在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

未做媽咪恨做媽咪, 但現在做了媽咪, 一仔一女, 應該好開心. 但事實覺得好孤獨好悶, 大女兩歲, 好摟計, 細仔快九個月, 週圍扒, 睇少一眼都唔得. 日日困在屋裡, 出街都係買餸買日用品, 買bb 用品. 老公早出晚歸, 我話我辛苦, 他話你有工人幫手, 仲話辛苦?

日日好忙的過, 時間全都花在仔女身上. 是否需要改變一下?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 lc69 於 09-11-26 21:52 發表
未做媽咪恨做媽咪, 但現在做了媽咪, 一仔一女, 應該好開心. 但事實覺得好孤獨好悶, 大女兩歲, 好摟計, 細仔快九個月, 週圍扒, 睇少一眼都唔得. 日日困在屋裡, 出街都係買餸買日用品, 買bb 用品. 老公早出晚歸, 我話 ...

如果你有工人幫手,點解得閒時唔約吓朋友出o黎食吓飯,傾吓計呀??

因為全職媽媽長期困o係屋企,對住小朋友,長期咁樣,對你心理都唔係好健康o架...要適時放鬆一下嘛。

複式洋房

回覆 2# lc69 的文章

係lu, 你有工人點解唔搵朋友出去食下飯呀,唱下k囉,我都同你差不多大囡2歲,宜家陀住個仔12月等生bb,如果你悶可以搵我傾下啦

大宅

其實你有工人幫手,咁你湊仔女的時候可以帶下佢地去街街,去公園,去圖書館,如果太辛苦就只帶一個出去,如在細仔睡覺的時候帶囡囡去街行下走下,又可以約其他的媽咪一齊去玩,唔想對日日對住佢地又可以自己去下街,其實有個工人可以幫下你湊,你的自由度己經好大了,當然有時你全職湊女,其他朋友都返工,要找朋友是難d,咁未等星期六日搵節目羅,而且你個女都兩歲可以返學,你想去邊玩都得啦!

大宅

My situation just like u, all of my friends need to work. If u want, we can keep in touch.
原帖由 lc69 於 09-11-26 21:52 發表
未做媽咪恨做媽咪, 但現在做了媽咪, 一仔一女, 應該好開心. 但事實覺得好孤獨好悶, 大女兩歲, 好摟計, 細仔快九個月, 週圍扒, 睇少一眼都唔得. 日日困在屋裡, 出街都係買餸買日用品, 買bb 用品. 老公早出晚歸, 我話 ...
:oops:

大宅

我個女4個月大. 我就覺得湊bb係好辛苦&好悶的工作. D朋友個個要番工. 佢地一係無結婚, 一係離咗婚. 有結緍果D又未有小朋友. 做我地ED全職媽咪最唔好就係無同事. 但番工就有同事有傾有講時間容易過. 我仲發覺自從做咗全職媽咪后同c6話題都少咗. 所以我都覺得好悶. 不過我E+讀緊個DEGREE COURSE. 應該2010讀完. 之后我打算乜都好總之找份工做.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你有個工人都好過我地d冇工人一腳踢o既全職媽咪呀 ! 你可以放下自己兩三個鐘頭假去約朋友/老公食下lunch, 又可以行下街街咁 ! 我地要出街就必定要揍住個b ( 都唔覺係放假 ) ! 冇咁輕鬆自在 ! 所以一到週未就好開心......可以一家三口出下街玩下 ( 辛苦過閒日, 但可以離家耐d心情都好d !) ! 如果閒日有其他媽咪 (各自帶埋bb出 ) 得閒就會約埋一齊出黎飲下茶咁, 有人傾吓計....d日子會好過d.....冇咁悶 ! 如果唔係日日都係咁就真係悶死 !!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我一直都係FT mami..我身邊d朋友大多都未結婚....d best frds仲要係hk..我係外國...
但我一係hk,我就覺得好開心..9月時我返左去一個月..得我自己帶住個女,但我日日都周圍去...我個女兩歲,唔肯坐buggy,係咁抱住,但我都好enjoy....
如果約左朋友食飯,我都帶埋個女去...又ok喎..d 朋友都鍾意同佢玩...

返到黎外國就慘d...真係好悶....不過我預備再讀書,希望我會過得充實d啦...

