母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 只肯食一邊

我係幫朋友問的, 因我沒有此問題出現
佢bb 3月頭出世的, 而家bb 只肯食一邊, 另一邊唔肯食, 就算等佢最肚餓時比佢食都係唔肯食, 正係大喊, 而我朋友因為咁, o個邊的乳頭亦損左, 點算?

男爵府

2011至尊種植勳章

Re: bb 只肯食一邊

我囝囝最初(一兩個月大時)都係只肯食右邊, 左邊吮一陣就喊, 唔肯食.
後來我發現係因為左邊乳房的流量太快, 佢o個時仲細, 食唔切.
我試過先將左邊乳房的奶泵出, 然後再用左邊餵, 但 bb 一吸吮, 就刺激有噴奶反射, d 奶又出得好快, bb 又喊, 唔肯食. 於是我只是用右邊埋身餵, 左邊就泵出來.

唔知你朋友係唔係因為這個原因呢?

如果唔係, 可能係用左手抱同用右手抱的姿勢有別, bb 比較喜歡媽媽其中一個姿勢 ?-(

大宅

monkichi,
唔知我朋友係咪同你同一個問題呢, 我問下佢先
我知一邊食,另一邊係泵, 會有奶量不同的

大宅

曉晴,
好久不見.just to say hi. :mrgreen:

男爵府

曉晴,

你個仔越大越似你啊

大宅

yuenwa, pc9,
居然係兩位舊老友回應我 :mrgreen:

大宅

曉晴,
I don't have such problem but I once met a mother who had this problem in the 健康院. The nurse taught her to use 抱球式 at the side. This is to make bb think that he/she is sucking his/her favourite side. (I don't know whether you understand me!). MAybe your friend can visit 健康院 to seek help.

大宅

FlorashleyTim,
我明你的意思, 原本我地一般都是環抱的, 抱球式是bb 的頸在媽咪的腋下, 是嗎? 我都未試過咁餵, 好似好難餵咁
我朋友佢在usa , 所以問唔到健康院呢

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

曉晴,

Please find the below disscussion, hope it can help your friend.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewarchive.php?topic_id=65825&forum=35&14
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

GLAD,
謝謝你呀, 我已經將資料告訴我朋友了

複式洋房

我有一個問題:基本上我囡囡兩邊都肯食, 食左幾多我唔知, 但係一pump奶就發現, 一邊到很多(1安)(死拉我已經2個月到係得咁多), 但係一邊得2滴咁上下, 為什麼? 可以怎樣做? 我宜家兩邊胸唔對稱(shape), , 我已經食得瞓得(雖然被bb嘈到冇覺好瞓), 由於驚bb唔飽, 所以佢係combined feeding 的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