自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

好同意~~~~~

原帖由 EVA222 於 09-11-26 10:20 發表
童年生活唔開心,經常感到有壓力,12歲時已經想生一個就夠,如果老公同意的話,最好一個都唔生,我總覺得人生下來就是受苦,除非命水好可以不愁衣食遊戲人間.
我得一個女2x歲,要做一個上進的人,學業要下苦功,工作上的壓力 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係我想生一個
係老公ONLY俾我生一個(呢個都係意外, 其實唔想生)
佢話唔會再俾意外發生

(我本人想生2個的)

伯爵府

如果唔係老公要我都‘十卜,唔生呀,有謂「養兒一百歲,長憂九十九」,而家生態環境唔好,生佢出來都唔環保口既。

珍珠宮

我都係諗住只係生一個咋, 生左一個身體差左好多呀, 仲成日周身骨痛 再生多個我驚到時唔咪我照顧佢地呀, 係佢照顧返我轉頭, 咁佢地仲慘, 自問真係無本事, 而家廿幾歲, 裏面機能好似三十幾歲咁, 除非生左有工人湊, 日日有得食補品補下身咁就有得諗既, 呢D都係諗下好啦

水晶宮

我都唔打算生la~一個夠數~~
唔係怕痛,係心機,時間同教的問題,自問自己無能力再養第二個,呢個己經難教,沒心機和時間再生第二個!加上沒人幫手!乜都係自己搞掟!到時我怕自己會入青山!!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都係開刀生,但我就唔係覺得痛,起初未生第一個之前就好想生,但生咗一個之後我都怕怕,因為自從生咗呀囡之後,我覺得身體差咗,所以你話我自私都好,我唔想揾命搏,我驚再生多一個會無命湊,又唔想d細佬無媽媽,今個月d月經遲咗嚟,都嚇到我死吓死吓,希望唔好有意外.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 09-11-26 10:20 發表
童年生活唔開心,經常感到有壓力,12歲時已經想生一個就夠,如果老公同意的話,最好一個都唔生,我總覺得人生下來就是受苦,除非命水好可以不愁衣食遊戲人間.
我得一個女2x歲,要做一個上進的人,學業要下苦功,工作上的壓力 ...
極認同,某程度上如果唔係意外,我可能一個都唔生,生佢出黎根本就要佢受苦,講真,而家生存緊既人,有幾多個係捱緊世界,有幾多個係炭緊世界丫,加上我仔自出世以來,極多病痛,做父母既,緊係心如刀割,寧願自己受曬都唔想佢受,我成日都覺得生佢出黎類左佢,有時覺得自己做得未夠好,如果佢出生係其他家庭或者第2個做佢媽咪,佢會過得好d

大宅

未生之前好鍾意小朋友,
成日諗起碼生兩三個~~
而我生囡囡時又唔係好痛~都ok,無乜野.

但當囡囡出世兩三個月左右,
已經同老公有共識唔再生!!!

第一,教小朋友真係好辛苦~~我自問handle得唔好.
第二,因為囡囡而家可以話乜都有,又要乜有乜,
如果生多個,無理由姐姐有,佢無....咁咪駛多好多錢!!!!!!!

所以都係一個寶貝夠啦~~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 emilylam 於 09-11-26 11:25 發表
我都唔打算生la~一個夠數~~
唔係怕痛,係心機,時間同教的問題,自問自己無能力再養第二個,呢個己經難教,沒心機和時間再生第二個!加上沒人幫手!乜都係自己搞掟!到時我怕自己會入青山!! ...

me 2

大宅

原帖由 susi1024169 於 09-11-26 01:22 發表
ME~我生左啊仔頭1年,你既原因亦都係我唔會再生既最大原因,但慢慢生仔果種痛苦開始淡忘,反而浮現另一種令我決心唔再生既原因,教同養,照顧佢,教好佢一d都唔易,令我更加唔想生,而家佢都5歲半喇,唔再生喇,收工 ...

我到依家都仲好記得個種痛法呀..........
不過教又真係好難,依家我個女22個月已經好勁啦,話唔要就唔要,逼都逼唔到呀!!嘔血,日日都要鬧女,又要鬧飲水,又要鬧食飯,d人一定以為呢個阿媽精神有問題!

