自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

上星期六帶小朋友到駱克道3號101 Hall 比賽,當所有小朋友表演完畢後,評判就會出嚟講解一下佢嘅評分準則,佢唔出聲還好,當佢一開始講就冇一句係好嘢,又話d 小朋友動作發揮唔到篇朗材意思,又話冇個可以比到A級,又話小朋友讀得太快,總之每句說話都是批評,一句鼓勵說話都沒有,而身為家長嘅我,一個只係幼稚園嘅小朋友要佢哋企上台面對咁多觀眾真係唔容易,而且能夠流暢地朗讀一篇誦材,真的連一句鼓勵說話都沒有??
而"所謂評判的她"只是好勉強給了一組(二人組合) A 級.還要加句"我是比鬆多2分"....真是太過份的一個評判.
另外我又好唔明,其他小朋友都是獨誦,只是那一組是"組合"型式,那樣會公平嗎??我亦有參加過其他機構舉辦的朗誦比賽,他們會分為"詩歌散文獨誦,詩歌散文集誦,兒歌獨誦,兒歌集誦...等等.不是混合一起的.

到最後有位家長終於忍不住向評判說出"你可否給只得幾歲的小朋友一些鼓勵呀,整個過程只是批評",而令我從未在朗誦比賽場合見過的場面出現了,就是全場家長在拍掌讚同那位家長的真心話

侯爵府

[到最後有位家長終於忍不住向評判說出"你可否給只得幾歲的小朋友一些鼓勵呀,整個過程只是批評",而令我從未在朗誦比賽場合見過的場面出現了,就是全場家長在拍掌讚同那位家長的真心話]
咁個評判有咩回應?

民房

個評判說:"咁D 小朋友表現都好好(冇辦法唔係咁講),希望佢哋下年再參加,話唔定下次唔係我又可能係我做評判都唔定"(表情好不滿)...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好鬼心啦, 鼓勵下d細路唔得架咩
我果個好好呀, 有小朋友出場, 無人拍手, 評判自己拍, 仲擰轉頭叫大家一齊拍啦, 鼓勵下嘛
原帖由 lulu0402 於 09-11-23 01:24 PM 發表
上星期六帶小朋友到駱克道3號101 Hall 比賽,當所有小朋友表演完畢後,評判就會出嚟講解一下佢嘅評分準則,佢唔出聲還好,當佢一開始講就冇一句係好嘢,又話d 小朋友動作發揮唔到篇朗材意思,又話冇個可以比到A級,又話小朋 ...

男爵府

禁細,在附於參與姐,比佢做老師c得

子爵府

醒目開學勳章

挑,叫佢食屎, 佢細個4歲時做緊咩呀??? 如果以前4歲識得朗誦, 叫天才添啦.

比賽有時係在乎參予, 得失與否係其次, 最緊要係已盡全力. 妖, 我都識講一兩句啦, 佢有無腦架, 而家叫小朋友去考博士咩. 低B, 我話嘅, 佢下年仲有得比佢做評判, 真係有幾長切幾長 (手指), 大會見佢咁講嘢, 實行唔搵佢啦, 不知所謂. :;pppp: :;pppp: :;pppp: 喺小朋友面前也文也武. :;pppp:

侯爵府

我諗有部份評判真係無乜禮貌,我個女上年參加合唱團比賽, 阿女話個評判講嘢好衰, 話隊隊都唱得好差, 一味係到鬧點差點差, 比唔落手冠亞季軍喎, 連丁丁鼓勵說話都無, 搞到成個場D人都唔開心
原帖由 lulu0402 於 09-11-23 13:46 發表
個評判說:"咁D 小朋友表現都好好(冇辦法唔係咁講),希望佢哋下年再參加,話唔定下次唔係我又可能係我做評判都唔定"(表情好不滿)...

大宅

Wa~~~呢個評判都算衰lor....
可唔可以complain佢ka?
我個女未比賽ka wor...如果又係佢做評判咪大件事,樓主有無試過打去朗誦節比賽果度complain ah?

大宅

駱克道3號係咪小童xx會?

民房

我打咗電話去complain la,主辦單位叫我寫信去註明"中文朗誦負責人",佢話要收集多些家長或老師意見,佢仲叫我通知學校(因我是經學校報名),讓老師及學校都知道今次對評判嘅不滿.

