夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Re: 有無人係兩公婆番同一公司/寫字樓工作?

bandband,

冇問題既~~唔洗咁worry!
俾d心機做啊! 我在遙遠的地方支持著你呢! (遙遠的地方=我屋企囉~) 努力!!!加油!!!

你就好啦~可以同你佬佬日對夜對! 公司又冇女仔,唔洗驚好似之前d公司咁,咁多是非! 掂呀! 都話你雞年開始行好運嘛~繼續! 繼續! 好運陸續有黎! :mrgreen:
Childhood is journey, not a race.

子爵府

是是但但,

不過我番工既地方真係遙遠的地方嚟~~!!!我要由太子撘車去屯門番工~~~!!!車費好金~~~!!!anyway,希望呢份工做得成啦!

水晶宮

bandband,

太子搭去屯門都唔係好遠架咋~ (對我黎講!) 我每天都搭個幾鐘頭車返工,又搭個幾鐘車回來。每程車費約$16-20左右。一個月就要千幾蚊車費.....相比起我黎講,你已經好好多了! 其實太子去屯門, 剩計車程都係約莫半小時至40分鐘咁上下。慣佐就唔覺架喇! 當你好辛苦時,或者試下諗下原來都有好多人陪你(你望下巴士上有幾多人搭就知了!) 又或者諗下「是是但但」咪重慘,由天水圍返官塘。如果那天要take course,仲要再由官塘再過海,再由香港返天水圍.... :lol: 所以,你都唔係咁慘架咋~~哈哈~有我墊底嘛!
Childhood is journey, not a race.

子爵府

是是但但,

由香港番天水圍...真係好遠噃!咁你平時幾點鐘起身番工???

原來我搞錯咗呀!我係星期二番工!真係快!我真係要好好享受呢幾日~~~!!!

水晶宮

bandband,

我每天約6點45分- 7點起身啦~ 7點半前要出門口。
其實慣佐就冇咩架喇,同埋自從有佐個MP3之後就冇咁悶,搭車可以聽下歌、聽下收音機~ 不過, 有時會覺得自己d 時間好唔夠用。
如果你驚搭車悶,最好準備MP3 / 收音機 / MD。不過,亦小心因為好似我咁,聽住黎訓著佐,會過佐站落車...(我試過幾次
:lol: )
星期二返工呀?! 咁呢兩日你要好好ENJOY了~
係呢,咁你老公做佐呢份工幾耐呀? 都是過年後既事?!

大宅

@@Bandband,
I live in Tsuen Wan, and my office is at Quarry Bay. You can say One MTR end to another end. I almost take 1 hr for traffic. Luckily, I can get free copy of MTR newspaper and my honey will talk to me on the phone every morning.

How do you celebrate to get a new job?

是是但但,
WoW...WoW........NT -> kwun tong -> HK Island @[email protected] makes people feel tried in a long traffic time. So poor Ar...

子爵府

是是但但,

我老公响嗰度已經做咗三個幾月,所以對啲工作都幾熟手,所以有時都可以問佢,唔怕問到佢煩嘛~~~!!!

水晶宮

Christylai,
嘩~ 你都好「金」喎! 要由荃灣去測魚涌。要45min嗎?

哈哈~ 其實有好多人聽到我住天水圍都好驚訝! 我每天要用上差不多3小時來搭車! 不過,其實都有好多人陪我的。因為每天看到咁多人搭車就知了! 每朝搭的巴士都載得滿滿的,甚至很多人沒有位坐。雖然上年開始有西鐵,但實質搭西鐵去官塘同搭巴士既時間都係差唔多,仲要行來行去轉車,價錢亦好貴,所以都係放棄! anyway,搭得多,我都唔覺係咩! 有時搭巴士聽下歌、諗下野都係一種享受呢~~ 當然,有時也有受氣的時候,因為有些乘客很沒禮貌,又或者遇上d猥瑣麻甩佬...哈哈~有時,都覺一樣米養百樣人! 我試過遇到個傻婆坐在我旁,由上車後不停咁大聲說話,說什麼「大中華國制度如何....」??!!
真係被佢嚇得一陣陣...也遇過有個傻女人一上車就大聲唱詩歌.... 都唔明點解咁多傻的...?!

bandband,
啊~你老公已經做佐咁耐喇! 咁你放心啦~ 也不用再愁了吧~?! 係呢,你地兩個都去返工,咁囝囝邊個湊呀? 俾「女麻」「女麻」湊 /婆婆 湊?

大宅

是是但但 ,
>.< Itś over 45 mins la, because my flat is far far away from MTR station. The actual time from my home to office is about 1 hr la. ><... 你都好「金」喎! ><...yes, the traffic fee is around thousand dollars a month.

