婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

政府資助既豬流感防疫針已經有得打, 我小朋友得 3 歲, 應唔應該帶佢去打呢? 但呢隻針咁新, 打左我又好怕有嚴重副作用, 真係進退兩難呀...

別墅

原帖由 edwardmama 於 09-12-1 12:03 發表
政府資助既豬流感防疫針已經有得打, 我小朋友得 3 歲, 應唔應該帶佢去打呢? 但呢隻針咁新, 打左我又好怕有嚴重副作用, 真係進退兩難呀...

我都同你一樣, 驚同一個問題, 我個細仔身體弱不禁風,仲要返n1要全日係學校, 而家o的幼稚園多左好多大陸人, 佢地又成日上上落落, 好容易將o的變左種既豬流感帶左落黎, 佢地又對預防病菌意識好低, 唉,,,,,,,,,真係唔知點算...

民房

咁點算呢, 都唔知打好唔打好...
我都好明白你的感受, 雖然我仔返半日, 但大陸人既問題, 我諗真係間間幼稚園都有, e家我要小朋友日日帶 mask 返學, 係辛苦d, 但點都好過咩都無.....唉..

原帖由 yeung99 於 09-12-2 11:14 發表

我都同你一樣, 驚同一個問題, 我個細仔身體弱不禁風,仲要返n1要全日係學校, 而家o的幼稚園多左好多大陸人, 佢地又成日上上落落, 好容易將o的變左種既豬流感帶左落黎, 佢地又對預防病菌意識好低, 唉,,,,,,,,,真係唔 ...

別墅

原帖由 edwardmama 於 09-12-2 17:03 發表
咁點算呢, 都唔知打好唔打好...
我都好明白你的感受, 雖然我仔返半日, 但大陸人既問題, 我諗真係間間幼稚園都有, e家我要小朋友日日帶 mask 返學, 係辛苦d, 但點都好過咩都無.....唉..

...

帶mask都無用, 小朋友邊有咁叻, 佢地會成日會將個mask只戴到口到, 個鼻又戴唔到, 咪又吸左的病菌入去, 我細仔成有戴架, 但就係用以上方法, 佢係我8面前會用個mask蓋個鼻既, 但我一走左佢咪,,,,,,唉.......總之都唔知點, 而家諗住睇定o的先,等多o的人打左先, 睇下個負作用有幾多先再算,

侯爵府

同大家一樣, 十五十六, 想打又怕有副作用, 都係睇定d, 過多兩三個星期再決定.

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

今日帶13個月大既囡囡打流感針時問醫生打唔打豬流感針好, 佢只係答我等28號政府SEND左指引比佢先答我..... 咁我洗鬼佢答呀

大宅

我朋友一家四口,我朋友早前打左SWINE FLU(H1N1)預防針(佢係高危,所以打左,我地唔係住HK,所以我地政府已經開始比人高危人士打),我朋友一家最近傳染左H1N1,成家人除左我朋友外,佢兩個仔女同佢老公都中左,(佢另外三個家人無打針,因為唔係高危,我地唔係高危未有得打住!)哩件事係事實,信唔信由你哋。

大宅

我哋會帶2個b下星期去打。

大宅

you mean even being injected H1N1, they still got H1N1?

原帖由 riko-uk 於 09-12-19 22:16 發表
我朋友一家四口,我朋友早前打左SWINE FLU(H1N1)預防針(佢係高危,所以打左,我地唔係住HK,所以我地政府已經開始比人高危人士打),我朋友一家最近傳染左H1N1,成家人除左我朋友外,佢兩個仔女同佢老公都中左,(佢另外三個家人無打針,因 ...

大宅

原帖由 snail 於 09-12-21 14:57 發表
you mean even being injected H1N1, they still got H1N1?

唔係呀,我話佢屋企得佢一個打左,(佢另外三個家人無打,即佢仔,女同老公無打),咁全家得佢一個無被傳染到豬流感。(佢係高危,所以先有得打,佢啲家人唔係高危,所以無打)。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 riko-uk 於 09-12-22 00:04 發表

唔係呀,我話佢屋企得佢一個打左,(佢另外三個家人無打,即佢仔,女同老公無打),咁全家得佢一個無被傳染到豬流感。(佢係高危,所以先有得打,佢啲家人唔係高危,所以無打)。 ...

咁係唔係 果個高危 自已打咗(可能職業係醫務人員)
所以帶咗d 病毒返屋企
唔小心傳染咗家人呢???

大宅

我今日去左c家到打左la,一家4口一齊打,之前仲15/16,但係唸唸下,外國都好多bb打,而且呀仔又就黎返學,老公返工接觸人多,又易中招,呀女又得一歲 ,我真係唔想再日日擔心,lala林去左打,相信應該冇乜事ga

大宅

其實去政府同去私家打係咪都係一樣?? (除咗私家要比$$) 因為有d 人話政府嗰d 會加防腐劑以防開咗支葯用唔哂留返第二日用, 私家就唔會. 係咪真??

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

有無小朋友打左之後有問題呀(例如發燒....), 我都唔知比唔比兩個小朋友打好.... 不過我打都係去私家打, 我呢頭私家打唔洗錢~

男爵府

想問小朋友打左第一枝針, 要隔幾耐要再打第二枝呀? (因醫生叫我2星期後返去再打, 但我家姐個醫生叫佢3星期後先返去再打, 好confuse??)

男爵府

有「營」勳章 畀面勳章

有朋友上個月帶咗兩個囝去打, so far ok, 冇咩事~~ 我都幫阿囡book咗私家打, 不過一間已full, 仲比姑娘話我咁遲先book, 另一間貴d就book咗, 啱啱打嚟話聽日或後日可以打, 不過今日要先去落訂~~ 不過見佢個list都好多健康大人去私家打~~

原帖由 rubyplk 於 10-1-6 11:14 發表
有無小朋友打左之後有問題呀(例如發燒....), 我都唔知比唔比兩個小朋友打好.... 不過我打都係去私家打, 我呢頭私家打唔洗錢~

男爵府

我仔呢兩日發燒都唔知打唔打得...如果去book唔知要等幾耐有得打呢...

男爵府

有「營」勳章 畀面勳章

琴日問過姑娘, 發燒係唔打得, 要好番先打得~
我係book私家, 都係等咗兩三日有得打~~
政府要walk in 去先知, 但有家長話如果9點一早開門去, 有機會即日有得打~~

原帖由 saitta 於 10-1-6 23:50 發表
我仔呢兩日發燒都唔知打唔打得...如果去book唔知要等幾耐有得打呢...

民房

打又唔係.. 唔打又唔係..
咁多負面新聞..
但又怕小朋友番學易感染..
真係擔心..

首頁

尾頁

跳至