QQ shopping, 原來蕃薯又去聽教仔講座...
蕃薯真係一個好媽媽
齋聽唔夠 gar ..... 要實戰吓 gi tak 嘅 ..... 搵日幫 (.) (.) 湊吓 abc 仔,順手咪可以訓練吓 d 忍耐力 lor

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-11-21 01:22 發表
成日都壞腦

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愛 我 就 別 傷 害 我

水晶宮

原帖由 kitwong 於 09-11-21 23:53 發表

水晶宮

水晶宮

Gooooood Morning

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢地真係無食wor,不過我99,媽佢地就話好好味,我就食一舊咁大把啦
原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-11-21 18:56 發表
咁大陣味, d仔咪唔食囉

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有日本黃牛過你吔,都好好gar la:lol :lol ,上次蕉都無過你吔呀~
原帖由 包包魔怪媽咪 於 09-11-21 18:59 發表
做完免費顧問同苦力連真正嘅日本和牛都冇得食

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係要好大忍耐力gar
原帖由 hehalady 於 09-11-21 23:44 發表
齋聽唔夠 gar ..... 要實戰吓 gi tak 嘅 ..... 搵日幫 (.) (.) 湊吓 abc 仔,順手咪可以訓練吓 d 忍耐力 lor

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今日比較清閒,因為c佬帶左大兩個同我媽去左大陸,車程來回都8個鐘 去搵朋友,我就要在家睇細仔:tongue: :tongue: ,仲好:tongue:

首頁

尾頁

跳至