跳至

首頁
12345...40

尾頁

伯爵府

welcome
原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-7 18:27 發表
hello~大家好~

我大囡明年九月都係讀圓玄的. 歡迎我加入嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-7 19:44 發表
welcome

thank you..

其實你們小朋友 初初 上小一時, 辛苦嗎? 佢地難唔難適應.

子爵府

原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-8 09:38 發表

thank you..

其實你們小朋友 初初 上小一時, 辛苦嗎? 佢地難唔難適應.

完全唔辛苦, 非常適應同開心. 可能係幼稚園都係用緊全英同普通話教學. 只不過係我小朋友懶.....

伯爵府

我大果個就一路都好適應, 無問題, 反而細呢個今年升小一就有d擔心佢適應唔到, 直至上個月觀課後, 自己個心都實埋, 好擔心佢同其他同學有距離 但近期見佢又好似成個唔同晒, 英普都有好明顯的進步 見佢上次測驗成績令我出奇地滿意 都咪話唔感動架 其實真係要讚下d老師, 真係幾有心機教佢地架 因為細女本來淨係識聽/講英文, 但抗拒普通話, e+佢己經接受左, 仲成日同我講普通話啦
原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-8 09:38 發表

thank you..

伯爵府

今日games day玩得好開心呀 不過去到尾段己經好鬼肚餓囉 尤其是小一小二玩競技好鬼有氣氛, 個個細路落晒場做埋啦啦隊, 嗌到好鬼hi

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-8 16:13 發表
今日games day玩得好開心呀 不過去到尾段己經好鬼肚餓囉 尤其是小一小二玩競技好鬼有氣氛, 個個細路落晒場做埋啦啦隊, 嗌到好鬼hi ...

係 !! 你就好啦, 有得去睇, 我要返工.

子爵府

我想請問圓玄家長, 你地知唔知點解圓玄好似成日換校長咁既? 上年個校長係女人黎, 好似只係做左一年定兩年, 點解咁快就走左?

子爵府

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-9 10:47 發表
我想請問圓玄家長, 你地知唔知點解圓玄好似成日換校長咁既? 上年個校長係女人黎, 好似只係做左一年定兩年, 點解咁快就走左?

我個女讀左三年, 三年都唔同校長. 我都唔知點解. 不過我最鐘意都係第一年個校長.

咩原因轉得禁密, 學校一定唔會公開. 現在呢個男校長, 係由出名的油麻地天主教過來. 我對佢的印象很不好, 家長會當日, 強迫人地入家教會, 又話要起泳池, 又話點樣張圓玄變名校.....我不太認同.

起泳池我覺得不是很重要的....佢只係想張學校因為有泳池已與別不同....

我不想張學校變名校....只係想小朋友讀得開心.....升到一間好的英中已經滿足了....

伯爵府

因為我成日接接送送, 又做家長義工, 學校有乜活動我都會參與, 所以都幾多機會接觸學校, 至於換校長既真正原因當然唔會俾我地知啦 但係聽番黎既, 就係第一任校長只係答應將舊校同新校過渡, 所以由開校起做左2年就辭職, 保良局要求佢幫多一年, 所以做左3年就正式離任, 呢樣野係明白的, 因為津校同直資的營運方式真係好唔同 第二任校長資歷淺, 有抱負但無做校長經驗, 感覺佢管唔住班老師 現任校長就經驗豐富, 同老師傾計時都感覺老師好專重佢, 連d外籍老師都話好祈待佢會攪好d行政架構喎 我淨係知道現任校長好積極參與公益事務, 所以在好多社團都會有一定知名度, 如果係好既聲音帶動埋學校既名聲, 呢樣我又唔介意喎 話晒正面野多d, 間學校出名d, 升中都著數d啦
原帖由 Lovelybbs 於 09-12-9 10:47 發表

伯爵府

其實起泳池呢件事係一直都存在的, 可以睇番佢辦校前一年的開校宣傳, 學校有泳池係佢其中一個賣點, 呢件事在第一屆的家長一直都向保良局爭取緊, 所以每一位新校長都會因呢個聲音而回應呢樣野俾家長囉, 其實我都覺得學校校長老師一年合約制唔知係唔係好事, 但我相信如果呢位校長在任期間起唔好座泳池, 下位校長都會同樣講番泳池進展的
原帖由 bestwish 於 09-12-9 12:57 發表

我個女讀左三年, 三年都唔同校長. 我都唔知點解. 不過我最鐘意都係第一年個校長.

咩原因轉得禁密, 學校一定唔會公開. 現在呢個男校長, 係由出名的油麻地天主教過來. 我對佢的印象很不好, 家長會當日, 強迫 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-8 16:08 發表
我大果個就一路都好適應, 無問題, 反而細呢個今年升小一就有d擔心佢適應唔到, 直至上個月觀課後, 自己個心都實埋, 好擔心佢同其他同學有距離 但近期見佢又好似成個唔同晒, 英普都有好明顯的進步 ...

