自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

囝:karson
囡:karly

好嗎?比D意見please.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女叫:Corina

我諗左好耐先諗到....所以唔識比意見啦..

珍珠宮

我囡囡叫:Michelle.

我都係諗咗好耐,才幫她改的。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

子爵府

好媽媽勳章

我個仔叫Isaac , 因為佢中文名叫「碩」~

大宅

好媽媽勳章

我個囝叫Tomac

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我個仔叫IVAN, 但因為我唔知佢將來會唔會鍾意, 所以冇加係出世紙到.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個仔英文名, 等佢大過時佢自己改
而家暫時叫 (TM) 呢個英文可以跟佢一世
(例如個名叫 : 陳大文 Chan Tai Man)

阿仔係學校好鐘意同人講, 佢叫 TM

大宅

囝: YATMING
囡: YATSUM

原帖由 961123 於 09-12-4 09:52 發表
囝:karson
囡:karly

好嗎?比D意見please.

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 jericho 於 09-12-4 15:56 發表
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 jericho 於 09-12-4 15:56 發表

仲有YATYUEN呀

大宅

囝: toyson<胎神>
囡:tortorbaby..烏龜bb....
我老公幫我阿囡惗個咁噶名~~~~~

大宅

醒目開學勳章

我都想幫女女改英文名..........

錡....叫咩好呢???

好煩

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我阿仔叫 Eugene <~~我表姐改
中文名 叫"宇騫" <~~我2公婆改
覺得2個音既相近就用左...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Kathy

原帖由 ireneCCCC 於 09-12-4 17:09 發表
我都想幫女女改英文名..........

錡....叫咩好呢???

好煩

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實英文名來來去去都係果d,同中文名一樣,你撞我,我撞你... 真係好冇新意~

子爵府

好媽媽勳章

大仔:Raphael
細仔:Raiden

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔叫karl
結合左我同我老公個名
我老公係kevin
我係ling
頭一個字分別係仔仔o既頭尾字

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

my daughter's name is Caitlin, which means pretty and pure, this is the only english name i like it a bit more than others

男爵府

千祈唔好自創英文名,好多後生仔女鐘意改唔正統既名,例如Apple、Banana、Lemon、Yellow、Turbo 等令老外見笑既名,又或將兩個英文名合成,例如Emilian、Adora、Heilanna等繞口名,或者東洋名如甚麼Ki、甚麼Mi等。呢類名字極其量只可算暱稱,但我見不少求職者在英文名一欄居然會填呢D潮名,老實講,我會對佢地印象打折扣。
正統英文名背後都有一個優美既故事,亦有不同既喻意。撞名問題不大,但怪名就難登大雅之堂。
原帖由 conniecheung 於 09-12-4 17:59 發表
其實英文名來來去去都係果d,同中文名一樣,你撞我,我撞你... 真係好冇新意~

首頁

尾頁

跳至