單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

同樣也是這個感覺

第一年自已同女女過冬同聖, 未想在節日中面對家人, 只好同女女被一被...

上次家姐回媽媽家吃飯, 因狗仔被關在籠中而叫, 引起家姐話好煩, 我也不咁, 大家大罵戰, 我情緒好差, 打破很多碗, 獨自帶着4隻狗出走, 在街上哭着, 惱裹一片空白....

過節好煩

等待驗證會員

原帖由 heichunmum 於 09-12-4 19:28 發表
唔知點解,一到呢d大時大節就感覺好討厭,好唔鍾意呢d大時大節,人家成家人去玩去食大餐去旅行,自己同個仔好似孤伶伶咁,雖然今年聖誕要同阿仔準備一月的考試,都唔會去咩街,但都係感覺好唔想過大時節~有無其他人好似我咁咖>< ...

E! 我琴日都有這個感覺呀!
剛剛琴日去搭地鐡,係地鐡站裏面,正正播緊聖誕節的歌曲,忽然覺得好down,個感覺好差,因今年是只得我同亞仔第一年過的聖誕節,跟著諗舊年唔係咁呀!?好無奈的感覺........ heichunmum,唔係只有妳有咁的感覺,我都係咁咖.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

頭2年的節日是最難過的,特別係新年 但慢慢就會習慣,依家每逢節日就會同仔仔去食餐好啲,一樣咁慶祝,一樣開開心心咁過

子爵府

me too,昨日經過商場燈光暗暗地,有幾棵好大聖誕樹吊滿燈飾,應該感覺係幾warm & 浪漫,但我即是感到好孤單....之後仲有新年...唉
原帖由 veronica0731 於 09-12-4 20:53 發表

E! 我琴日都有這個感覺呀!
剛剛琴日去搭地鐡,係地鐡站裏面,正正播緊聖誕節的歌曲,忽然覺得好down,個感覺好差,因今年是只得我同亞仔第一年過的聖誕節,跟著諗舊年唔係咁呀!?好無奈的感覺........ heichunmum,唔係只 ...

禁止訪問

大宅

觸景傷正, 無計架
條路都是要行架 ~
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

珍珠宮

我都有呢種感覺架!

我d屋企人,大多數已經移民到外國。

很感恩,每逢大時大節,弟兄姊妹(教會)和朋友們都會叫埋我和囡囡與他們一起過。

使我在這些日子裡,比較容易的面對和渡過。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

Same same, I don't like 大時大節, especially chinese new year!

珍珠宮

原帖由 heichunmum 於 09-12-4 19:28 發表
唔知點解,一到呢d大時大節就感覺好討厭,好唔鍾意呢d大時大節,人家成家人去玩去食大餐去旅行,自己同個仔好似孤伶伶咁,雖然今年聖誕要同阿仔準備一月的考試,都唔會去咩街,但都係感覺好唔想過大時節~有無其他人好似我咁咖>< ...

我會囉>.< 好討厭節日呀, 自己同個仔出去真係孤令令!人地一家人影相, 有傾有講咁, 自己見到羨慕個心又拿住拿住~

複式洋房

你地都好丫, 仲有亞仔亞女倍. 我一個人孤孤單單, 每日都一樣咁難過.

過節要冬眠.

大宅

原帖由 (!_!) 於 09-12-5 21:31 發表
你地都好丫, 仲有亞仔亞女倍. 我一個人孤孤單單, 每日都一樣咁難過.

過節要冬眠.

還有呢度d 姊妹陪你呀 !
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

男爵府

我都好有同感,希望快些過了聖誕節同新年,人地多數一家人,自己的家庭總係四缺一,心情都很不安,真係好難為兩個孩子了。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Cheer Up, Dont't give up

別墅

昨天星期日, 朋友帶我同女女去迪士尼, 女女全日都好開心, 我就全日都好心痛, 想回上年一家三口到迪士尼過聖, 今年欠了一個, 心情總是傷感, 這種心情唔知幾時才消失....

好彩聖誕節有節目有大家陪, 但過年...

寫寫吓特然想找隻鴨陪
可借冇
今天瞓到
請大家願量

侯爵府

環保接龍勳章

新年搵幾個媽咪自己約,攪小小活動LAW..大攪就一定吾會啦!.
原帖由 美瑩 於 09-12-7 15:17 發表
昨天星期日, 朋友帶我同女女去迪士尼, 女女全日都好開心, 我就全日都好心痛, 想回上年一家三口到迪士尼過聖, 今年欠了一個, 心情總是傷感, 這種心情唔知幾時才消失....

好彩聖誕節有節目有大家陪, 但過 ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

十幾年前我地選左聖誕節來結婚,近十年來都是自已過.所以結婚最好選平日,至少節日唔使甘難過

別墅

原帖由 vane 於 09-12-8 08:13 發表
新年搵幾個媽咪自己約,攪小小活動LAW..大攪就一定吾會啦!.

現在等聖誕節2個節目都变長鹿,
新年又愛又恨

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都好憎過時過節

所以好想搵part time做, 順便放埋啲假, 唉.... 搵多個錢好過....

民房

我都和你們一樣,看見一個完整家庭父母/孩子一起過節真開心,但單親家庭碓有點不一樣.不過我會和孩子去看電影,看燈飾.因他21日生日.只要孩子開心我便開心. 我和仔仔預祝你哋聖誕節快樂

首頁

尾頁

跳至