原帖由 ruru 於 09-11-23 14:49 發表
Wa~~~呢個評判都算衰lor....
可唔可以complain佢ka?
我個女未比賽ka wor...如果又係佢做評判咪大件事,樓主有無試過打去朗誦節比賽果度complain ah?

民房

是的

原帖由 袓安 於 09-11-23 14:54 發表
駱克道3號係咪小童xx會?

別墅

咁知唔知個評判叫咩名呀...起碼下次同小朋友去參加時...有個心理準備....

民房

x彬女士,我唔希望下次又係佢做評判,我仲有個小朋友12月會比賽.

原帖由 godgame 於 09-11-23 15:02 發表
咁知唔知個評判叫咩名呀...起碼下次同小朋友去參加時...有個心理準備....

大宅

原帖由 lulu0402 於 09-11-23 15:10 發表
金x彬女士,我唔希望下次又係佢做評判,我仲有個小朋友12月會比賽.

係咪戴眼鏡?因為我個小朋友都早兩年比賽入左決賽,都係俾一位女士批評得很勁,什麼咬字唔清楚,唔夠淡定,呢樣個樣,我心諗,大會將幼稚園生同小學生 group 埋一組黎比賽,仲有咩好講,

民房

佢當日冇帶眼鏡,但唔知有冇帶隱形眼鏡,佢係大d ,個樣好cool,零笑容,個樣好似睇唔起人咁款囉

原帖由 袓安 於 09-11-23 15:34 發表

係咪戴眼鏡?因為我個小朋友都早兩年比賽入左決賽,都係俾一位女士批評得很勁,什麼咬字唔清楚,唔夠淡定,呢樣個樣,我心諗,大會將幼稚園生同小學生 group 埋一組黎比賽,仲有咩好講, ...

大宅

咁希望大家真係會寫信去投訴啦,因係好多人只講唔會有恆心真係寫信去投訴。我個小朋友舊年都有去參加,而我就覺得此項比賽沒有評沈規則,只係在乎評判個人喜好,所以今年都無同小朋友參加。如果大家覺得唔合理,為何還要每年都要參加呢?

王國長老

王國長老

金x彬女士曾經為我囡囡幼稚園時做評判, 印象中佢好和藹, 完結後我地請佢同小朋友合照, 佢都好樂意, 仲記得囡囡演出而講左d鼓勵說話.

我無意話樓主講既唔係事實, 只係想帶出自己曾經經歷既另一面, 大家從多角度去睇一個人.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女都係果日比賽,佢係在上午果組,個女人都係甘話D小朋友,又話跟本無一個能夠攞到A級,今次佢都係甲硬敢比出黎,但最唔明的,就是又有雙人,又有單人,又有粵語,又有普通話,這樣的比賽是否對所有參賽的小朋友欠缺公平嗎?

大宅

原帖由 JT 於 09-11-23 15:42 發表
咁希望大家真係會寫信去投訴啦,因係好多人只講唔會有恆心真係寫信去投訴。我個小朋友舊年都有去參加,而我就覺得此項比賽沒有評沈規則,只係在乎評判個人喜好,所以今年都無同小朋友參加。如果大家覺得唔合理,為何還要每年都 ...

其實我覺得大家參加這些比賽各位父母都係想俾自己個小朋友有個演出經驗從而學習到大謄些和有多些自信心,所以我覺得呢次只是個別既評判既問題,唔可以因為個評判唔好而就話以後都唔參加個比賽lor...應該係正面的去解決個問題

民房

其實我大果嗰小朋友佢舊年都有參加,而且評判能講出參賽者優點與缺點,所以唔會覺得有問題,而且又係分開男子組及女子組,不會像今次細嗰個小朋友咁(今年第1次參加幼稚園組)又男女混合,再加埋小組,這樣的比賽真的會公平嗎??所以我係會寫信去反應,希望主辦單位作出改善.

原帖由 JT 於 09-11-23 15:42 發表
咁希望大家真係會寫信去投訴啦,因係好多人只講唔會有恆心真係寫信去投訴。我個小朋友舊年都有去參加,而我就覺得此項比賽沒有評沈規則,只係在乎評判個人喜好,所以今年都無同小朋友參加。如果大家覺得唔合理,為何還要每年都 ...

首頁

尾頁

跳至