自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

多謝大家既支持,如果校長見到你地咁講都會好安慰=]

子爵府

原帖由 ANDREAMLEE 於 09-11-27 22:07 發表
樓主!請你不要灰心,你們有這位無私而勇敢的校長帶領下,一定走出光明!願你們全校師生一起努力去面對逆境,每位同學都成為社會未來的棟樑!我們會支持基生中學的所有師生!

唔係個個校長都願意行出第一步的,郭校長她有遠大理想,與 ...

Support

大宅

原帖由 學生 於 09-11-27 22:44 發表

我好安慰....我個女妳長大了.....妳的一字一句也是我和爸爸的心聲....支持妳....支持基新中學 !!! 我估唔到同妳講完 BK 之前既負面回應....妳走黎澄清....GOOD JOB...
朋友,你變了沒有? 離上次衝動已經多久?
何時發現笑聲都可以心痛快樂也可以哭!!! 
解釋不透,時間...教了你智慧沒有?!
還是會揀擇處理傷口 !
原來每事本質一貫如舊,沒有帶喜與悲 ,
變的只是你的感受...........

翡翠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我從來都唔覺今次貴校事件有咩錯,反而好值得鼓勵同讚賞! 不過對貴校校長果句"後悔"打個突啫!

anyway,我非常支持貴校今次既決定!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

係呀, 香港人好快會唔記得架啦, 我好支持你地, 唔洗唔開心, 標籤你地個D人係唔須要理會, 係佢地水平未夠去明辨是非啫...總之你地努力讀書, 做好自己就得啦, 加油!

大宅

肯和警方合作係各校的ROLE MODEL!

原帖由 kiki.kiki 於 09-11-27 23:05 發表
係呀, 香港人好快會唔記得架啦, 我好支持你地, 唔洗唔開心, 標籤你地個D人係唔須要理會, 係佢地水平未夠去明辨是非啫...總之你地努力讀書, 做好自己就得啦, 加油! ...
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 學生 於 09-11-27 22:44 發表

叫你校長上BK

佢簡直是中學校長典範

支持支持

大宅

回覆 27# sumyau 的文章

係呀...我個女黎嫁...佢講出我同我老公既心聲呀....
朋友,你變了沒有? 離上次衝動已經多久?
何時發現笑聲都可以心痛快樂也可以哭!!! 
解釋不透,時間...教了你智慧沒有?!
還是會揀擇處理傷口 !
原來每事本質一貫如舊,沒有帶喜與悲 ,
變的只是你的感受...........

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 玉桂貓 於 09-11-27 22:39 發表
我想打「唔好唔開心」

有個編輯掣更改內容,
唔水開新post咖

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 學生 於 09-11-27 20:43 發表
我係基新中學中五既學生,
就住大家對學校既回應..我覺得我應該講返d野..

呢兩日既報導,身為學生既我睇到其實係好無奈,
原本都真係聽新聞咁聽,但見到你地既回應..自己都實在係有唔開心...
校長出黎講既千真萬確係事 ...

好老實, 我唔知基新係咩學校, 我同其他人一樣, 一開始睇報紙都覺係學校身有屎, 校長死撐.... 但今日再睇新聞, 我好佩服校長, 睇得出佢真係為打擊毒害先借出地點比police做野, 最重要, 仲要係李少光嘅clarification,重申冇基新學生涉案, 講真, 之前冇人識基新, 但宜家因禍得福, 對學校聲譽反而有好影響。

珍珠宮

2020勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

um....樓主, 你作為一個中五學生, 謹記要好好做好自己本份, 我都係媽媽, 好明白如果仔女學壞, 媽媽會有幾痛心.....
如果如你所言, 學校既負面新聞只係傳媒炒作, 咁你亦無謂再唸咁多, 好好比心機讀書, 做一個光明正直既人, 相信貴校校長同你父母都會以你為榮

大宅

我一向都係支持你地!!!!

洋房

見到呢位同學既文章思路清晰流暢,言之有物,令我對基新中校有左更多了解, 試問如果真係咁差既學校, 點會出D咁好既學生呢?

人言雖然可畏,但謹記清者自清. 第時出到黎社會做事一樣會有咁既事發生, 比人抹黑或冤枉, 總之自己行得正企得正係最緊要!

我可以話比你知我從一個市民角度點去睇呢單新聞, 由呢單新聞第一日出我只見到既係一班認叻既警察, 本黎都無咩野, 最慘係佢地高興忘形之際違反左保密協議都唔知,當然佢地無諗到後果係會引起社會對基新中學同埋同學既誤會, 但同時我亦見到一位果斷敢言既校長. 用恰當既方式去表達左你地既意見, 亦維護了學校及同學既尊嚴. 最後連保安局都要出黎致歉澄清, 所以其實你地已經贏哂, 唔駛唔開心的!我相信現在大部份市民已經知道係咩野一回事,因為我地有分辨是非對錯既能力!

呢位同學,繼續比心機努力讀書呀!

男爵府

我係路過既..
如果唔係有位會員話係佢家長
我以為樓主係"記者"之類TIM ...

侯爵府

間間學校都有壞學生, 有好學生, 根本唔需要將人地點睇放在眼內, 清者自清..人地話你壞唔等於你係壞, 你地話你好亦唔等於你係好....好定唔好, 你地自己唸清楚, 用行動表現出黎咪得囉

但樓主, 你有無唸過, 你咁樣出POST, 正好證明涉密O既唔一定係警察, 可以係學生茶餘飯後O既話題, 俾記者聽到, 可以係學生網上討論, 俾人搵到(記者好叻做呢D野) 而家你都提供左重要O既資料俾公眾喇....

如果唔係有家長O係度, 我會以為你係警察扮學生, 玩"掩眼法"

伯爵府

2020勳章

原帖由 學生 於 09-11-27 20:43 發表
一間原本係清白既學校,清白既學生..一夜之間就比人抹黑哂..
就連著住校服出去食飯都比人眼望望,感覺真係會難受...

同學:明白你感覺難受!
基新係北區一向都唔算係差的學校,經此一役,只要你和同學仔們校內校外言行舉止都表現良好,外人係會另眼相看的。放心!

支持你校長,佢肯同警方合作,證明佢係有心打擊北區校園濫毒的有心人。作為市民,我認為她很

翡翠宮

2020勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主:

成件事, 都係警方個邊錯,
你間學校校長不知幾勁! 邊有學校校長肯咁勇, 肯擔負公民責任, 做到警民合作丫.
警方蝕漏機密, 又即時出黎捍衛同學喎.
你地班同學仔, 記得係學校支持同讚下校長添呀. 出埋聯名信支持校長做法仲好.
以後, 我諗都無黑社會, 壞分子敢埋你地身,你個校長咁勁!

我地班c9 , 家長, 眼睛雪亮, 黑白分明.
唔使擔心.

讚~

男爵府

好似話係警察沒有申請到法庭保密令之類,先泄露校名.
李少光都有認喎.
原帖由 pyjess 於 09-11-28 00:05 發表
間間學校都有壞學生, 有好學生, 根本唔需要將人地點睇放在眼內, 清者自清..人地話你壞唔等於你係壞, 你地話你好亦唔等於你係好....好定唔好, 你地自己唸清楚, 用行動表現出黎咪得囉

但樓主, 你有無唸過, 你咁樣出PO ...

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實一睇新聞,我真係無乜特別感覺...
學校就好似一個小社會,入面乜人都會有...

老實說,無人可以100% sure基新無人吸毒,但其他學校如是.....

所以由頭到尾都無唔會呢個中學有bias..

首頁

尾頁

跳至
熱門主題