自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果可以比我再選擇多次,我會一個都唔生,2個更加noway
痛係一個問題,但最難既都係教養
加上依家既社會風氣太差
壓力更加係大到不得了
生左阿囡出黎都覺得係害左佢
所以一定唔會再生
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

珍珠宮

畀面勳章

I have one daughter, she is now P2. I definitely decide "ONE" is enough for me. Acutally, bring up a child need so many "money" and "love", "patient".....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打死我都唔會生第二個!!
痛都係其次,雖然生阿女我足足陣痛左19個鐘,生佢都用左三個鐘,真係痛到我想開窗跳落街死左佢!
教呢個問題我真係自問冇能力+精神+耐性再去由0開始去教,而家呢個已經搞到我得番半條命,遲早激死阿媽(我)搵山拜
有得再揀我一個都唔會生

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 @iris@ 於 09-11-26 03:54 PM 發表
加上依家既社會風氣太差
壓力更加係大到不得了
所以一定唔會再生 ...

同你諗法一樣

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 @iris@ 於 09-11-26 15:54 發表
加上依家既社會風氣太差
壓力更加係大到不得了
所以一定唔會再生 ...

我都有同感 在囝既痛只係一時

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一個夠喇 , 唔會再生

洋房

回覆 1# 晞玥 的文章

Me too!!!
唔係唔愛自己的仔仔, 只係再有得揀, 我真的一個都唔生, 因為而家好辛苦, 老公幫唔到手, 一個女人仔要擔起所有決定時, 真的好累呀!!

珍珠宮

原帖由 Tsz-him 於 09-11-26 04:40 PM 發表
Me too!!!
唔係唔愛自己的仔仔, 只係再有得揀, 我真的一個都唔生, 因為而家好辛苦, 老公幫唔到手, 一個女人仔要擔起所有決定時, 真的好累呀!!

我老公都係
個女而家20個月,我老公冇同佢沖過一次涼+換屎片(尿片就有)
生係佢話要生,做就咩都我做 一句唔識大晒

伯爵府

我都諗住生一個唔生啦, 我係順產, 不過, 都要催生方法, 而且22個小時才生囡囡, 雖然, 生完個一刻有少少衝動同老公講不如再生第2個, 但之後諗深一層, 有時亞囡唔舒服, 發燒等, 真係已經令我心力交瘁, 加上我係緊張大師, 但有時見到亞囡得一個自己玩, 又真係好悶, 加上將來長大後, 我們也年老, 或者家中有甚麼事情, 也可跟兄弟姐妹商量, 唔需要自己一個獨力應付, 不過, 亞囡現在也7歲了, 所以, 最終也決定唔再生。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

禁止訪問

別墅

我前排都諗緊好無生多個, 阿囝響呢個世上有幾多手足親人就睇我喇, 但真係好大壓力, ,時間,心力都無, 點生
到依家我同事有第二胎喇, 睇見佢作痀作悶, 要受十個月, 又有好多野要安排, 個大又點個細又點, 同佢之前第一胎比人個種幸福感覺完全唔同, 我就有所決定, 唔似人地有能力就唔好囉苦黎辛, 專心好好帶大囝囝吧啦

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 connie_chung123 於 09-11-26 17:13 發表
我前排都諗緊好無生多個, 阿囝響呢個世上有幾多手足親人就睇我喇, 但真係好大壓力, 錢,時間,心力…都無, 點生
到依家我同事有第二胎喇, 睇見佢作痀作悶, 要受十個月, 又有好多野要安排, 個大又點個細又點, 同佢之前 ...
唔好諗得咁美好,有時d親兄弟姐妹都可以為好多野而反目成仇嫁.....有好多野都要講緣份,有d成世好似撈亂骨頭咁狗咬狗骨,當然都有好既互相照顧,但係好多野我地控制唔到,我寧願好好地湊大啊仔佢算喇,淨係佢地兩父子都搞到我頭都大,再整多件又係撈亂骨頭既真係唔得掂

別墅

原帖由 susi1024169 於 09-11-26 17:35 發表
唔好諗得咁美好,有時d親兄弟姐妹都可以為好多野而反目成仇嫁.....有好多野都要講緣份,有d成世好似撈亂骨頭咁狗咬狗骨,當然都有好既互相照顧,但係好多野我地控制唔到,我寧願好好地湊大啊仔佢算喇,淨係佢地兩父子都搞 ...

我朋友都係咁講, 話小朋友大D, 同學朋友對佢地影響係遠遠大過兄弟, 佢兩個仔返到屋企各自入房打機講電話, 邊有交流, 所以佢都話早知生一個就夠

男爵府

可唔可侵埋我玩

我依家一個仔...14月大
陀佢果陣經歷/發生左好多野...另我唔敢再生

其實都係大家所講既原因
另外..我家有遺傳孖..我怕一個唔覺意..比左我..我真係唔識點養

禁止訪問

男爵府

原帖由 EVA222 於 09-11-26 17:56 發表

無交流各顧各都還好,最怕大了一個打壞,累到生性的一個,好多家庭都有呢類問題,我地男女家亦發生,相親相愛只係做父母一廂情願,各有各家庭時,更加分你我. ...

唔知點解,我覺得點好既家庭...一定會有"嘈嘈幣"

別墅

原帖由 EVA222 於 09-11-26 17:56 發表

無交流各顧各都還好,最怕大了一個打壞,累到生性的一個,好多家庭都有呢類問題,我地男女家亦發生,相親相愛只係做父母一廂情願,各有各家庭時,更加分你我. ...

係呀, 呢樣我響我99個邊感受到啦, 我老公兄弟姐妹多, 初識佢時, 大家庭好熱鬧呀, 但了解後只得一個煩字, 由其講到錢更加.........依家只圍持有D一年見幾次, 有D幾年見一次咁, 有時我問老公有無覺得唔開心, 佢話如期係煩不如唔見, 心知未得囉

子爵府

好媽媽勳章

我自己就覺得生一個好... 係老公想生三個... 結果生o左兩個...

我自己係獨女, 冇乜問題, 反而老公有個細佬... 唉... 眼見好多有兄弟姊妹o既都未必係好事...

我好後悔生多個, 因為大女好乖... 覺得好對唔住佢, 尤其時間上要分o左好多比細女...

我兩個都係開刀生, 傷口都唔算好痛... 不過生第一個時真係冇乜o野咁, 第二日落得床就周圍走, 大肚同坐月都食得瞓得玩得... 相反, 第二胎做緊手術時又凍又震又作嘔, 仲覺得越黎越痛(後尾再要加藥)... 當時以為自己就死咁... 大肚時又見紅, 要瞓床, 又食得唔好, 到坐月時又瞓得唔好, 身體比以前差...
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我奶奶依家有大病, 次次覆診都係得我同老公陪佢... 我老公細佬連去醫院望o下佢呀媽都冇... 問o下可唔可以輪流請假, 公司話唔得喎... 佢未結婚, 冇拍拖, d假唔駛留比細路/女朋友o架...

最激氣係... 我奶奶話怕佢冇飯食喎... 3X歲人喇...

我想要9999呀...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至