在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:
原帖由 fion128 於 09-12-8 18:54 發表
當囝囝未升中學時 , 我都係忙到顛 , 又要跟成績 for 升中 , 又要做家務 , 完全無時間理自己既需要, 日日都唔夠時間用 .
而家2個都升中了 , 開始覺得好得閒 ......
係呢 babyhowie , 你而家小朋友是否已升中 ? 你平 ...
Hi Fion,
我大女中二喇!
不過細仔今年先小一!
所以有排都未甩得身!

不過我生活好充實架!
除左自己對仔女之外,
我仲兼職幫人湊BB!

每朝送左個仔返學就湊個B返屋企,
餵奶、換片、等個B訓左我就吸塵拖地,
十點鐘到就準備午飯,十一點半送飯俾個仔。
之後我就推住亞B四圍去架喇!
等到個仔放學就排隊沖涼。
到五、六點就開始準備晚飯,
BB最遲八點就走(一般六、七點就走),
咁八點後食完晚飯就幫亞仔溫習。
都有電視時間架!

我鍾意生活係忙碌之中,因為我都好怕悶架!

如果有陣唔洗湊B(佢父母放假),
咁我又會四圍去行下街!

哇,你真系好叻啊!!!我都系ft mum,但我bb先得1歲,我好憎做家務嘎,但日日都要做,有時好煩,我反而中意湊仔喔,如果唔使做家務就好啦,發緊夢.....

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 fion128 於 09-12-10 00:03 發表
Hi xxx ,

唔怪得之你好忙啦 , 原來你重有個細既 . 其實我都係個鐘意整到自己好忙既人 , 不過可能忙左好耐 , 而家想嘆吓 , 但係而家先醒覺同朋友無晒話題 , 正如樓上媽咪講 , 8~9 點已經覺得好夜 , 但係人地先收啱 ...

其實我係同學之中第一個結婚生仔架!
所以一早已經同舊同學冇嘜聯絡喇!
直至佢地有開始生小朋友,又會打黎問下我!

不過依家朋友係我仔女同學媽咪!
大家起碼有共同話題嘛!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家客氣喇!
我唔係特別叻,
不過我好鍾意小朋友!
未生仔女之前做過工作都同小朋友有關!
依家有一仔一女,唔會再生!
但係又好恨玩BB,米幫人湊囉!
有得玩之餘,又照顧到個家庭,兼搵到少少外快!
真係出奇蛋咁達成我三個願望呀!

大宅

我都唔知衣家既生活點形容,
囝囝10個月,由坐月湊到衣家,
孤單悶不特止,仲好唔開心,好灰,
朝早一起身就開始唔開心,
有時想搵個人傾計都無,
日子好難過,我無工人,無人幫手,無咩朋友,有時唸如果有個工人都可以有個人對下講下野無咁悶,我既生活真係好苦悶...
加上我身體較虛弱,成日唔係呢度病個度病,
又辛苦,成日驚自己突然暈左,
出得街都係去睇醫生...呢d生活唔知幾時先完....

男爵府

志同道合呀! 我有個1.5女, 唔使返工, 有工人, 但唔開心! 覺得無人可以傾訴, 日日都留係屋企, 最多都係同個女去公園玩! 我2X歲, 所有朋友都未結婚, 而且佢地都好(示務)我,攪到我都唔敢講太多, 驚佢地以為我晒命呀!

男爵府

原帖由 marie12345 於 09-12-10 10:58 發表
我都唔知衣家既生活點形容,
囝囝10個月,由坐月湊到衣家,
孤單悶不特止,仲好唔開心,好灰,
朝早一起身就開始唔開心,
有時想搵個人傾計都無,
日子好難過,我無工人,無人幫手,無咩朋友,有時唸如果有個工人都可以有個人對下講下野無咁 ...

