論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個工人講手提電話....

工人夠期續約, 問我使唔使出電話, 又講自己無出機,今日見佢講手提電話. :evil:
大家比D意見. Thanks!
:lol: :wave:

別墅

Re: 個工人講手提電話....

手提電話放假才比用,工作時唔準用手提電話. :mrgreen:
十個工人九個講大話.斷正都話無.下次再犯立即執包袱返歸

別墅

唔好同佢續約,唔係因為佢有手提,而係佢大話連篇,仲要係睜大眼講大話,仲有佢都當你不全在,你係度佢都講電話.

男爵府

唔好同佢續約

洋房

個個工人都係咁。可唔可以同佢約法三章有續約﹖

民房

約法三張根本無用o架, 佢地一定咩都應承你, 不過續咗約就會偷偷地講啦, 我個唔止講電話, 仲成日send sms, 我o係屋企成日聽到佢o係房按手提send sms 呀, 話佢又傷感情, 唔話又愈來愈過份, 真係搵氣黎受呀!
;-) ;-) ;-) :-D :-D

大宅

Hi Minnie,

我個工人一樣,.最初成曰偷偷地講電話,早又講,晚又講,有幾次重比我"斷正",在被內講電話.很夜才睡.后來"警告"佢,咪再成日唔集中,掛著講電話,唔系就抄,佢先好番!!
大佬呀,我地請你返黎唔係"煲粥"呀!! :evil:
Minnie你講得好

別墅

working days 比個手提僱主keep,放假前一日才比番個手提比印印,我宜家係咁做法,佢唔like都無用,因為佢地唔識self control,話完一次又有下一次,到時係我唔like,最好

男爵府

I verbally warned my maid, writtenly warned my maid, but 約法三張根本無用, 佢咩都應承, but still 你係度佢都 inside toilet or room 講電話, 斷正都話無. last week already 執包袱返 Indonesia la.

別墅

my maid also always talks on phone in bed and sleeps very late. I talked to her seriously that cannot sleep too late and talk on phone too long. It made her forget many things on work. She replied me this is her own time and did not agree her fault. :evil:

I do not renew her.

男爵府

我個個印印都係,承諾無用,被厄完一次又一次:evil: ,同佢續約前都好好尚算可以,仲承諾咩都say yes 唔會洩 ,續約之後就背住你做d佢話唔會做既野law,我都有時隻眼開隻眼閉,so 今年佢7月尾走啦,我雖然煩緊個仔邊個湊d家務自己做返會好辛苦,但係我都不知幾開心!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一向比工人任用屋企電話外,老公仲比一張有成千分鐘的電話給她---個月費約$138(因佢會帶bb去公園,有乜事都可以打電話求救),但超過以上之支出就要佢自己比!佢一路落每個月都係用多二百多至三百元(因為係我老公找數,所以知佢用來打sms比屋企同係台灣的老公仔。對佢算係咁啦....
但到了第九個月佢開始打了$6xx,雖然佢有比返多了的費用但我都比verbal warn佢,跟住第十個$1200...跟住個月仲$1300..我本想比多些幾會佢但佢變本加厲跟住個月仲$1500。我同我老公終於忍痛炒了她,因為我個囡特然唔肯跟佢(囡囡那時15個月,咁就知出事了)...結果她最后留了$1700電話數比我做紀念禮物。(佢臨走時話會找哂數至走架!)我真係太純情啦... 依家個囡比99照顧,除比99寵壞外,肥左又靚左... 我老公話以後唔請工人啦,就算要請都等個囡大些識打小報告先喎!

大宅

My maid also talk on her mobile all the time, inside toilet, kitchen with hand-free. I will not keep her mobile because I know she has two.

首頁

尾頁

跳至