母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

尋日bb去健康院打一歲針見姑娘時,姑娘問我bb一次飲幾安奶,我話一直全人奶埋身餵所以唔多清楚,個姑娘呀大個口,之後話仲飲緊人奶?你要俾佢飲奶粉喇!我話佢飲得好好,而且佢唔肯飲奶粉,但個姑娘叫我用杯or匙餵,嚾都要嚾bb飲咁話,唔好再飲人奶喇,唔夠架咁話,我立即呀大個口呀!!
我一直都夠奶俾bb飲,而且飲得好好,bb身高大碼體重又係大碼,健康一直好好,而且11個月已經識行,其他發展亦正常或比正常快添!
連我老公都話個姑娘咁講好有問題,叫我唔駛理佢照餵bb飲人奶喎!唉,但聽完個姑娘咁講個心唔知點咁!唉!我有錯咩?

大宅

個姑娘係有問題,WHO講餵人奶可以食到兩歲或以上,你話WHO權威啲定係個姑娘權威啲?

其實有啲醫護人員唔係咁breastfeeding-friendly,我上次4個月時因為阿b重得唔好要求見醫生,個醫生叫我轉全泵(佢仲要係大緊肚,應該都餵人奶既常識架),but之前見我個姑娘就叫我繼續埋食,最多用其他方法解決前奶既問題。後尾我係母乳協會既facebook見到佢地一篇講析辨breastfeeding-friendly既醫護人員既文章,其中一點講如果個醫護人員同你講埋身食同全泵係冇分別既,佢已經唔係一個有餵人奶常識既醫護人員。

大宅

原帖由 kristinecheng 於 09-12-1 11:07 發表
個姑娘係有問題,WHO講餵人奶可以食到兩歲或以上,你話WHO權威啲定係個姑娘權威啲?

其實有啲醫護人員唔係咁breastfeeding-friendly,我上次4個月時因為阿b重得唔好要求見醫生,個醫生叫我轉全泵(佢仲要係大緊肚,應該都餵人奶既 ...

介唔介意講下,你既前奶問題係咩野?

複式洋房

香港就係多得呢d咁o既姑娘所以仲係一個 non-breastfeeding-friendly o既地方。
好落後! 係一個國際級城市的悲哀!!!

大宅

陪月勳章

可唔可以講下埋身同全泵的奶有咩分別???我找唔到你講O個篇FACEBOOK..

原帖由 kristinecheng 於 09-12-1 11:07 發表

其實有啲醫護人員唔係咁breastfeeding-friendly,我上次4個月時因為阿b重得唔好要求見醫生,個醫生叫我轉全泵(佢仲要係大緊肚,應該都餵人奶既 ...

大宅

篇文冇講埋身食同用樽餵有咩分別,不過綜合我睇其他既文章,應該有以下既分別:
1. 埋身食既啜同樽唔同,可以訓練bb口肌發展
2. 自古遺傳以來既DNA裡係design埋身餵哺,可以安撫女性生產後既心理(build up 親子關係),篇文話如果生產後冇埋身餵食既經驗,等同「失去兒子」既感受喎。

禁止訪問

伯爵府

我想問大家點分前奶同後奶呀. 顏色上有咩分別呀. 點先知幾多係前奶幾多係後奶呀.

大宅

呢位姑娘都幾唔專業,母 乳除了營 養,還有抗 體以及心理安慰,特別是BB 學行學爬,接觸新事物的範圍大左,亦會接觸到更多的細菌,此時的母 乳會有更多的抗 體保護BB,這些是配方奶 粉沒法提供的。

引述Dr. Jack Newman 文章:http://www.breastfeeding.org.hk/book/163
8.他(她)告訴你寶寶六個月大以後,母奶就已經沒有營 養價值了。
「即便這是真的,母奶哺餵這個行為仍然有其價值。即使沒有母奶,母 奶哺餵是兩個互愛的人之獨特互動。更何況他(她)的說法並非事實,六個月以後的母 奶仍然含有脂肪、蛋白質、卡路里、維生素及其他營 養成分,而且保護寶寶免於受到感染的抗 體及成分也都還持續分泌,有些含量甚至比之前的母 奶更多。告訴你母 乳不再有價值的人,根本連哺餵母 乳最基本的事情都不知道。 」

