跳至

首頁
23456...40

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我小朋友話唔知呢!

有同冇我地都會去HALL欣賞嫁.

伯爵府

我知到有musical 表演 好似完晒之後2-5年級上課室開party, 1年級仲會有小一drama group有個5分鐘表演, 雖然阿女無玩drama, 都會睇完至再也上課室 一定好鬼可愛

別墅

唔好意思, 想問一下
英文我都對保圓好有信心, 中文方面ok嗎?
因為我家都有小朋友讀名校長大, 依家反而英文ok, 中文實在麻麻地

子爵府

原帖由 小魔 於 09-12-15 11:46 發表
唔好意思, 想問一下
英文我都對保圓好有信心, 中文方面ok嗎?
因為我家都有小朋友讀名校長大, 依家反而英文ok, 中文實在麻麻地

講真我個女中文真係麻麻地, 好多字都唔識寫同讀. 不過我又唔擔心佢中文麻麻地. 因為英文重要d.

不過佢地d普通話好勁, 好多字佢地唔識讀廣東話, 但係識得讀普通話. 同佢溫默書, 我講廣東話佢唔識默, 要我講普通話, 我d發音又唔正, 跟住佢又笑我, 真係比佢激死.

係呢, 其他家長, 我想知中文默書有冇upload 讀音係web site? 我知英文已經有. 呢個太好. 唔使我同佢溫書, 可以等佢地先己上網聽住自己默.

伯爵府

有可能我大女鐘意睇書, 所以佢都讀寫好多中文字, 連睇文學名著都理解得好好 但係一樣係寫唔出 執筆忘字非常嚴重, 至於默書佢都係話我讀音唔正 有次我嬲起上黎叫佢用電話自己錄音自己默 佢又ok喎, 仲默得好開心添 自此以後, 佢自己攪掂
原帖由 bestwish 於 09-12-15 16:53 發表

講真我個女中文真係麻麻地, 好多字都唔識寫同讀. 不過我又唔擔心佢中文麻麻地. 因為英文重要d.

不過佢地d普通話好勁, 好多字佢地唔識讀廣東話, 但係識得讀普通話. 同佢溫默書, 我講廣東話佢唔識默, 要我講普通話, ...

伯爵府

我想問你地d老師有無叫你地整party食物呀

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-15 21:17 發表
有可能我大女鐘意睇書, 所以佢都讀寫好多中文字, 連睇文學名著都理解得好好 但係一樣係寫唔出 執筆忘字非常嚴重, 至於默書佢都係話我讀音唔正 有次我嬲起上黎叫佢用電話自己錄音自己默:happ ...

聽你咁講, 我都有d 擔心我囡.... 佢都係一樣, 讀得出, 寫就要諗一陣, 可能會寫得到, 但又有可能寫唔到個隻.....
死啦~! 我要點樣同佢準備定呀~

伯爵府

唔又唔洗咁擔心 見到大女有呢個問題, 咁細女就會俾d句子重組佢做, 見佢都ok喎, 佢e+連做句都可以自己搞掂架
原帖由 Doraemon_ng 於 09-12-15 23:03 發表

聽你咁講, 我都有d 擔心我囡.... 佢都係一樣, 讀得出, 寫就要諗一陣, 可能會寫得到, 但又有可能寫唔到個隻.....
死啦~! 我要點樣同佢準備定呀~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-15 21:19 發表

有呀..你地呢?
不過我怕唔夠野食呀..次次都係得個幾個家長整

我又係小朋友話我普通話講得唔正..叫我唔好講普通話..佢自己背默就得..佢都係呢讀中文故事書都係用普通話去讀..廣東話佢有D會唔記得點讀..

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-15 21:17 發表
有可能我大女鐘意睇書, 所以佢都讀寫好多中文字, 連睇文學名著都理解得好好 但係一樣係寫唔出 執筆忘字非常嚴重, 至於默書佢都係話我讀音唔正 有次我嬲起上黎叫佢用電話自己錄音自己默:happ ...

你就好啦, 大女鐘意睇書. 我個似我, 一d都唔鐘意睇書. 每次去圖書館借一大堆書, 都係為左做reading log...

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-15 21:19 發表

有呀, 不過我要返工呀 !!!

