跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

Re: 2月的Mami大家分享o下育兒心得

Hi Ivyl

之前我bb都有成日"扎"醒,後來我媽咪整左個米袋比bb,佢瞓時放佢心口仔到,效果幾好,bb無咁易"扎"醒,你可以試下..
:mrgreen:
http://hk.myblog.yahoo.com/vincciemail

大宅

我個BB女又係好大食.出世時3.14KG (2月10日).前幾日(3月11日)番健康院磅重時已經有4.56KG.一個月重左3.2磅.
真係赫親我.而家B女食5oz奶.2.5-3hrs一餐.
佢成日要我抱.抱住就唔出喊.一放底就喊.連夜晚訓覺都要攬住佢訓係側邊.
fishinglok:
妳個女女好似女仔ar.我個女成條仔咁...
一陣得閒post亞女張相上黎比妳地睇

男爵府

你地D B 重得好勁啊. 相對我個女真係好輕. 佢3月10號果日(25日)磅, 先至3.08, 比出世時多0.09咋. 健康院醫生都唔點收貨. 鬼咩, 之前因為"黃", 成日掛住訓唔食, 攪都唔醒. 依2日至叫食得正常d, 3個鐘一次. 希望16號(滿月)返去磅重有D成績見下. 唔係睇怕我會比人捉去"再培訓"喂人奶lu.....

依幾日就又係: "成日要我抱.抱住就唔喊.一放底就喊.連夜晚訓覺都要攬住佢訓係側邊".真係想死啊.

fishinglok,
medela有支 "ureLan 100" 應該幫到你. 初頭我都比阿B食損左,搽左幾日好好多. 荷花應該有得賣.

大宅

經過這星期的介夜奶生活,so far so good la﹗我幫囡囡定大約7:00am 11:00am 3:00pm 7:00pm 同0:00am。而响大約21:00或22:00左右都俾BB食3oz奶la,因為阿囡真係挨唔到5個鐘,但係0:00am食7oz奶之後就可以瞓到7:00am。 ?-( ?-(
希望阿囡可以keep到這個時間,我4月頭就開始返工啦﹗真係有D唔捨得,雖然揍佢真係無得好瞓,但係對住佢真係好開心。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

ka
你個bb食好多喎.....吾怪得一個月人仔就可以重到3磅啦
現在我bb半個月人仔就重1.5磅law,吾知滿月時又重幾多呢...
這幾天我bb食得吾係好定呀,2.5/3.5/4安都有試過呀,不過聽姑娘講話佢得兩個幾星期人仔仲未穩定喎,唉....
雖然湊佢真係好累,但都覺得好開心o既....

大宅

my1215sui:
妳仔仔都勁ar,半個月重左1.5磅law.一定拍得住我個豬女.
點解2.5/3.5/4安都有試過呀.妳唔係次次都開咁多安比佢既咩.為何一時開2.5/3.5/4安.

Little_gin :
嘩~~妳女女一次過飲到7安ar.好勁ar.仲可以訓到7個鐘.
我個女就差妳個女一大半啦.昨晚先5點起左身扭計.抱到8點佢先訓番.而家日夜都仲推持緊2.5-3hrs一次奶奶.

小新媽媽 :
估唔到大家一樣.(成日要我抱.抱住就唔喊.一放底就喊.連夜晚訓覺都要攬住佢訓係側邊)係呢.妳會唔會唔夠人奶比亞女食ar.冇理由重得咁小嫁.

妳地bb面面有冇出粒粒ar.我個女出到成面都係.
我話同佢睇醫生.屋企人又話唔洗.我怕佢好似仔仔咁有濕疹ar

男爵府

KA
其實我基本上都係開3.5安比佢食呀,但佢早上會食得少o的law,而晚上就會食4安呀,因為bb好鐘意目訓覺,早上好多時食食下就目訓,吾肯食,所以咪食得2.5安law.....不過佢一目訓覺就要食,我通常都係早幾個字比佢食下一餐呀,費時整到o的時間亂晒ma....不過今日就好少少,早上都食3.5安,而且隔4個鐘添....如果可以令佢每餐食多少少,而隔耐少少比佢食就吾洗咁辛苦呀.....
我一日平均都有比三次人奶佢食呀,不過佢食人奶就好快肚餓law.......
佢下星期就滿月lu,到時又同佢磅下幾多磅先.....

複式洋房

fishinglok,
好耐冇見啦! 我和你一樣..湊阿B湊到冇覺好瞓..所以都係間中才上網..這幾天因為感冒..阿B的饍食由人奶+奶粉改為全奶粉..我才有得休息下及上下網..

你BB真係重得幾多..我的阿B就有點奀..我估可能係我第一個月時堅持要餵人奶,每天最多補兩餐奶粉..但我自己沒有足夠人奶給她食的關係..現在每當見到阿B食完奶粉後的滿足樣子,我就對餵人奶有啲動搖,有啲想放棄!

fishinglok..你有沒有試過飲魚湯?這可幫助上奶..我由於開刀關係,第一個月堅持唔肯飲魚湯,結果上唔到奶..等到滿月後飲發覺魚湯果然work..但我飲得太遲..上奶極都唔夠阿B食..而家更加唔夠..因為已有幾天沒有埋身餵了!