水晶宮

Christylai,
OH! 咁我地真係不相伯仲、半斤八兩了!哈哈~ 無計啦! 有得返工,好過冇工返~(當然,有老公養另計) 不過,車費真係好貴。好似我在香港搭回天水圍咁,就要$20.7。真係入八達通都入到肉赤! 佢簡直就係「發達通」啦~因為佢好發oY嘛! 唉! 如果可以加我地人工/ 減下車費就好了~ 可以舒緩下我地D 升斗市民嘛! :mrgreen:

子爵府

是是但但,

我個仔照樣都係番全日學,七點我地去湊佢番嚟,不過星期五個仔要去我老豆度過夜,因為我地星期六都係番全日...遲吓到九月我都要考慮做番全職媽咪...

大宅

BandBand,
@-@ Full-Time Mom....Good!

是是但但,
HAHA..Not Octopus, MoneyPus is the real name @V@.

水晶宮

bandband,

oh! full time 媽咪?! 我恨佐好耐了....由我細細個開始,就已經希望做一個家庭主婦,有老公養,做少奶奶! ^^" 每年許既生日願望都係自己可以「不勞而獲」!!! 哈哈~ 不過,到E+都仲未實現到!
哈哈~講返正經...咁你老公既收入OK嗎 ? 如果OK既,始終做FULL TIME 媽咪都真係好D! 可以多點時間照顧囝囝嘛! 而且,又可以跟下佢D功課! 回想起小時候,自己就成日埋怨媽媽要上班,常常看不到她。所以呀, 你唔做,我會好支持你的。 :mrgreen:

子爵府

是是但但,

睇吓點啦,如果份工做得開心,又就到時間既話,我都希望會做落去既...至少屋企用錢都鬆動啲嘛!^^:不過今日番咗第一日工,家吓條頸緊哂,好痛呀!^^可能第一次同老公响同一公司打工,我今日忍咗好耐都忍唔到笑,我老公話我好似傻婆咁喎!佢都衰咗啦,晏晝食完飯都開始玩嘢,真係~~~!!!不過都唔怕既,成間公司加埋我得嗰五六個人,又多嘢做,都唔會有人咁得閒理我地....

水晶宮

Bandband,

當你講:「我今日忍咗好耐都忍唔到笑,我老公話我好似傻婆咁喎!」我就諗起你當時個樣,想笑又要死忍,但又忍唔到。攪到我都覺得好笑呀! :mrgreen:

你老公食完飯都開始玩嘢--即係咩呀???
講黎聽下啦~~~ ^.^

子爵府

是是但但,

今日我已經好咗啲喇!至少唔會成日忍唔住笑啦!我隻佬噚日都只係借啲二窒吓我,今日可能公司無咩人,咪開始百厭囉!成日响度扮非禮我~!再唔係乘機咀埋嚟...不過都係趁無人响度佢先至係咁,之後我咪打番佢轉頭囉!再唔係就避開佢!佢隻嘢!

子爵府

><" 大件事喇!同老公一齊番工番咗唔夠一個禮拜,我地已經有爭拗喇!!!有無人試過咁?我都知係我既性格問題,但係真係聽到佢講我既工作表現,我就好易炆!我見我晏晝fax唔切啲叫貨單上head office,咁我咪諗吓方法去解決囉...佢係我隻佬,我梗係第一時間同佢講我想點...點知就係响呢度lai嘢,佢聽完一開始就同我講:"你唔好問我啦,我咩都唔知..." 咁我已經有啲炆,同你講之嘛,又唔係問你好唔好,之後無耐佢就突然插一句:"你番咗唔夠一個cycle,又未跟得熟啲嘢..."我聽完仲炆!!!我只不過將fax呢個工序預早時間去做(原本佢地係將啲單group到四點半先至一次過copy & fax,但佢地係無影印機,係用fax機copy,部機又shot shot地,要逐張咁入機先得,多一張都會jam紙,同埋head office部fax機成日都error,廿張紙可能要用大半個鐘去fax,因為要試幾次,所以咪搞到六點前都fax唔到俾人囉),又唔會影响到佢地執貨既,啲舖要補貨,都係我自己寫番,我隻佬就係咩都怕,講講吓我都有啲扯火,跟住佢又扯火問我做乜咁炆,跟住仲要gut我話呢啲嘢我地話唔到事,要老細先至決定到"...吹到bear bear聲!咁都要問老細,咁老細咪好唔得閒?老細只會在乎結果,而唔會在意你點去做...跟住我咪由佢講,唔睬佢囉!事後我同佢講,叫佢以後唔好干涉大家做事方法,始終我同佢係夫妻,太熟,一定好易嘈交,我老公仍然都唔明,但夜啲,佢似乎諗通咗我想點,佢話:"其實你話你想點做嗰啲單都唔駛問老細既..." 咪係囉!硬係要咁耐時間先至諗通呢啲嘢,我咪同隻佬講囉,話佢成日諗都唔諗就reject我啲提議,吓吓都係同我拗一輪,唔鬼同佢嘈喇,要佢諗幾粒鐘甚至幾日先至同意我既提議,吓吓都慢人幾拍...可能我又做過幾份文職,佢又未做過,前後都只係打過兩份工...佢唔明都可以理解既,不過我真係好炆囉...