伯爵府

尋日返學校開party, 認識左一位家長, 同佢傾開原來佢有個大女讀李宗德, 剛上年畢業今年入左李兆基讀中一 我對呢間中學都唔係好認識, 咁我咪問佢點解會幫佢考呢間? 點知佢話個女唔鐘意其他津中校舍舊, 唔肯去in 淨係鐘意李兆基夠大夠靚喎 如果係咁, 我2個女將來我都會幫佢地選有教育質數的津中, 唔會先選靚校舍, 好彩yy校舍係咁, 佢地一定唔會有呢個問題啦

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-19 12:44 發表
尋日返學校開party, 認識左一位家長, 同佢傾開原來佢有個大女讀李宗德, 剛上年畢業今年入左李兆基讀中一 我對呢間中學都唔係好認識, 咁我咪問佢點解會幫佢考呢間? 點知佢話個女唔鐘意其他津中校舍舊, 唔肯去i ...

小朋友唔應該禁"yim 占". 舊校舍就唔讀?? 家長應該好好教導一下. 我覺得小朋友禁細個唔應該有呢種禁嘅觀念.

伯爵府

到個小朋友讀小6就唔會咁順攤, 樣樣都聽晒阿媽架啦 好彩我個女既理論係小學大過kg, 中學大過小學就得啦 不過佢都有問我點樣至可以入英中, 都知道如果佢自己讀中中就 得, 我都好老實咁答佢要靠佢自己, 呢樣野連阿媽都幫佢唔到架
原帖由 bestwish 於 09-12-21 12:22 發表

小朋友唔應該禁"yim 占". 舊校舍就唔讀?? 家長應該好好教導一下. 我覺得小朋友禁細個唔應該有呢種禁嘅觀念.

禁止發言

禁止發言

別墅

原帖由 bestwish 於 09-12-10 21:41 發表

絕對冇後悔俾我小朋友讀保圓. 因為佢d奔英文同普通話係勁拈.  校長只係題外話 !! haha 只要佢唔改圓玄教學概念. 絕冇問題. 只不過係度吹下水je... ...
原帖由 尚宮大人 於 09-12-22 17:57 發表

:) 相信好多家長都唔滿意,張XX做「保圓」的新校長。其實,點解你地唔向「保良局」反映,要求撤換校長呢?

如果家長唔滿意校長的話, 就要要求撒換校長,咁全港唔會有幾多位校長會做得長。 校長的責任係要管理學校行政,覆行辦學團體的教學理念。並唔係家長既扯線公仔,若果辦學只是因家長的喜好而變, 咁同個d 苛愚奉承為得選民選票的議員有什麼分別呢?

我想原作者只是對新校長有新改變,有些不習慣,那些不滿不足要有撤換校長的念頭。校長的改變,是要時間証明是對或是錯

想世上沒有一個校長能夠百分百滿足所有家長的期望‧

伯爵府

響呢度發表意見的, 只是小貓三數隻, 咁就代表"好多家長都唔滿意嗎?" 尚宮大人經常四處post其他直資學校資料, 我真係好有興趣知你的真正目的係為左乜呢 感覺你好似無小朋在讀, 所以唔明我地既感受, 其實只要學校唔改變辦學理念, 小朋友讀得開心, 學習成績有目共睹, 雖然行政方面因成日轉校長而未能順暢, 但都無傷大雅, 絕對可以接受, 而呢間學校真係要一位好有經驗的校長將新舊校過渡, 相信佢會做得到, 如果以你所講唔滿意佢既過去就埋沒左佢既專長, 咁就似乎有點意氣用事囉 況且佢只係勸人要有包容之心, 又唔係殺人放火, 相信任何宗教都係教人學會包容, 寬恕 又何必咁執著呢 放鬆d啦....香港人
原帖由 尚宮大人 於 09-12-22 17:57 發表

:) 相信好多家長都唔滿意,張XX做「保圓」的新校長。其實,點解你地唔向「保良局」反映,要求撤換校長呢?

禁止訪問

大宅

尚宮大人,你好:

我算是少出聲的一位保圓家長,而且亦是首屆既學生家長。以我所認識的一群家長,他們都沒有對校長不滿,而且亦認同現在的做法。有好多事,係要校內既人才會知既,而且亦無需要向其他人解釋得太多。

我見你曾經對這位校長,留過一d好奇怪既留言,請問你是現任家長嗎﹖如果你是現任既家長,若有不滿,你可直接找校長了解,因為校長好多時都可以聯絡到的。

又或你想報這學校,而你又對校長唔信任的,你大可唔報這學校,咁就唔會帶到係問題啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

首頁
23456...40

尾頁

跳至