複式洋房

Little_gin:

我有一次試過俾4oz人奶加3oz奶粉給阿B食,之後講俾我的陪月聽..俾佢話唔可以俾咁多阿B食..咁佢會食"劑"

Ka:
我阿b間中塊面都有一兩點紅點..但只要每餐食完奶後用啲暖水抺面就無事.

複式洋房

MIRTH

我BB最多試過食6安奶粉,問陪月都係話唔可以俾咁多阿B食會食"劑"
但係問健康院醫生,佢就話BB食得可以比佢食,只要BB食完唔嘔就得LA

...都唔知聽邊個講好
?-(
http://hk.myblog.yahoo.com/vincciemail

大宅

Ka:

我o地大家D BB都好叻好乖o架啦,唔會玩嘆奶﹗我BB好似你BB咁大時,都係食5oz,仲係餵緊夜奶﹗但當佢接近個半月時,佢响日間活動的時間多咗,夜晚餐奶佢都想瞓唔想食,所以就開始介夜奶囉﹗
我o地頭初餵佢食6oz 7oz,食食吓中間要幫佢掃吓風先得o架,等佢落o下格先食,唔係就好易嘔番晒出o黎。
依家佢食完7oz,5:00am又再會喊啦,我o地叫印姐姐餵佢飲水,都飲成2oz,再令佢瞓番。

Mirth:
我BB都唔係餐餐食7oz,佢都係食6oz啦﹗我o地都怕佢會食"劑",或食大咗個胃。但係近一兩日BB食完奶都係眼睩睩,伸晒脷咁,我估中間又要有一餐加至7oz啦﹗

男爵府

好媽媽勳章

各位好呀:我亞b女宜家食3-4安,前幾晚佢明明無食夜奶架奶,但尋晚4點突然間喊,要食返夜奶,都唔知做乜鬼野,尋日成日都好扭計.....究竟佢係真戒夜奶定係假既呢?有無人個亞b係咁架?

男爵府

我昨晚比亞b玩殘啦,佢成晚都吾肯目訓呀,佢上星期又試過一次係咁,佢平時都好乖ma,都吾知點解....我成晚都冇目訓過呀,好慘....
我媽媽話佢仲細,得廿幾日人仔,好多野仲未定喎......

複式洋房

carykwok:
我阿b有時可以晚上12點食完後,到第二朝5,6點才食..但有時就3,4點就嘈..所以我估我阿b未必真戒夜奶!

男爵府

好媽媽勳章

Mirth 寫道:
carykwok:
我阿b有時可以晚上12點食完後,到第二朝5,6點才食..但有時就3,4點就嘈..所以我估我阿b未必真戒夜奶!

同你一模一樣喎,不過我諗都會好快戒架喇,睇下今晚點先

大宅

各位Mami ﹗

你地個B開始食手指未呀﹖我個囡近期就不停咬啦。想食奶時..摟瞓前..無無聊聊時都咬....我奶奶話我俾慣佢食有排介,我地又唔想俾佢食奶咀,你地有咩好方法哩﹗

大宅

Little_gin,

我BB未食手指, 但我都買左個奶咀, 不過佢都唔係好食.

我試過係巴士見過一個女仔成4,5歲仲食住手指目訓, 我諗介奶咀容易過介食手指, 因為手指佢隨時都可以食, 奶咀唔俾佢就無得食.

子爵府

醒目開學勳章

你地既bb每次食飽奶之後,係咪都會訓架~

我仔仔而家成日日頭食飽之後又唔訓,放落bb床一陣,又嘈又喊,抱佢又唔訓,搞到我都唔知點~
]

複式洋房

我BB都係訓小左好多,佢一日食6餐奶,其中有2-3餐都係食完唔訓直到下一餐。 之前佢都係又嘈又喊,抱佢又唔訓又喊,最後的解決方法係比奶咀佢食.... 但係BB食住奶咀都係唔訓...
BB訓咁小,真係擔心佢唔長肉...

尋晚同BB擺左滿月,可能係太噪同太多人抱佢,番到屋企之後發左一陣脾氣,點抱點"TUM"都係大喊...完來同BB擺滿月酒,最辛苦果個係BB.....

複式洋房

Little_gin 寫道:
各位Mami ﹗

你地個B開始食手指未呀﹖我個囡近期就不停咬啦。想食奶時..摟瞓前..無無聊聊時都咬....我奶奶話我俾慣佢食有排介,我地又唔想俾佢食奶咀,你地有咩好方法哩﹗

WAH 你BB咁叻咁快就識控制手仔LA......
我BB仲未識控制手仔LEI...

首頁
12345...7

尾頁

跳至