嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB四個月大, 食奶時掛住玩唔肯食奶, 點算?

BB四個月大, 依家食奶時如果無訓著覺時就會掛住玩,

大宅

Re: BB四個月大, 食奶時掛住玩唔肯食奶, 點算?

ivan媽,

我諗你bb唔關奶粉事, 我bb4個幾月時都是這樣, 後來我睇書知道原來這是bb到了厭奶期, 過1-2個月後就會食番奶, 你試下飲完半枝奶, 如果bb唔肯飲, 你就停一停, 坐住枝奶先, 同bb玩一陣, about 20分鐘後再俾佢飲, 佢就會飲埋餘下的.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

大宅

我個仔就黎五個月啦, 佢又係咁, 餵到我都好

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

四個月是厭奶期?知唔知英文,想brief定個傭先!

大宅

garytai 我同你一樣餵奶餵到好

大宅

我囝囝食奶時都係周圍望, 一餐奶分3,4次至食完, 仲要只食得6安甘大把, 無收! ?-(

大宅

fix a place which is quite to feed, such as bed room, it help the BB to concentrate to eat

民房

I will switch off the televison and let the baby has a quiet place to feed and let the baby to concentrate to eat.

大宅

我個bb都係唔肯飲奶, 有時只飲2-3 oz. 有時飲5 oz.
但佢只有3個幾月. 唔通3個幾月就厭奶??

大宅

我朋友話佢玩野喎, 真係,即係佢依家唔鍾意食野, 鍾意周圍望野, 可以搵第二d野引佢注意, 不過我試過都好似唔係好work

大宅

我個b 由三個半月到而加都係咁. 佢而加五個月都仲係13 lbs 咋. 佢又係好似唔會肚餓咁, 仲越黎越多招數甩開個奶咀添. 我好多時都餵奶時發佢脾氣鬧佢, 但佢仲響道笑. :evil:

大宅

pluie 我個BB同你個BB一樣, 餵奶時發脾氣鬧佢, 佢又係響道對住你笑, 一係唔會望你當你唱歌仔, 俾佢激死! :evil: 我老公話一定要佢食晒

民房

我個bb都係咁呀,各位媽咪有冇方法可以改善,請指教.
各位我係ChingChing囡囡24/11/2004於威爾斯親皇醫院出世 24/11 3.69kg ;29/11 3.69kg ;17/12 4.7kg(連衫);28/12 5.08kg ;29/01 6.69kg 身高59cm;05/03 7.55kg 身高64cm:roll:

大宅

Ivan 媽, 健康院姑娘話我地呢類bb 係鍾意玩, 食少少覺得個肚唔空就唔想食, 想玩呀... 因為食奶悶丫嘛. 但佢比唔到咩方法比我, 只係叫我忍耐下喎..

我試過響一間靜靜地既房餵, 要佢望住幅牆食, 都唔work.

男爵府

育兒性格勳章

我都係咁呀,阿b成日咬住個奶咀係咁講野,一唔係就一手撥開個奶樽,你要佢食呢,佢見到個奶樽就喊晒,食左又嘔返出黎... 真係咩野辦法都出齊,都係唔得。

開頭我老公都一定要佢食晒6oz,不過次次見到食到一半唔肯食,一陣又嘔又喊,都冇再堅持喇,5oz分開兩次俾佢食,食下抖下囉,但求佢唔好嘔就算喇。

大宅

我對孖仔都係咁,由三個幾月開始,中間有1-2個星期好d,現在又唔食,我都會唔比佢食,因為我唔想養成一個唔好的飲食習慣,我好擔心如果再係咁,將來食糊仔粥仔時,唔鐘意又唔食又去玩,你地點睇呀??

男爵府

畀面勳章

Aiya, my baby is also the same!

He is just 2.11 kg when he was born. Now he is 4 month old and is only 6kg.

I've tried every method ... very tired and fustrated!

真係担心 c 阿媽 la!

複式洋房

我個囡又係唔多食奶,不過有時食剩d奶,我會試用spoon來餵,佢都會慢慢食埋, 可能佢唔想啜個奶咀 ?-(

別墅

我bb情況都係一樣, 佢已經六個半月, 而家諗住比佢食半個鐘, 幾多都算啦!

複式洋房

我個囡囡四個多月大, 食奶時好鐘意左右搖頭, 搞到d奶漏晒出黎, 飲得耐d奶凍咗又唔肯飲, 有時食食下又會望住你笑唔肯努力飲, 好麻煩.
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至