自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

Dear all,

We wish to go overseas trip during CNY (1-2 days earlier as to save some $$).

We have no idea at all as we have just travel once since my girl was born (脫晒節).

Anywhere that's nice to see "snow" for a 5 years girl? We've never been to Korea but just don't know if it is nice or not??
2nd choice will be Osaka (universal studio).

Our budget is below $30,000 (including 手信), do you think it's possible?

Shall i just simply choose a travel agency? or package tour?

May I have your advises?

Many thanks in advance!

公爵府

韓國好似平d呀, 北海道新年都好貴架, 差唔多成萬蚊一位架

大宅

回覆 3# alik 的文章

Thanks Alik,

I think so....

I've been in Hokkaido & Tokyo many years ago, so wish to go somewhere "new" this time.

p.s. budget $30K is for 2adult + 1 kid (i guess not really enough to Osaka as that is CNY holiday??? am i rite?)

水晶宮

原帖由 milka 於 09-11-25 13:28 發表
Dear all,

We wish to go overseas trip during CNY (1-2 days earlier as to save some $$).

We have no idea at all as we have just travel once since my girl was born (脫晒節).

Anywhere that's nice to ...

我黎緊報左19號出發去東京,1家4口團費(2wks前報的價錢大人6499小童平1000,未算最旺季)加埋導遊,機場稅、立立雜雜要$26000,而且呢排d日元又升,你3個人預$30000唔係豪買都應該o k,或預多少少穩陣d又可以玩得開心d o羅。

大宅

畀面勳章

韓國平啲,都幾好玩。

大宅

回覆 5# jk923 的文章

Thx 啊!
原來咁早可以報名架啦
因未有小朋友之前去了頗多次東京; 所以想選未到過之韓国或大坂.....
你選擇跟團;價目己訂好了嗎? 我從未試過在黃金檔期出發;只聽聞一般加幅很利害....
請問那間旅行社較好(service, 行程)?永x?康?? 我住咗嚮"井底"好耐, 都唔知行情係點樣囉....

還有,預祝你們一家大細玩得開開心心啊

大宅

回覆 6# BB頭maimimi 的文章

Thank you ar!

我從未到過韓國....請問除了樂天世界, 其他行程合5歲小孩玩嗎? 會否覺得沉悶? 食物要為小女另外預備嗎??-(

Thanks~:loveliness:

大宅

回覆 8# milka 的文章

up:lol

水晶宮

原帖由 milka 於 09-11-25 17:21 發表
Thx 啊!
原來咁早可以報名架啦
因未有小朋友之前去了頗多次東京; 所以想選未到過之韓国或大坂.....
你選擇跟團;價目己訂好了嗎? 我從未試過在黃金檔期出發;只聽聞一般加幅很利害....
請問那間旅行社較好( ...

其實我都去過好多次東京,不過細女未飛過,而且7天又太貴,同小朋友去玩都係想佢地開心o者,所以都揀返只去東京,今次會去3個樂園。我地去咁多次日本都係跟東xx,大板好似多數會+其它景點,環球影城都 ,我5年前去好多公仔係街'了'd小朋友玩同影相。不過遊戲就岩大人玩多dd,而樂天世界我都有去過,我個人認為去過日本先去韓國睇d野會覺得唔靚,所以我帶小朋友去玩都會揀返日本。

大宅

回覆 10# jk923 的文章

Jk923,

Thanks again!
我個friend 話即使去 Koren / Tokyo 都唔一定落雪
我未去個韓国但估到應該日本會好d但老公好似唔多想 .
Anyway, 多謝你提醒...等我去東xx睇吓先!

伯爵府

2023年兔年勳章

為睇雪的話, 就唔使唸東京啦....東京會落雪的機會是很很很微的...亦一定唔會有積雪的....
會唔會唸下哈爾濱, 我今年頭農曆年去都好靚, 幾好玩....不過我就大人去ONLY.....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sorry~有d算係題外話
如果4月去日本自由行2個大人加1個1歲bb我應該要預幾多錢好?
1歲bb要比幾多個%機票?

大宅

回覆 12# bonbonyy 的文章

bonbonyy,

Thanks, 同事去過哈爾濱都真幾靚, 但有主題樂園的地方可能較適給小孩子.

Anyway, thanks for your advice!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

韓國(平), 東京(貴), 歐洲(遠同有時差) ....我會揀韓國

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

btw, 多謝咁多位提醒...為左唔想6299迫我帶bb返大陸過年, 我都係快少少諗下飛去邊先

首頁

尾頁

跳至