呢件事之前嗰日我地都有嘈過,又係head office部fax問題,fax啲嘢fax到六點都去唔到,貨倉(我工作地方)啲人又要拉閘收工,所以咪唔fax住,諗住聽朝再fax,跟住我隻佬又露出擔心既樣,我問佢做乜,佢又話驚我第二朝會俾寫字樓啲人鬧,我心諗,都chi線既,份文件又唔急,佢部機成日壞係人都知,唔通我等到佢八點九點都等佢咩!況且就算係鬧都係我既事,我真係唔想佢咁過界囉!講真,番工就係咁架啦,佢擔心我係好,但係過咗火或者成日都係咁就會好煩,俾人感覺好似我係唔鬧得又做唔到嘢咁...

如果比著你地遇到咁既情況,你地會點...?

水晶宮

bandband,
唔好咁炆啦~實情你自己都話佢都係擔心你被人鬧至會咁o者!不過,有時你都要留返些情面俾佢,唔好成日同佢撐到咁「恆」!就算佢唔o岩,你都要心平氣和 D 同佢傾,唔好咁「炮獎頸」呀!
其實你話佢唔聽你,成日諗都唔諗就reject你啲提議,有時我個佬都係咁,都確實幾火架!不過,我多數都唔出聲,等一陣,再發言!費時同佢嘈交!有時佢就會好似你老公咁,隔一陣先至覺得我o岩!唉~~!係咁架喇!每個人處事方法都唔同,兩公婆總有意見不合的,何況一起共事。不如,試下同佢約法三章,大家返工時盡量工還工、私還私,同埋唔好將工事帶回家吧∼

子爵府

是是但但,

我同隻佬都係硬頸怪嚟,同埋大家都係互相坦白慣,有咩唔滿意就要講,所以同佢傾公事真係好容易嘈交...我有同佢講話唔好將公事响放工之後講,但佢話係想當傾偈咁同我傾...我都無佢符,惟有我自己唔好帶頭同佢傾公司啲嘢先,費時大家意見不一時又再搞到大家唔開心... 你又話啱我!我真係幾'炮奬頸',我嗰份堅持同執著又真係令人幾難哽得落既...無計,我成家人都係咁!太有主見同自己原則...

不過我隻佬依家又開始管我用錢,頭先我忍唔住手買咗幾盆花,我隻佬全日黑面,到番到奶奶屋企先至撩我玩咋...!不過我唔會理佢,大佬,一星期番足六日工,除咗食飯我咩都無買過俾自己,間中買吓興趣都唔過份卦...唉...我諗兩公婆一齊番同一公司就係有啲咁既無謂問題發生,硬係好似有個'狗仔隊'無時無刻咁昅住我番工做嘢,好無自由!!!

水晶宮

bandband,
點解會話你「炮獎頸」,其實因為之前同你傾計,知道你之前份工同同事相處既野,就知道一二了! 因為你就係個d「不平則鳴」既人,你見有野唔妥,你係唔會理對方係咩身份,你都會照直講既人。絕不會「庵」春呢~ ^^"

如果你老公放工後仍想同你傾返工事,你咪睇情況囉~如果佢講既只係公司既閒話家常,咁咪不妨同佢「爹」兩句! 如果係為佐你既處事方式,如果你認為佢講既野係o岩既,你亦可以不妨聽取下既! 但如果唔o岩聽,唔認同,咪扮晒野轉話題囉!哈哈~等佢冇機會講嘛!

不過,兩夫婦一齊做野,仲要咁close既post, 可能真係會有些麻煩! 不過,只要想想,返工都係為頭家o者! 無理由本末倒置,為佐份工攪散自己兩公婆感情嘛! 有時,大家忍讓下囉~ 雖然成日見到佢,好似冇咩私人空間,不過,又可以調轉諗,好多老婆成日都見唔到老公(好似我咁 or 有d 人既老公要返china工作) , 咁你不是好幸福嗎??? 凡事都可以兩面睇,點樣睇得舒服d 呢~?! 咁就睇你自己點選擇了!

首頁

尾頁

跳至