其實坦白講, 呢位新校長, 我聽對很多對他評價的聲音, 有好有壞. 但其實我一日未入讀, 一日都唔多清楚, 所以對佢d 壞評價, 都只是聽, 而不作理會. 講真個句, 如果佢唔掂, 好快又會走人; 而且, 保良局唔會留d 咁唔掂的人來做校長的, 所以我不太擔心.

但有件事, 我真係好想問下您們. 因我聽別人說, 這校長好大煙癮, 成日搞到個口好大煙味. 這個是真的嗎? 因我不太相信一個校長, 可以在校內做這些, 萬一被學生聞到 / 見到, 好似都不太好. 所以我都不是十分相信, 但我很希望您們可以話我知.

子爵府

原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-10 10:00 發表

其實坦白講, 呢位新校長, 我聽對很多對他評價的聲音, 有好有壞. 但其實我一日未入讀, 一日都唔多清楚, 所以對佢d 壞評價, 都只是聽, 而不作理會. 講真個句, 如果佢唔掂, 好快又會走人; 而且, 保良局唔會留d 咁唔 ...

wahaha...呢個都係好私人的習慣....如果佢唔係學校同學生面前食...我都會接受.....

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-10 01:11 發表
因為我成日接接送送, 又做家長義工, 學校有乜活動我都會參與, 所以都幾多機會接觸學校, 至於換校長既真正原因當然唔會俾我地知啦 但係聽番黎既, 就係第一任校長只係答應將舊校同新校過渡, 所以由開校起做左2 ...

期待中.....

係呢又話屯門會起一間直資中學. 唔知情況如何呢 ??

伯爵府

呢樣野又真係唔知喎, so far我未見過佢食 睇黎又唔似 因為我試過有一次約見, 在校長室同佢傾都唔覺有煙味 同埋我知佢好鐘意行山, games day果日又同我講佢以前教體育, 仲走去教d學生正確姿勢, 感覺佢好健康, 好有活力, 個個家長都話佢同實際年紀唔似, 話佢好後生喎
原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-10 10:00 發表

其實坦白講, 呢位新校長, 我聽對很多對他評價的聲音, 有好有壞. 但其實我一日未入讀, 一日都唔多清楚, 所以對佢d 壞評價, 都只是聽, 而不作理會. 講真個句, 如果佢唔掂, 好快又會走人; 而且, 保良局唔會留d 咁唔 ...

伯爵府

呢樣野第一屆家長爭取左好耐啦 在今年家長會上保良局劉總同張校長都有提及過, 佢地話中學都開始面臨殺校問題, 政府唔會在呢區再起中學校舍 但直資中學依然存在呢個可能性, 只要係有間中學願意好似舊圓玄咁轉型, 保良局係願意同番同樣模式去同舊有的辦學團體合辦一間直資中學的
原帖由 bestwish 於 09-12-10 11:25 發表

期待中.....

係呢又話屯門會起一間直資中學. 唔知情況如何呢 ??

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-10 12:11 發表
呢樣野第一屆家長爭取左好耐啦 在今年家長會上保良局劉總同張校長都有提及過, 佢地話中學都開始面臨殺校問題, 政府唔會在呢區再起中學校舍 但直資中學依然存在呢個可能性, 只要係有間中學願意好似舊圓 ...

到個女升中都唔知有未 ???? 等等等....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 12:26 發表

到個女升中都唔知有未 ???? 等等等....

好似話批咗圖則啦, 其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學.

新校長有好有唔好啦, 好似校車咁, 開學時原來校巴佬係安排3個小朋友坐2個位, 其實係啱運輸處條例的, 3位BELOW1.3M的小朋友當2位成人計, 校長知道呢個問題, 就不輪身高, 要求一人一座位, 所以先多咗一間校巴公司.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 11:23 發表

wahaha...呢個都係好私人的習慣....如果佢唔係學校同學生面前食...我都會接受.....

真係好私人, 如果唔係學校範圍 同埋 學生及家長面前, 我又真係唔會理佢.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-10 12:03 發表
呢樣野又真係唔知喎, so far我未見過佢食 睇黎又唔似 因為我試過有一次約見, 在校長室同佢傾都唔覺有煙味 同埋我知佢好鐘意行山, games day果日又同我講佢以前教體育, 仲走去 ...

所以我聽到個一刻, 都覺多 唔多信. 佢無理由 倒自己飯碗架. 係食都行遠d 啦~ 不過聽你地咁講, 我諗我都會放心d

子爵府

原帖由 YanYan0116 於 09-12-10 13:13 發表

好似話批咗圖則啦, 其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學.

新校長有好有唔好啦, 好似校車咁, 開學時原來校巴佬係安排3個小朋友坐2個位, 其實係啱運輸處條例的, 3位BELOW1.3M的小朋友當2位成人計, ...

...其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學......絕對同意 !!!

係我地投訴佢先加校車咋 !!!!

首頁
12345...40

尾頁

跳至