大宅

超悶,我兩個寶貝讀小一,巳前要返工,而家重慘過返工,但實在晤可以返工,因要照顧佢地讀書做功課,雖然有工人,都好鬼悶

禁止訪問

禁止訪問

民房

我都好悶,我自己湊,囡囡差不多9個月大,我又唔中意自己一個人帶系住bb出街,都成日系屋企,weeken好過d,我老公陪我出下街,食下野,但始終同阿b一起去街都系好麻煩!
希望她快d大.

珍珠宮

原帖由 wennie03 於 09-12-1 14:14 發表
我都好悶,我自己湊,囡囡差不多9個月大,我又唔中意自己一個人帶系住bb出街,都成日系屋企,weeken好過d,我老公陪我出下街,食下野,但始終同阿b一起去街都系好麻煩!
希望她快d大. ...

我都係咁話, 我出街買野好少帶bb, 週末晚上食飯都唔會帶, 俾奶奶湊一陣囉.
如果帶佢出去, 佢又未食得我地d大人野, 又要顧住佢

大宅

朋友是有, 他們都要返工, 日頭打電話給他們, 不能講太耐. 約食晚飯都有想過, 但都是自己不放心, 個心都是想睇住個女食飯, 如果我不在家, 工人餵她食飯, 問她呀女食成點, 她就話食好多或食完. 我就半信半疑. 另外, 自己成日都覺得好疲累, 不想給人見到個殘樣.

朋友是有, 但開始覺得沒有話題. 除了講下仔女經, 就沒有其他野講. 沒有仔女的朋友, 話題更少. 同他們講仔女, 他們好似唔明白你的感受. 有怕他們覺得我在晒命 (你就好, 不用返工, 有仔有女). 久而久之, 沒動力去找朋友. 我想係時候行出離認識新朋友.

大宅

好媽媽勳章

哇! 樓主有工人, 發達囉!

我地一個人......買送,煮飯,洗衫,掠衫,洗地,幫仔洗白白,抺屎,開奶,餵奶,煲粥,餵粥,暗訓,陪伴左右..................咁點算呀!

民房

:(
原帖由 lc69 於 09-12-1 17:33 發表
朋友是有, 他們都要返工, 日頭打電話給他們, 不能講太耐. 約食晚飯都有想過, 但都是自己不放心, 個心都是想睇住個女食飯, 如果我不在家, 工人餵她食飯, 問她呀女食成點, 她就話食好多或食完. 我就半信半疑. 另外, 自 ...

除o左我屋企冇工人,(我湊一個)妳o既情況我都非常相似,生活圈子越來越窄,就算有機會識新朋友,都好似唔係太識同陌生人溝通咁(唔知係咪日日淨係對住個囡講野o既關係...):(

珍珠宮

原帖由 MinnieGoofy 於 09-12-2 01:43 發表
:(

除o左我屋企冇工人,(我湊一個)妳o既情況我都非常相似,生活圈子越來越窄,就算有機會識新朋友,都好似唔係太識同陌生人溝通咁(唔知係咪日日淨係對住個囡講野o既關係...):( ...

me too ar
我放棄晒以前鍾意玩既野,因為要湊bb.
以前都會去工x會報d野學下, 而家屋企咁多野做, 都唔會諗住學.

大宅

回覆 4# lc69 的文章

啊! 我都有同樣問題. 做了全職媽咪后覺得自己圈子細了. 以前d朋友因為個個都要番工. 佢地全部都無仔女(有d根本無結婚, 有個今年仲離咗婚). 佢地d話題好多時都會圍繞工作如講吓佢地d老板点衰点衰. 可能係我多心, 我覺得講講吓佢地都會覺得我e+同佢地唔係同類, 所以會覺得我唔係最好的傾訴對象.
之前我真係覺得好悶, 日日都困係屋企湊囡. 但e+個女大多d了. 而且又請咗個姐姐幫手所以我可以帶埋bb同姐姐一切出街如同婆婆飲茶. 因為可以出多d街, 個人d心情都好咗好多. 我希望我d朋友快d好似我咁唔做嘢全職湊b咁我就有個陪了.

民房

其實睇來做全職媽媽都有同樣架煩惱同問題!~
我都覺得同朋友架話題少左好多,所以少左同她地傾電話,以家成日咪上下網,但上網都好悶,都唔知有咩好做,湊個bb,又要做家務,真系唔容易,大家一起add oil.如果有咩開心or唔開心,上來呢度講下羅,甘樣心情應該會好少少,起碼大家都會有同感!

複式洋房

我都係港島區全職媽咪,如果你悶我地可以出黎傾下計喎,或者喺fb傾計

首頁

尾頁

跳至