我同你情況一樣呀,仲要湊兩個,成日唔開心,又冇人明白,總之係個心好悶個身好忙

男爵府

我都做左5年全職媽咪,我日日都好似好忙,實質就好苦悶,日日做同一樣嘢,仲攪到個人開始有惰性(因為有乜人生目標),唔到最後嗰刻都唔去做,除左諗亞仔d嘢外,基本上個腦都唔知放乜....

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我有一個囡囡,歲半大,都唔會諗再生,一個夠
但已令我想死,
因為真係勁辛苦和悶
我無工人架,又唔係同屋企人住,
又係日日得我和囡囡,你眼望我眼
有時勁百厭,試過係頂唔順,喊架,<<===係我喊 =.= ,
跟住又要湊住佢,去街市買送....揹佢又唔係,推車無可能,...抱住佢去買送.....
跟住又要煮飯...... 唉
我私人時間,就係由佢訓左覺先有,每晚十一點半後才開始=.=

大宅

我有兩個小朋友,一個兩歲一個兩個月,有兩個工人湊,其實日頭都好忙,但到夜晚佢地訓左之後就會覺得好空虛好悶,其實我都好想出去玩,去唱k,但覺得自己已經無晒朋友,無晒social life,都幾唔開心...

別墅

做全職媽媽是需要一段時間去調整自己.我都曾經很孤單,悶,覺得生活全部是孩子而沒了自己,心裡越抗拒,日子就過得越悶,越唔開心.

如果做了全職媽媽還希望可以像以前一樣的話,那麼心態就要調整一下了,反正是要天天對著孩子,不如開開心心的過.照顧小孩也不一定天天都要悶在家裡,還有,自己的快樂掌握在自己手裡,朋友也只是陪你走一段路的人,沒有朋友的陪伴,自己還是可以出去轉轉的.

我也有兩個小魔怪,相差1.5歲,細b還小的時候,我會趁細b訓覺時,帶著大b出去轉轉,有時就在附近的starbucks喝杯咖啡,看一本雜誌,而給大b買個cookie餅或lollipop,我們兩個都可以靜靜待一會兒,那段時間自己就可以充充電,休息半小時,心態就會很平和.

細b大了會走路後,我就一個人帶兩個出去轉轉,留工人在家煮lunch,清潔,一個人帶兩個有一些累,不過總比待在家好,pacific coffee也是我和孩子喜歡的地方,我喝咖啡,他們就吃yogurt,吃完喝完又可以回家家了.

孩子一天一天的長大,日子就不會那麼辛苦了,而且現在大兒子上學了,小兒子明年九月也上學了,我又可以報游泳班一星期一次游下水,另外再考一些證書,學些東西,多鼓勵自己,不要自己悶壞自己,要學會愛惜自己.

全職媽媽加油.

大宅

我有兩個仔 一個2歲2月 一個1歲2月 冇工人 我覺得孤單 因為老公唔係我身邊(外地工作) 佢地唔訓既時候真係唔得閒 訓左既時候想掛住老公

洋房

回覆 4# monsterhunter 的文章

我都係.... 生活好大壓力, 個個都要為2餐....成日自己一個人同BB , BB 4個月就只係喊, 本來心情好好都會成日聽到BB 喊而令到自己唔開心, 自己都成日喊....老公話請個工人陪我, 但係請左工人就會儲唔到$, 我地又無$ 買樓! 交租都要$9000,而家物價好貴, 唔通要搵10萬一個月先可以有$買樓? 點解政府同地產咁FD, 真係佢迫到D 人好緊張好大壓力都係為左搵2餐, 本來同老公好開心, 而家成日都因為$ 嘈, 嘈完又喊, 我都好灰

大宅

bb未出世時我諗住自己湊番. 我心諗, 以前d女人都係自己湊. 仲要湊好幾件都無問題. 所以當初我只係請咗個陪月幫手. 但陪月一日只做10小時. 餘底d時間由我照顧bb. 但原來湊bb真係勁辛苦. 所以我最后都係請咗個姐姐幫手. 姐姐來了之后我就開心哂了. 雖然有時都會覺得悶. 但有多個人係屋企傾吓講吓都好好多.
我本人就幾唔鐘意老人家來湊bb. 好似我阿媽&99咁, 批評多多, 成日up三up四扮哂專家, 但其實又唔係幫手, 只會出口叫妳做e樣個樣. 妳做緊一佢就同妳講二. 催都催到妳頭暈. 妳彩我都佢地住得好遠, 所以見面少磨擦都少d.

