嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有請開保母既媽咪, 你地會點做架?

我呀b巳經識吞糊仔一段時間, 諗住下星期開始比保母幫我餵, 遲d會再餵粥仔, 如果想加添其他食物在糊仔粥仔內, 又或者比新鮮果茸bb食, 係媽咪提供額外食物, 定係由保母每餐買, 再同佢計數? 我想參考一般媽咪做法, 再同保母傾, 唔該晒

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 有請開保母既媽咪, 你地會點做架?

如果要餵粥仔通常都係另外+多$500比佢煮粥仔,食物由保姆買。你比個b佢揍個時如果佢話包埋餵粥仔就唔使加$$,如果冇講明通常我都係+$300~$500。
執子之手,與子偕老~

大宅

我嗰時就加咗 HK$500.00 俾保母, 我唸隨您自己意思啦 !HK$300.00-HK$500.00 呢個數都算合理啦 !

大宅

wingci, 心肝寶貝
一開始保母巳經講明, 如果食得粥仔就會加多$200, 但就無講會加其他食物, 如果我想佢安排其他食物, 係咪自動加多少少錢會好d呢?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果有講明就加多$200,其他食物是指餅乾,面包嗎?如果係餅乾,面包個d我就會自己買比bb。加唔加多小小就隨你自己濟力能及意思,不過有時食物方面我自己覺得都係羊毛出在羊身上 :lol:
執子之手,與子偕老~

複式洋房

論問你地比保母幾 $ 一個月架?

大宅

一開頭就 HK$5,200.00, 之後, 食粥仔就加多 HK$500.00 俾佢.

大宅

心肝寶貝 寫道:
一開頭就 HK$5,200.00, 之後, 食粥仔就加多 HK$500.00 俾佢.

你咁貴既, 係咪睇日夜架? 我保母收$3,500, 放工同放假我自己睇番, 遲d食粥仔會加多$200, 我以為其他保母都係咁上下收費添

wingci
其他食物既意思係加在粥仔內既食物, 例如菜茸呀, 紅羅白茸呀咁, 又或者生果茸, 我再加多少少錢比佢安排係咪會好d呢 ?-(

王國長老

王國長老

加200叫平架喇, 我個陣時都係加500架
icoico 寫道:
[quote]
心肝寶貝 寫道:

你咁貴既, 係咪睇日夜架? 我保母收$3,500, 放工同放假我自己睇番, 遲d食粥仔會加多$200, 我以為其他保母都係咁上下收費添

wingci
其他食物既意思係加在粥仔內既食物, 例如菜茸呀, 紅羅白茸呀咁, 又或者生果茸, 我再加多少少錢比佢安排係咪會好d呢 ?-( [/quote]
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

大宅

icoico :

係呀 ! 湊埋夜嗰種, 租多佢一個床位咁囉 ......... 嘻嘻 !!

大宅

心肝寶貝 寫道:
icoico :

係呀 ! 湊埋夜嗰種, 租多佢一個床位咁囉 ......... 嘻嘻 !!

而家你重有無比保母湊呀, 你保母湊得好唔好呀

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

momochu,
我個b以前比保姆湊佢講明$3500包粥仔。

icoico,
保姆煮粥仔冇理由唔加其他食物掛 如果唔放心咪直接問下佢囉或者再加多小小,隨你喜歡 :lol:
執子之手,與子偕老~

別墅

我都有比褓母湊日夜,雖然bb未開始食糊仔,不過,我平日會放低五百元給她,叫她有什麼適合bb東西都可以買,例如衫仔用品等,又或者有時我沒時間買片片同奶粉,佢都可以買了之後扣數,用本簿仔記下,每個月給我看看大概,用完再比錢,當然你個褓母要可靠信得過,唔會亂花錢至得啦!我個褓姆幾好,不過遲d我會請賓賓,所以都有一點可惜.

大宅

wingci
我初時以為包粥仔既意思係淨粥仔, 乜都無, 而家見你咁講至意會到應該唔會淨粥, 第一次請保母...真係失禮 :mrgreen:

fishcakes
既然你保母湊得好, 解點仲要請賓賓? 你個b大個左喇? 所以放心比賓賓湊?

複式洋房

甚麼叫湊日夜?

大宅

somay 寫道:
甚麼叫湊日夜?

即係過埋夜個種law, 我自己鐘意咁講之麻 :mrgreen:

別墅

講真,褓母有好處亦有不足的地方,因為我老公要出差,有時要去歐洲十多日,如果我一個人星期五晚帶bb回家,佢怕我一個人搞唔掂,而且我最近搬了,地方大咗,請賓賓可以幫手做家務,星期六都可以有少少自己時間,妨且bb現在四個多月,開始認人同認地方了,我想見佢多d囉.

大宅

icoico :

依家冇俾保母湊喇 ! 我大囝囝 4 歲了 (2 歲 8 個月回歸 - 嘻嘻, 即是返屋企住) ; 而細囝囝就嚟 2 歲 5 個月 (2 歲 1 個月回歸), 佢哋兩個依家都返學喇, 所以, 依家係菲傭照顧佢哋.

個保母都好錫佢哋, 到依家都有成日打電話俾佢哋, 問吓佢哋嘅學校情況等等, 有時會約出嚟飲吓茶, 食吓飯咁.

大宅

心肝寶貝
你保母又幾好個喎, 而家都成日打電話俾佢地, 好在我保母都好錫個女, 不過佢就唔係好明咩叫智能發展, 想佢順便同呀女玩時, 呀女可以學到野都唔得, 不過無所謂啦, 佢湊得呀女肥肥白白我巳經好開心喇, 話晒好保母難求呀 :mrgreen:

大宅

icoico :

算啦 ! "管"同"教"呢方面, 您都係唔好要求保母做喇 ! 幫到您嘅話, 咪當 bonus 囉 ! 只要佢幫您湊到個女"四四正正"咪得囉 ! 我見到您囡囡都好精靈; 同埋好肥嘟嘟呀 ! 見到佢塊面, 真係好想 ................ 嘻嘻 !

有機會再傾啦 !

心肝寶貝

首頁

尾頁

跳至