大宅

原帖由 藍藍 於 09-11-26 01:25 發表
生大仔時超痛,痛左成差唔多19個鐘都係開得5度 最後要開刀生,個傷口又鬼死咁痛,比我想像既痛得耐...果時真係有諗過唔再生,不過之後又有左老2....到作動等生果時咪又係諗起,點解又要"羅"苦黎申呀,明明上次生 ...

哈哈,唔生唔生依家又生第3個喇,我真係冇你咁叻,咁大勇氣再生,c6成日話不如生囉,我真係啋佢都傻呀!:;pppp:

大宅

原帖由 ching1117 於 09-11-26 01:29 發表
遲D你就會唔記得咗痛GA啦!因為我都係怕痛,所以揀咗開刀,開頭係幾痛的,但唔知係咪醫生手勢問題!好快我又覺得唔係咁痛,我冇食到止痛藥呀!所以如果我再生,我都可能都係會揀開刀.因為我好驚唔知要痛幾耐嗰種感覺.:toocol ...

咁你就幸運喇,預到個手勢好既醫生,我就冇你咁幸運,我個醫生一定手勢唔好,我都痛左成14日呀,不過係頭幾日最痛囉,之後都忍到既!

所以我又驚開刀痛,又驚陣痛痛好耐....

大宅

原帖由 mama512 於 09-11-26 03:07 發表
教同養真係令我唔想再生二個原因, 我覺得生得佢出唔好話要培養到十項全能, 起碼都要做個有用既人, 年紀大再分唔到心教第二個.

教同養真係好大責任,一個小朋友係點既人就係我地教出黎!好重好重..............

大宅

原帖由 我愛Corina 於 09-11-26 06:09 發表
如果唔洗我生,我都想有多兩個....

我既原因都係同樓主一樣...開刀開得唔好...好鬼痛....仲要有發炎..到40日個修口先話好d...但坐車'鄧'都會痛.......

不過都想生多個既....而家個女岩岩兩歲...無話陪唔陪襯品,我一 ...

開刀真係好好痛,我到依家都仲好記得........

我個女又係好霸道呀,已經成日同佢講要分享,又成日同佢分享佢中意食既野,但係佢都仲係好唔中意同人分享呀!

大宅

原帖由 NicoleTszChing 於 09-11-26 12:28 發表
未生之前好鍾意小朋友,
成日諗起碼生兩三個~~
而我生囡囡時又唔係好痛~都ok,無乜野.

但當囡囡出世兩三個月左右,
已經同老公有共識唔再生!!!

第一,教小朋友真係好辛苦~~我自問handle得唔好.
第二,因為囡囡而家可以 ...

同意"寶貝一個就夠"
見到個老公咁錫個女,我都好開心~
我開刀,第二日落床好痛,但我諗比順生的痛細好多~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有一個囡, 今年五歲半, 亦唔打算再生, 正如多位媽咪講"教"真係一個好難的功課, 再加上近嚟既新聞, 索k、援交、真係開始覺得唔知有無本事可以教得好, 所以一個就算喇~

男爵府

我同老公都決定只係生一個, 我地兩個唔係搵好多, 想俾最好既個囡, 如果生多個真係負擔唔起啦, 雖然有時會覺得只有一個佢會好悶, 但我會用更多既時間去陪佢

大宅

我都覺得生第二個真係好睇個老公幫唔幫到手, 如果係'醒扒', 話頭醒尾既, 我真係唔介意幫佢生多個, 但係可惜 , 所以我都係收爐算把啦~

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-26 08:53 發表
我開刀生後都好痛, 好痛, 但這種感覺會隨著時間而淡忘, 唔記得有幾痛.

不過我都支持一個夠哂數, 湊bb太勞氣啦, 特別我阿仔食飯和訓覺都好差, 湊一個還可以, 兩個嘛, 真係投降. 如果生兩個, 要想清楚家人是否有supp ...

男爵府

原帖由 idac_c 於 09-11-26 15:14 發表
我都有一個囡, 今年五歲半, 亦唔打算再生, 正如多位媽咪講"教"真係一個好難的功課, 再加上近嚟既新聞, 索k、援交、真係開始覺得唔知有無本事可以教得好, 所以一個就算喇~
...

唸法同你差唔多,我個仔而家6歲,讀書真係好大壓力,的同學仔真係好叻,係HK讀書只有辛苦二個字,又要番工又要教仔溫書做功課,真係好辛苦......

首頁

尾頁

跳至