跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 2005年11月媽媽 -- 入來傾下

hialice
食 apple 幫唔到幾多, 不過鐵質豐富都係有益 (有人話食補鐵丸會便秘, 食 apple 就唔知啦) , 你都試下食麥包/麥皮, 係朝早第一杯飲溫暖既奶, 應該會好 d 架. 宿便有毒素, 對 bb 健康同皮膚都無咁好.

洋房

w_y & hialice

我早幾日都有便秘,真係好辛苦.
我以前一直都沒有這個問題,
現在我都盡量食多D菜和生果.

w_y
你明天見完胡醫生, 可以和我們分享下嗎?
我都很心急想快D見佢. :mrgreen:
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10715;107/st/20020627/n/Felix/dt/12/k/7451/age.png[/img]

男爵府

Hi everybody,
我都約o左聽日做第一次檢查, 希望阿 b 健健康康 la, 我之後仲要做好多檢查 tim :cry:

子爵府

以中醫角度: 個肚要唔好痛, 所以一痛, 真係要拿拿聲上番床訓床安胎.......

便秘懷孕初期一定有, 食少d 肉, 就無事..
個時我陀第一胎出血tim呀

大家俾心機.......
努力 :lol:

洋房

hihi
我今日check (應該叫check到掛) 有半條線,
我仲未夠4weeks, 有一個大b, 大家好.

星期6會見醫生, 希望到時有好消息喇
呢幾日肚底keep住扯住扯住咁
本來我都想等多一星期先, 但又有d擔心,
我第一胎基本上乜事都無....

大宅

Jen,
唔好唸咁多呀,好好養胎,冇錯我地唯有倚靠天上的父

公爵府

勤媽媽:
點解係半條線咁得意既?
早 d 見醫生都好, 拎 d 葉酸食下都好呀!

洋房

w_y 寫道:
勤媽媽:
點解係半條線咁得意既?
早 d 見醫生都好, 拎 d 葉酸食下都好呀!

半條淺色,半條深色law ...好奇怪下 
該用戶已被刪除

男爵府

Y's_Baby

歡迎你呀! 你個case同我一樣, 我明天再去睇醫生, 唔知聽唔聽到BB心跳~~ 你6week先睇醫生, 應該ok, 因為太早乜都睇唔到~~
該用戶已被刪除

男爵府

Y's_Baby

我只會產前搵羅醫生檢查, 不過唔會搵佢接生啦(慳錢)。我都係有朋友介紹睇羅醫生的, 上次有左都係搵佢(不過小B冇心跳)。佢幾好呀, 好有經驗, 而且雖然係男人但動作快, 令我唔會尷尬~~

我想問下, 你上一胎係有左心跳而突然冇左, 定係一直都冇心跳呀? 我上一次係一直都冇心跳哦~~
該用戶已被刪除

男爵府

Y's_Baby

oh..原本我以為照到bb心跳就ok, 點知聽你講會跳跳下唔跳...唉, o甘我又要擔心耐d啦~~

其實你可以考慮下公立醫院的私家房, 不過詳情我就唔係太清楚~~

大宅

hialice, Y's_Baby
我都係想私家同政府兩邊睇. 生就去政府
因為剛剛八到政府只會安排2次照肚.
但私家就次次都會照 咁樣我覺會比較安全

另外我想問下你地有無成日覺得好凍,好想嘔,無胃口咁呀.
我琴晚要咁2張被加個暖水袋先夠暖都唔知做嘜.
重要等到4/4先第一次檢查宜加都唔知點好.

男爵府

sally1

覺得好凍應該係正常, 因我平時係好暖的人, 有左後居然常常覺得d被唔夠暖, 尤其對腳覺得特別凍。我都有少少想嘔, 不過未嘔過。其實你依家都冇乜o野可以做, 不過休息多d對BB有百利而無一害。加油哦!!

公爵府

我今朝去左dr wu 度啦! 等左成九個字, 已經算快. 等緊既時候仲見到有個女人喊晒口咁, 都唔知佢乜野事...

dr wu 真係好細心, 佢幫我照到 bb 長大左, 見到佢心跳添, 指住個 monitor 解釋俾我知, 呢個係囊, 呢粒先係 BB, 呢個係 BB 個心. 佢個 SIZE 正常, 同周數好吻合, 6wk3d 有 0.46cm, 醫生仲懶風趣話: "你想唔想知預產期呀?" 同我計既係一樣呀!

佢問我有無嘔, 我話今朝嘔過, 早餐都未食, 咁佢就開左維他命 b 同埋繼續食葉酸. 佢話過 3 星期再番去, 到時有9wk幾就可以肚皮照到, 唔使照陰道啦. 我問佢咁我而家要做乜野? 佢就話可以驗血, 不過我仲等緊家計會報告, 等埋先睇下結果點再算 (又幫我慳番錢). 佢知我會去法國生, 連懷孕證明都無俾我. 我諗我唔去政府度產檢啦, 太遠啦, 睇 dr wu 都無問題啦.

星期一會去家計會見醫生囉, 不過我老公仲未留虫虫喎, 懶到佢丫.

公爵府

sally1, hialice
我都好忌寒架, 不過我見有人話坐月唔好凍親腳板, 因為腳板有穴位, 咁我諗大肚婆都係一樣, 通常我會著對係飛機拎既襪, 貪佢襪頭橡筋夠鬆.

千萬唔好凍親, 好似聽日又會涼番, 各位要多保重.

男爵府

w_y

恭喜你呀, 睇到BB心跳, 知道BB健康長大緊! 我聽日都睇醫生啦, 聽日係6w1d, 唔知聽唔聽到心跳呢? 我好緊張哦~~~

公爵府

hialice
放心啦, 我地一定順順利利做個05年11月靚媽咪!

首頁

尾頁

跳至