禁止訪問

全职妈妈请入

禁止訪問

回覆 2# 爽媽 的文章

禁止訪問

洋房

hi樓主,我都係自己揍2個小朋友,大仔3.5歲,細女1歲,full-tim媽咪係好鬼辛苦同好困身,教小朋友/洗衫煮飯/家頭細務都係自己做晒,冇人幫,老公早出晚歸好鬼忙,我係住村屋嘅,所以好少出街,冇乜朋友,有時唔開心想出去揾人傾下都唔得,响出面返工起碼都有少少私人時間鬆下,我....唉!!!!! 最近同老公無咩嘢傾,好似各有各忙咁,覺得好弧單,之後我同佢講不如2~3星期就揾一晚出去行街食吓飯(揾呀媽來幫手睇下d小朋友),希望可以改善一下大家感情,希望work啦!!!

別墅

我都係自己一個揍兩個,3yr and 8mth!
做了3年全職媽媽,都有覺得好悶,特別生完第二個,人生好似得個忙碌,苦悶,孤獨!
近日聽了一段說話:"人生有三wang:繁忙,善忘,死亡",讓我思考自己人生!!我係咪工作太繁忙,忙到唔識休息,唔識放手,唔識體諒自己及其他人,所以感到孤獨?我係咪太善忘,忘到點解要做全職媽媽,過去所期望的,唔通要等到死亡的一天才覺悟?
有時,覺得自己腦海除了揍仔之外,甚麼也沒有,覺得太苦悶!有時,覺得自己的困難及問題冇人明白,覺得太孤獨!
所以,現在我做自己喜歡的事,做手作,開小型派對,預備食物,做小孩的新衣服,帶小孩去本地一日遊,讓小孩有開心的童年!
不用別人明白,不用太介懷,自己的成就不用其他人肯定,有難言上BK,我知道有人會幫到自己!!!
希望以上對話唔好嚇親你們!!!

洋房

好有同感呀...睇完我心情又好番d啦!
希望大家都可以做個HappyMum!!

原帖由 happycandy 於 10-2-23 20:06 發表
我都係自己一個揍兩個,3yr and 8mth!
做了3年全職媽媽,都有覺得好悶,特別生完第二個,人生好似得個忙碌,苦悶,孤獨!
近日聽了一段說話:"人生有三wang:繁忙,善忘,死亡",讓我思考自己人生!!我係咪工作太繁忙,忙到唔識休 ...

別墅

我同樓主都差不多情況, 有兩個小孩, 也有工人幫手, 其實已經覺得好幸福了. 雖有工人幫, 但係出街都唔放心, 會成日心掛掛.
其實有工人都有煩惱, 好似湊多個女咁, 佢做野好粗心. .. 好激氣. 如果加上小孩都唔乖. 咁個人就會發癲...
同似前d舊朋友講係無個會明的. 佢地個個都覺得我做少奶奶, 仲可以有咩煩腦? 朋友已不多. 仲要多數都未結婚/離婚/無小朋友..有小朋友的, 又未必有工人....
就算現在開始識多左仔仔同學的媽咪, 但都係好陌生似的.好似唔係咁識同人溝通...

雖然覺得自己幸福, 自己平時會寫下Blog 咁. 或者做自己感與趣的事. 同仔仔去街. 圖書館. ...生活可以好忙.
但有時自己內心都好寂寞的. 好似無咩朋友.
珍惜眼前人

首頁

尾頁

跳至