至於埋身餵和全泵的分別,以奶瓶餵哺,無錯BB 仍然是吃母 乳,但乳房和奶瓶的流量是有分別的,奶瓶是設計到會自動將奶滴出來等BB 吃,而BB 吃母 乳,需要要鼻去聞媽媽的奶,用眼睛找媽媽的乳頭,用手去抓媽媽的乳房,然後要用舌頭去刺激媽媽的乳暈出奶,這一連串的動作要經大腦運作,所以母 乳餵哺不單是母 乳有益,整個行為亦促進大腦發展。

我們現在看的研究,所發現的益處,數據是收集自直接餵母 乳的婦女,雖然沒有研究比較過埋身餵和全泵形的差異,但如非特別情況如母嬰需要分開,一般來說不會鼓勵用奶 瓶餵哺。因直接餵哺,BB 可聽到媽媽的心跳,而且餵 奶時肌膚接觸能穩定BB 情緒,BB 少喊,血糖就會少消耗,BB 會更長肉,對初生或早產BB 特別有效。

大宅

好媽媽勳章

個姑娘真係有問題 我明白你種感受...如果我係你一定會即時去搵佢I.C問清楚...因為一定好心煩...我個囝囝依家8個月大D無知既人,成日都問下仲飲緊人奶???你有無貨架???會唔會唔夠營養,你仲得唔得架!!!真係煩到嘔~唉~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

姑娘既出發點係乜野先?

人奶好處, 好多人都講左.

人奶缺少維他命D, 呢個係事實. 如果你住歐美國家, 成日天陰陰又晝長夜短, 咁人奶B 要食維他命D 補充劑. 就算係奶粉B, 飲唔夠一定份量既奶粉, 都一樣要食補充劑. 不過你住香港, 唔駛憂呢個問題, 因為香港長期有陽光.

所以我覺得你照餵啦, 冇問題既. 而且個你bb 都食緊固體食物, 唔駛太擔心營養問題.

大宅

人奶之所以少維他命D 是因為北美地區的皮膚癌病發率高,當地的媽咪很少很少曬太陽,令她們的母 乳缺少維他命D,所以美國兒科學院建議美國BB 要靠口服液補充。

但亞洲地區就沒有媽咪少曬太陽導致維他命D 不足的問題。

大宅

好媽媽勳章

原來仲有咁多人支持餵人奶,我一直以為好似我咁餵到一歲嘅會好怪添(連姑娘---我以為尊業嘅人都咁講)!!!嗚....依家好開心呀!!!多謝各位!!!我會一直餵到無得餵為止!!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LaamHeiMa 於 09-12-3 10:11 發表
原來仲有咁多人支持餵人奶,我一直以為好似我咁餵到一歲嘅會好怪添(連姑娘---我以為尊業嘅人都咁講)!!!嗚....依家好開心呀!!!多謝各位!!!我會一直餵到無得餵為止!!! ...

大家加油呀!!!餵到大家既寶貝自然離乳為止YA~YA~YA~

複式洋房

真係咁都得
睇到好嬲
我建議你投訴個姑娘

子爵府

陪月勳章

請問係邊間健康院? 佢真係好有問題, 唔識又亂教人

複式洋房

我餵個囡由出世到而家 keep 住全人奶, 16個月, 上個月吾小心, 入左醫院, 話俾醫生姑娘知, 佢食緊人奶, 姑娘仲俾個屏風我用黎餵 b b , 佢地都無人同我講過半句吾好再餵喎 ~

洋房

有關第二點…有無誇左少少…有時D人又太過迷信埋身人奶…無理其它媽媽的感受…

原帖由 kristinecheng 於 09-12-1 17:42 發表
篇文冇講埋身食同用樽餵有咩分別,不過綜合我睇其他既文章,應該有以下既分別:
1. 埋身食既啜同樽唔同,可以訓練bb口肌發展
2. 自古遺傳以來既DNA裡係design埋身餵哺,可以安撫女性生產後既心理(build up 親子關係),篇文話如果生 ...

大宅

Hm...我會咁睇件事,自然界設計得既就梗係最好,即係所謂既best practice,做到既就最好盡量follow啦,不過如果因為某啲客觀條件因素做唔到埋身食,就梗係要全泵,又例如因為客觀情況唔許可餵唔到人奶,就梗係要補奶粉,呢個係「不能」與「不為」既問題,唔洗咁敏感既。

原帖由 wongduckie 於 09-12-10 18:03 發表
有關第二點…有無誇左少少…有時D人又太過迷信埋身人奶…無理其它媽媽的感受…

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